Vinster igen!

Ena dagen tar Kalle mig i förvar och den andra dagen tycker han att jag ska skärpa mig. Det han nu hänger upp sig på är att han tycker jag definierar vinster i välfärden på fel sätt

Att jag känner till skillnaden på vinst uppkommen i det offentliga rummet och vinst uppkommen i en privat verksamhet är klart. Men vad jag försökte förklara var att jag inte förstår varför män ska få ge vinst i sina företag medan de privata vårdutförarna som ofta är kvinnor ska tvingas driva sina företag utan vinst. Så i den delen var det mer en genusfråga.

Men hur som helst så vill jag ge en lektion hur jag ser på företagande och vinster för det kan tydligen behövas i debatten.

Att driva företag gör man för att man vill utveckla. Och för att utveckla sitt företag behöver man vinst så man kan investera och utveckla sitt företag för att bli ännu vassare och bättre.Om man i det läget säger att man inte kan få ge vinst så kan man heller inte utveckla sitt företag. Detta är ingen svår ekvation utan ren fakta.
 
Sen kommer vi till vinsten med offentliga pengar (skattemedel). För att en utförare av t ex vård ska bli aktuell så ska en upphandling till. Till denna upphandling är det Socialnämnden i den kommunen som sätter direktiven i den upphandlingen. För att en extern utförare ska få det uppdraget så ska kostnaden ligga i den nivå kommunen har sin kostnad eller under.
 
Om då företaget lyckas driva verksamheten effektivare än kommunen kan men fortfaranden är lägre kostnadsmässigt så var är problemet? Förstås förutsatt att man har samma kvalité eller bättre.  I det fallet så  genererar företaget en vinst. Denna vinst återinvesteras i företaget så man kan anställa fler, etablera sig på fler orter etc.
 
Om man då förbjuder denna vinst så borde man ju behandla kommunen på samma sätt och tvinga kommunen att göra uppgiften till lägre kostnad. För företaget var ju effektiver än kommunen. Så då kan man i det läget fundera över om inte den socialnämnden borde återföra några sköna slantar till sin kommunstyrelse o fullmäktige. Om företaget är dyrare så får man inte uppdraget och då kan det heller inte bli nån vinst.
 
Har skrivt det tidigare men att föra skattemedel till skatteparadeis tar man som incitamnet för att förbjuda vinster. Men där har regeringen redan vidtagit åtgärder för att förhindra vansinnigheter som räntesnurror etc.
 
Ni som vill förbjuda företag att göra vinst. Läs på vad det hela handlar om. Ni kan börja med denna artikel av vår äldreminister.
Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Försvarade jag dig, när jag kritiserade kommunalrådet för att han påstått att du gjort personangrepp på honom? Det gör ingenting att du uppfattade det så, men…

    ”Definierade vinster i välfärden på fel sätt” skriver du. Någon sådan definition gjorde du överhuvdtaget inte. Du bara försökte ge ett argument varför du gillar sådana vinster. Ett väldigt dåligt argument dessutom enligt mitt sätt att se.

  2. John

    Ja ,herre gud varför får inte jag också tjäna Mamon? Carema inom vården . Skandal . Tågtrafiken , 9 av 10 tåg är instälda här i Norrland . Avregleringen där blev visst också ett misslyckande. Vad har ni lyckats med förutom Kaos inom i stort sett varenda område ni har gett er in på?

  3. Erik Jonsson

    Hans-Inge, du surrar om kvinnorna som privata utförare. Och jag tolkar det som om många kvinnor driver tidigare kommunala verksamheter i egen regi. Rimligen finns det kvinnor som köpt så kallade välfärdsverksamheter. Men de måste vara få till antalet. Snarare är det väl så att det är stora Koncerner som sväljer välfärdsverksamheterna och genom stordrift och skickligt management kan göra överskott. En vanlig ”Svensson” kan väl knappast vara med och ”leka”.

  4. Lars Gidlöf

    Hej

    Hur utvecklar man en långtidsarbetslös genom att de får fotbad, virka mm? Hur kan Ni nse att det är bra då de som är jobbcoacher har en vinstmarginal på 20-30 %, vilka andra företag har dessa vinstmarginaler?

    Sen, på vilket sätt är det bra att skattepengar går till RUT avdrag för att mn tar hem en bartender, vilka inkomstklasser gör detta, är det den ensamstående mammam som jobbar som undersköterska eller är det finansmannen på Djursholm tror du?

    Hur kan du, med din ”kristna” bakgrund kalla att Ni för en rättvis politik? Det är äckligt och jag joppas jag möter dig i en valstuga,då kommer du nog stå mållös inför folket som står nära Er stuga.

    Men vore intressant hur du försvarar detta,med Er ”kristna”, ursäkta att jag tycker Ni smutsar ner de kristna.

    Se om du har kurage att ta in och kommentera detta, tvivlar starkt och om du ändå vågar, då ska du verkligen svara på mina frågor, inte politikersvammel

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lars Gidlöf (2013-04-03 21:35)
    Ja du Lars. Visst kan jag lägga ut din kommentar. Det handlar inte om kurage, även om du skriver så. Utan jag lägger in de flesta kommentarer som inte är direkta personangrepp på någon person. Sen brukar jag gilla en god ton när man debatterar och det tycker jag absolut inte du har. Näst intill förtäckt hot. Sen är det jag som svarar och det gör jag denna gång. Kommer du att fortsätta i samma dåliga debattnivå kommer jag inte ta in nå fler kommentarer från dej. Men kommer det en trevligare debattnivå så finner jag högsta nöje ett debattera med dej. Så jag väljer att samla glödande kol och bemöta dej på ett bättre sätt även om dina rader inte är lätt att svara på kort eftersom det mer är påståenden från din sida.

    Du nämner jobbcoacher. Det är allmänt känt att AF inte klarar sin uppgift och AF behöver bli bättre. Och just jobbcoacher har lyckats betydligt bättre med sina uppdrag. Och det viktiga är att personer får jobb.

    Vinstmarginalen du referera till kan jag inte kommentera då det inte finns en generell nivå. Rutavdraget ska finnas kvar och har gett många arbetstillfällen i vårt land. Sen just bartender är väl inte den stora grejen utan många äldre som vill ha hjälp med snöskottning, gräsklippning etc. Varför ska de förvägras hjälp?

    Förstår inte ditt surr om att regeringen smutsar ner de kristna. Jag är stolt att vara kristdemokrat och få som enda parti i svensk politik vara bärare av kristna värderingar i politiken.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Erik Jonsson (2013-04-03 21:01)
    Men så är det. Jag förespråkar inte stora koncerner utan små företag och organisationer som startar verksamheter i liten skala. Och det finns överallt i vårt land där möjligheten finns. Och för dessa är vinster inga problem för det återinvesteras i företaget.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till John (2013-04-03 19:48)
    Ja det är din syn och jag tror inte det lönar sig att förklara mer än jag gjort i min blogg. Men läs gärna även framöver så kommer du få svar på mer vad som fungerar. Att Norrtåg har problem är väl ändå inte regeringens problem? Vänd dej till Region Västerbotten så får du info om Norrtåg.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2013-04-03 19:37)
    Ja det må vara så enligt ditt förmenande men jag får fortfarande inte till varför det ska vara så komplicerat med vinster. Varför inte prata om kvalité istället. Men tro inte att jag inte vet skillnaden på privata företag och privata företag som arbetar i samhället med vård o skola etc.

  9. Micke

    Det är ju så enkelt. Vad du inte förstår är att vinsten utlänska riskkapitalbolag gör på svensk välfärd som skola, vård och omsorg är förlorade skattemedel som vi aldrig ser igen, de är borta då de inte återinvesteras i verksamheten.

    Därför kommer aldrig privat vinstdrivande välfärd någonsin vara ett bättre alternativ än kommunalt driven verksamhet där alla skattemedel går in i verksamheten.

    Sen är det ointressant att diskutera vilken huvudman är effektivare. Vissa kommunala är bättre än privata och säkerligen tvärsom men huvudproblemet med ditt resonemang är att du inte verkar förstå mina 4 första rader.

    Typen av bolag är totalt ointressant, skattemedel ska oavkortat gå till det de är avsedda till, inte flyga ut ur landet i vinst till utlänska riskkapitalbolag som gör allt för att undvika göra rätt för sig med konstruerade räntesnurror. Ja räntesnurror är fortfarande fullt möjliga använda efter domslutet i kammarrätten att Arlanda Express som äga av riskkapitalbolaget Macquarie får fortsätta med dessa snurror.

    http://www.gp.se/ekonomi/1.1128175-arlanda-express-vann-skattetvist

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Micke (2013-04-04 01:51)
    Förstår mycket väl skillnaden det behöver du inte vara orolig för. Och det är många pengar som återinvesteras i företagen. Och jag är inte för att vinster åker utomlands på nåt sätt via räntesnurror etc. Och det har också regeringen ändrat på. Du skriver att Arlanda Express får fortsätta med snurror men de senaste besluten som regeringen fattat har väl inte trätt ikraft än.

    Men jag blir desto mer fundersam när du säger att det inte är lönt att diskutera effektiviteten Det du då säger att huvudsaken slantarna stannar med kommunen/landstinget som utövare men det behöver inte vara effektivt. För det är just konkurrensen som ger effektivitet. Vilket gör att de allmänna blir bättre när man har sund konkurrens. Det finns empiriska studier på det.
    Så frågan återstår. Var är problemet att vinsten blir aktuell om man lyckas driva verksamheten effektivare o bättre o under den kostnad som kommunen klarar av då är det ju bara att gratulera. Förstås under förutsättning att kvalitén bibehålls eller blir bättre. Och att man återinvesterar i företaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.