Avsaknad av jobb-stressande!

Media speglar nu att man i Vännäs kommun har en stressad vårdpersonal. Det är framför allt inte det myckna arbetet som stressar utan det är avsaknad av arbete.

Orsaken till detta är ursprungligen en motion av vårt nuvarande kommunalråd för en tid sedan. En motion som bifölls av fullmäktige som handlade om att alla anställda i kommunen ska har rätt till heltid. Vi som varit med ett tag vet att vi gjorde samma sak för så där 10 – 15 år sedan. Det var den gången inte många av våra anställda som valde att utöka sin arbetstid och det talades om ”storm i ett vattenglas”.
 
Jag var kritisk då och är lika kritisk nu, och får nu facit att detta inte fungerar. Till majoriteten i Vännäs vill jag säga: – Det finns faktiskt de som t ex väljer att vara hemma längre med sina barn och inte vill jobba heltid. Eller dem som vill minska sin arbetstid för att hjälpa sina föräldrar viss tid eller andra val man gör vissa tider i livet.
 
Dessa människor är för mig samhällets hjältar. Hjältar som väljer att vissa tider göra en ovärderlig samhällsinsats borde även i den socialdemokratiska världen premieras. Dessa ska inte med avtal ”tvingas” arbeta varken heltid eller deltid. Den valfriheten kan vi väl ändå få ha kvar i kommunen.
 
Jag köpte det argument jag då fick höra i debatten: Heltid en rättighet samt deltid en möjlighet. Slogan kommer nog ursprungligen från Kommunal. En av orsakerna till att detta inte fungerar är att det är en rätt stor tröskel att gå till annan arbetsplats för att utöka sin tid eftersom det kanske inte finns utrymme att arbeta ytterligare tid på den arbetsplats man arbetar på eftersom då måste någon av arbetskamraterna minska sin tid om man inte ska utöka kostnaden.
 
Just detta framförde jag i debatten. I samtal med Kommunal så var vi av samma åsikt att om detta ska fungera kan man inte kräva att arbeta mer på sin nuvarande arbetsplats utan man måste gå på flera arbetsplatser för att kunna fullgöra sin utökade arbetstid. Det är inte säkert att någon är sjuk på min arbetsplats så att jag kan fullgöra min utökade arbetstid där.
 
Inte konstigt att medarbetarna blir stressade. Självklart ska man ha rätt till heltid, men samtidigt också rätt till deltid. Och framför allt erbjuda vår duktiga personal möjligheten att utföra sitt arbete på ett tryggt, förutsagt och ett bra sätt. En trygg och välmående medarbetare som väl känner till sitt schema och mår bra i det gör ett bra jobb. Motsatsen vill jag inte vara med om. Behöver jag säga att jag är positiv att frågan nu är uppe igen.
Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Håller med dig helt. Att garantera heltid åt alla som vill är ekonomiskt omöjligt, även om det skulle vara få som vill. Systemet som tillämpas nu för att uppnå heltidsmåttet, kunde på förhand ha dömts ut, vilket du förmodligen gjorde också.

  De negativa effekterna för dem som bara arbetar deltid får därför inte glömmas. Jag tänker då bl.a. på deras framtida pension.

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-01-16 11:02)
  Jo jag kritiserade systemet redan då och har nu uppenbarligen fått rätt. Men det är viktigt att möjligheten finns för dem som vill utöka sin tid liksom för dem som en tid vill minska sin arbetstid av den ena eller den andra orsaken. Och inte minst pensionerna som du nämner. Så frågan är viktig att fundera till ordentligt över.

 3. Hans-Inge Smetana

  Svar till Krister Andersson (2013-01-16 12:03)
  Jo visst är det så. Men det krävs lite nytänk för att få detta att funka.
  Alltså personal på ett boende vill utöka sin arbetstid och får det av arbetsgivaren. Men då ligger incitamentet att man inte kan jobba på sin ordinarie arbetsplats för där finns inget mer tjänsteutrymme. Endast om någon är sjuk kan man vikariera och därmed utföra sin utökade tjänstgöringsgrad. Annars är den ju kvar och ackumuleras.
  Likaså när man väljer att gå på andra arbetsplatser inom kommunen så finns behovet av vikarier i varierande grad och tar ju inte hänsyn till arbetstagarens ackumulerade arbetstid. Så det är klart man blir stressade om det är lönedags och man vet att man har ackumulerad tid redan sedan förra månaden och även denna månad. Man är ju skyldig arbetsgivaren arbetstid. Jag talar om detta som en generell företeelse.

 4. Kjell Hedman

  Jag förstår inte hur det kan bli dyrare om man inför rätt till heltid. Det måste ju bli billigare över tid.
  Man behöver ju inte införa det över en natt.

 5. Hans-Inge Smetana

  Svar till Kjell Hedman (2013-01-17 23:06)
  Helt rätt! På sikt är det bra både för arbetsgivare och arbetstagare. Men när man under lång tid har byggt upp verksamheten på deltider så blir det inte så enkelt initialt. T ex behövs det fler händer vissa tider på boenden etc. Så det är ungefär som när man bygger med lego. Om man bygger på en platta som redan är krokig i början kan man inte bygga så högt torn innan det rasar. Jag menar att man måste tänka till och ändra scheman och omplacera personal på fler boenden utifrån 100 % iga tjänstgöringsgrader. Då tror jag man lyckas.

 6. Kjell Hedman

  Jag känner en del som jobbar åt Skellefteå kommun och dom införde ju ”Rätt till heltid” och det är klart det minskade ju på timvikarier men över lag är nog folk nöjda med det. Sedan så är det inte alla som vill ha heltid ska man veta. Men man lade samtidigt ut till personalen att dom skälva får lägga scheman och det tycks funka bra.

 7. Hans-Inge Smetana

  Svar till Kjell Hedman (2013-01-18 12:34)
  Jo det är många som också är nöjda som vi har det i Vännäs. Men de hörs inte i debatten. Men nu tar man ett omtag och tittar på vad man kan göra till det bättre så alla blir nöjda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.