Geriatriken.

För en tid sedan gjorde jag ett besök på geriatriken i Umeå. Ja inte för mitt eget vårdbehov ännu 🙂 Utan mer för kunskapsinhämtning.

Togs emot på ett bra sätt och tillsammans med ledningen för kliniken satt vi i fikarummet och fick en bra genomgång hur verksamheten fungerar idag och hur den kommer att se ut när de besparingar som är planerade träder i kraft.

Det var inte svårt att se ledningens frustration när man ska minska vårdplatserna när de vet vilket behov som finns. Oron finns också för verksamheten i framtiden.

Geriatriken är den avdelning som ser till hela människan. Andra avdelningar tar med sin kunskap hand om det de kan och individen får fara mellan avdelningar. Hos geriatriken får man vård för hela människan. Men allt färre utbildar sig till geriatriker. Det tar ca 12 år att utbilda en geriatriker. Fram till 2025 saknas det inte mindre än 700 geriatriker.

En intressant iakttagelse var det som de äldre mest frågar efter. Man frågar efter sällskap. Man känner sig ensam. Som ensam och otrygg är det inte roligt att åldras.

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. Synd

    Ja det är väldigt synd att denna verksamhet minskas samtidigt som allt fler blir äldre. Det är också synd att de som styr inte förstår att den kunskap som finns inom geriatriken inte går att förmedla till kommunen som nu skall ta hand om allt fler och mer sjuka äldre. En utbildning som tar 12 år går inte att förmedla dessutom finns det väldigt få mottagare i kommunen.Hoppas att de som styr snart börjar inse detta annars går väldigt stora kunskaper till spillo. För vi måste ta hand om våra gamla på ett värdigt sätt och alla måste få en chans till rehabilitering.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Synd (2013-01-13 09:07)
    Håller med! Även kommunerna kan vårda gammla men som du skriver så behövs informationsöverföring. Och till geriatriken vänder man sig från komunerna om man behöver hjälp. Så det är precis som du skriver inte bra att man monterar ner denna verksamhet.

  3. Maria

    Tyvärr är också vården på Geriotriken ytterst dyr, med många läkare, sjuksköterskor och teknisk utrustning. Precis som du säger, är det kanske inte genomfördda undersökningar som ger livet värde utan gemenskap med andra och då kanske detta kan ske utan dyr personal och på boenden tillsammans med andra äldre.

  4. Fjodor

    Det tror jag också att då man blir äldre och kanske måste bo på något boende är ensamheten det värsta. Att inte ha någon intill sig eller bo ensam. Kliniskt kanske det är bra, men den mentala biten, gemenskapen, tror jag vi västerlänningar är sämre på än vad de är i andra länder. Afrika är bättre på det trots det är materiellt fattigare. Om allting ser bra ut på ytan kanske det ändå saknas något.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-01-13 18:08)
    Det är just detta som gör mig ännu mer orolig. Och behöver jag säga att jag reserverat mig mot att plocka bort de särskilda boendeplatser vi gjort. Just äldreomsorgen är det som gör mig särskilt orolig i framtiden. Kanske för att jag själv är där snart :-).

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Fjodor (2013-01-13 21:25)
    I en ökning av antalet äldre i vårt land behöver vi fundera till ordentligt. Trygghet och kvalité för våra äldre är viktig men också valfrihet. Du nämnder Afrika. Jo det kanske är så att vi i framtiden inte har möjlighet att det allmänna ska ta hand om våra äldre. Utan vi kanske måste tillbaka till att vi tar hand om våra äldre i större utsträckning själv.

  7. Maria

    Hur får vi trygga äldre? Du har själv redan svarat på delar av den frågan! Genom sällskap, genenskap och att de känner att de blir lyssnade till när de har behov. Och detta kan mycket väl ske i boenden utan specilistkompetens, vilket blir kostsamt för samhället. Geriatriskt centrum kan gärna vara konsult till boenden, som gott kan handhas av andra äldre i form av kooperativ.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Maria (2013-01-16 14:33)
    Helt rätt! Och vad som är intressant är att du lyfter fram andra driftsformer. Jag tycker det vore väldigt intressant om vi fick en förening eller ett kooperativ att driva ett arbete inom detta område i vår kommun. Oftast både effektivare o bättre än vi kan göra själv i kommunen. Det behöver inte vara företag eller kommun. Det finns så mycket däremellan. Kvalité är viktigare än driftsform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.