Svenska modellen!

Den svenska modellen är viktig. Det jag tänker på är den modell vi har på arbetsmarknaden där arbetsgivare och facken sköter förhandlingar och upprättande av avtal.

Den modellen ska vi vara stolta över. Men det finns faktiskt ett och annat att fundera över vissa facks agerade. Man sysslar med sådant som man inte ska. Har många exempel i den delen. Agerar facken för sin egen överlevnad eller agerar facken på uppdrag av arbetstagaren?

Jag har faktiskt bevis på båda delarna. Och jag tycker det är rent fel om facken driver frågor och processer mot arbetsgivare där arbetstagare och arbetsgivare redan är överens. Då agerar man ju för sig själv och trovärdigheten för ett sånt agerande från min sida är inte stort.

Sen gillar jag inte heller när facket ägnar sig åt politik i allmänhet. Man ska hålla sig till sina frågor gällande arbetsmarknaden. Men vi känner till att en del fack är knutna till vissa partier och fortfarande finns det anslutningar till partier som hör 1800 talet till.

Minns själv hur jag fick jobba för att inte vara tvångsansluten till ett parti som jag inte sympatiserar med när jag var med i ett tidigare fack. Men jag har för ett antal år sedan gått över till Ledarna. Ja det håller nog på vara 20 år snart. Ledarna är bra. De ägnar sig åt sakfrågor och tar inte ställning i övrig politik.

De ägnar sig åt personlig utveckling, ledarskap etc. Man ordnar seminarier och förkovran för sina medlemmar hur man på ett klokt och bra sätt tar hand om sina medarbetare så man får en trevlig arbetsplats där medarbetare trivs och utifrån det får man bra resultat.

Sen driver man förstås arbetsrättsliga frågor för medlemmarna. Det är fackens uppgift. Och det har Ledarna tagit på allvar. Känner du att ditt fack inte sysslar med rätt saker så hör av dej ska jag förmedla goda kontakter som du inte ångrar.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Men snälla du, facken SKA agera på uppdrag av arbetstagaren! Det är liksom därför facken finns..eller menar du att facken borde agera på arbetsgivarens initiativ? Arbetsgivarna HAR nämligen sitt eget ”fack”, Svenskt Näringsliv.

    Citerar vad du skrev: ”Agerar facken för sin egen överlevnad eller agerar facken på uppdrag av arbetstagaren? ”

  2. Conny Forsström

    Sedan så missar du grovt att arbetsrättsfrågor ÄR politik, hur gärna du än försöker göra dem till att vara opolitiska. Moderaterna och övriga allianspartier har och har alltid haft kopplingar till Svenskt Näringsliv (SAF då för tiden).

    Facken har och har alltid haft och SKA ha en naturlig koppling till arbetarrörelsen. Bägge sidor är sålunda ”politiserade”, hur gärna ni inom borgerligheten än vill ta udden av facket genom ”avpolitiserande”.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Conny Forsström (2012-06-17 14:19)
    Sant att arbetsrättsfrågor är politik men du kan inte mena att det är ett måste att facken ska ha kopplingar till arbetarrörelsen. Varför tror du så många går ur facken? Jag tror mig veta en del av svaren i detta. Många jag har talat med vill lämna facken av samma anledning som du ser ett måste.

    Du gör tydligen upp ett spel här med dessa parter. Det är bara som jag ser det omöjligt att i olika discipliner spela mot varandra. Alltså facken ska jobba inte för nån politisk inriktning utan för arbetstagarna och politiken ska göra sitt jobb. Då blir det bäst.

    Det finns vissa fack som ökar medlemsmässigt när andra tappar. Varför tror du det är så? Jo de tar inte ställning inom övrig politik utan driver arbetsrättliga frågor. T e x Ledarna

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Conny Forsström (2012-06-17 14:16)
    Jag menar som jag skriver. Jag har exempel där facket har stridit för sig själv mot arbetsgivare. Arbetstagaren i detta fallet ville inte strida och vädjade till facket att sluta. Men facket drev det vidare. Här menar jag att facken är ute i ogjort väder. Man tar hellre en strid än lyssnar på medlemmen som dom ska företräda. Ett sånt fack hade jag lämnat omedelbart.
    Hur skulle det se ut om så skedde i den juridiska värden. Att advokater driver mål som målsägande inte vill driva.

  5. Staffan Dahlberg

    Ser att arbetsäljarnas fackförbund tappat medlemmar senaste 5-6 åren, medans arbetsköparnas motsvarande förbund ökar sitt medlemsantal.Något att beakta, och visar dagens verklighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.