Är politik = lögner?

Nu har till och med de egna förstått att det inte stämmer och börjar bromsa osanningarna. Men Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson framhärdar fortfarande i lögnerna.

Han som har hjälpt Göran Persson skriva boken: ”Om man är satt i skuld är man inte fri” menar att Socialdemokraterna lurar väljarna med att prata om att Sverige har dåliga finanser då man inte har det. Och det är ju inte nån hemlighet att det är en man med tydliga socialdemokratiska sympatier.

Nu menar alltså kloka människor inom socialdemokratin att man ska hålla sig till sanningen och inte utmåla regeringen som slösaktig då vi har utomordentligt starka finanser enligt utomstående bedömare. Klart att oppositionen vill komma åt regeringen men då ska man göra det med ärliga och uppriktiga fakta och inte med osanningar.

Hur skulle det te sig om Kristdemokraterna Vännäs hävdade saker mot majoriteten S o V som inte är sant. Vår trovärdighet hade då sjunkit jäms med fotknölarna eller därunder. Så bör inte heller Socialdemokraterna göra om de ska behålla trovärdigheten. Självklart är det politik det handlar om men politik är inte jämförligt med lögner.

Sen kan man i politiken se saker från olika håll vilket är en helt annan sak. Och det är också varför vi har olika partier. Ett bra exempel på detta är att Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är överens i att vi inte ska införa surrogatmödraskap. Och vän av ordning funderar hur dessa två skilda partier kan vara överens. Men vi kommer till samma ståndpunkt från två olika vinklar.

V hävdar att vi inte ska ha surrogatmödraskap för att det kan bli handel av kvinnor och det drabbar de socialt utsatta hårdast. KD menar självklart att det inte är bra för socialt utsatta kvinnor men vårt huvudfokus är utifrån barnens perspektiv. Det är så politiken fungerar.

Men att som socialdemokraterna håller på att frisera lögner till sanningar för sina egna syften är inte politik. Det är att föra väljarna bakom ljuset och sänka sin egen trovärdighet och nu inser alltså kloka människor inom socialdemokratin också det, så uppenbarligen kommer sanningen att segra.

Etiketter: , , , , , , , , ,

35 kommentarer

  1. Leif

    Du som är kristen politiker får väl inte ljuga iså fall.

    Så med det i åtanke, skulle Jesus röstat på Alliansen om han levde idag?

    Tänkte väl det….

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag håller mig över din spekulativa nivå. Men du har inte läst vad jag skrivit. Så läs min blogg en gång till.

  2. mange

    Har inte ni kommit på det än ??
    Det parti / block som ljuger mest vinner, så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

    Så länge som du kan komma med så bra lögner så att du lurar alla så vinner du.. precis som Reinfeldt o Borg har gjort hela tiden.

    Tycker ni ska börja blogga om sådant ni vill ändra sånt som ni tycker att detta skulle vara bra för ALLA medborgare i Sverige .. och inte bara rika.
    När ni gör det så kanske folk börja lyssna på er.

    Men att hålla på med smutskastar politik .. detta är inte Italien.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Vill nog hävda att du har missförstått saken fullständigt. Jag har hållit på med politik i ca 20 år men aldrig ljugit på en meningsmotståndare. Att se den retorik man nu håller på med när man ser och känner till de verkliga siffrorna så blir man minst sagt bekymrad hur oppositionen agerar.

  3. JonasE

    Lögner är ju basen för Allianspolitiken, för i varje fall då jag kommer väl ihåg alla lögner kring det stora fuskaden i sjukförsäkringen från Allianshåll, lögner som på intet sätt visat sig hålla, men som var grunden till Alliansens havererande av sjukförsäkringen !!.

    Bara som exempel så påstods det från Allianshåll inför valet 2006 att: 1 av 5 med tidsbegränsad sjukersättning har fuskat till sig denna, när FK sedan granskat detta efter valet så visade det sig vara 1 av 5000 som var verkligheten, alltså 1000 ggr överdrivet från Alliashåll, och det är bara detta exempel, det finns gott om fler !!.

    Är siffertrix lögn ??, för i så fall så blir man utsatt för lögner från denna regering dagligen !!.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo verkar som att man rört upp många känslor, Min erfarenhet av reaktioner är att om man hittar rätt så känns det värst. Och det gör det visst för dej. Att det fuskades med sjukförsäkringen är ett faktum och det insåg även Göran Persson på sin tid. Han tillsatte en utredning men den lät han inte ta i innan valet utan lät den ligga till efter valet. Så den utredning som låg till grund för reformarbetet var lett av en socialdemokrat. Kanske nytt för dej men detta är fakta. Sen exakt hur många som fuskade i sjukförsäkringen ska jag låta vara osagt eftersom jag inte har räknat dem.

      • JonasE

        Det är inte fråga om att hitta du hittar rätt på något sätt, det är en fråga om myter, lögner och förutfattade meningar från just sådana som du, som har lite med verkligheten att göra men mycket med din rubriksättning att göra (Är politik = lögner?), men du tycks framhärda i dina vanföreställningar om sjukförsäkringen !!.

        Den utredning du hänvisar till vantolkades av Alliansen till det haveri vi ser idag, och Alliansens huvudanledning till alla dessa försämringar i sjukförsökringen är enligt dåvarande minister (Husmark -Persson) ”för att få pengar till skattesänkningar”, alltså ren pengajakt och inget annat som försöks påstås !!.

        Huvudproblemet i gamla sjukförsäkringen var bristen på rehabilitering ( Ja!!, det var Göran Persson som sparade in på detta -dumt nog ), men bristen låg INTE i de utförsäkringar, eller den totalt verkningslösa rehabiliteringsgaranti som Alliansen tillförde !!.

        Göran Perssons utredning gjordes just för att det skreks så mycket från högerhåll om allt fusk !!.
        Detta resulterade i ca 300 extra tillsatta kontrollanter som skulle granska just detta, och det gav under 2 års tid lagföra 378 personer alltså drygt 2 personer per handläggare !!.

        Fusket ( eller felaktigheter som det egentligen heter ) i sjukförsäkringen är enligt FK själv 0.04%, och av detta är det ca 1/3 rena misstag, och 1/3 FK:s eget fel, och slutligen 1/3 medvetet fusk – den sista 1/3 blir bara ca 10% lagförda i slutändan, så det skriks en massa om i princip inget !!.

        Numera gömmer man sjuka i arbetslöshetsförsäkringen och sitter nöjda i detta, sen att ca 140 000 bara försvunnit ur systemen (enligt Svenskt näringsliv -kallade detta för ”utanför utanförskapet”) ser man tydligen inga problem med från Allianshåll = innebär att dessa har ingen som helst lön eller inkomst från något stödsystem överhuvudtaget, utan dessa bara försvann i Alliansens utförsäkringspolitik, och lever troligen på anhöriga men ingen vet riktigt just för Alliansen sitter liknöjda och lämnar detta helt upp till oppositionen att göra något åt det, som den senaste påtvingade ändringen av arbetsförmågebegreppet !!.

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Du skriver att jag inte har en verklighetsbild. Jag synar din verklighetsbild som blir egna åsikter. Min verklighetsbild får jag från engagemang på olika sätt på alla nivåer från regering, riksdag, landsting, region o kommun. Så synar din verklighetbild.

  4. lf

    Det är fantastisk att KD politiker som du och Anders Sellström tar till brösttoner i debatten.Det tyder på panik.Att anklaga politiska motståndare för lögnare,det är magstarkt .Men du anser att du är ärlig.Så bra då.
    Men då Reinfeldt ställer sig upp och meddelar att inga skattesänkningar skall gälla för lång tid framöver,då förstår man ju att regeringen har gett väljarna fel information.
    Lögnare det får stå för dig och KD.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag förstärker bara det som kommer från de egna leden. Lyssna vem som säger det. Kanske det får dej att fundera om.

  5. rundvikarn

    Moderaterna säger att de sänkt skatterna främst för låginkomsttagare , är inte det en lögn ?
    Den som tjänar 40000 får 4 ggr så stor skattesänkning som den som bara
    har 16000 i månadslön …….

    ”Åt den som har skall varda givet” står det i Bibeln , en utmärkt sammanfattning
    på den politik som förts sedan 2006 .

  6. B-G Wikström

    Men allvarligt talat Hans-Inge, finns det några som ljuger ner än KD ?
    Man hävdar att man står upp för de svagaste i samhället. Fakta : man har sett till att skicka många många miljarder till skatteparadis och sett till att göra ett fåtal extremt rika. Man har dramatiskt sänkt skatten för de som har det bäst.
    För de svagaste och mest utsatta har man sett till att de blir utförsäkrade och ska leva på socialbidrag. Har du otur att drabbas av svår hjärtinfarkt och nästan inte har kraft att gå 5 meter så ska du klämmas åt och utförsäkras. Äkta KD-politik.
    Har du oturen att bli arbetslös för att ditt företag läggs ner ska du behandlas som spetälsk och inte ha människovärde. Skattesänkningar ska BARA komma till de som har det bra….
    All välfärd ska slås sönder och samman för att allt ska avregleras till vilket pris som helst och några ska göra stora förmögenheter.
    Jag som t ex haft oturen att drabbas av livslång allvarlig sjukdom, och alla i samma situation, och har låg sjukersättning nämns ju aldrig när det pratas om förbättringar, skattesänkningar mm – så varför ljuger KD om att man bryr sig om de svaga.
    Folk är trötta på att all välfärd ska säljas ut, att svaga ska drabbas – snart är det väl bara KD och Centerpartiet som fortfarande anser att utsatta ska klämmas åt och allt säljas ut till varje pris, och det ser man på opinionssiffrorna….

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Hej B-G. Känns återigen som att vi pratat om detta tidigare. Och jag får väl säga samma sak igen. KD har inte sett till att skicka pengar till skatteparadis däremot har vi varit med om att stoppa detta flöde. Se inte det som att om man har externa utförare så är det lika med skatteflykt. Mer klarsynt än så tror jag du ser på saker o ting. Samma hållning verkar du ha rörande skattesänkningar

      • JonasE

        Sen Alliansens tillträde har ca 30miljarder skattepengar försvunnit till privata vinster, som skulle gått till välfärd i stället….vad är nyttan med det??.

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Om man kunnat reinvestera och utöka de företag som bedriver välfärd med samma eller bättre kvalité och ändå inte att det kostar skattebetalare mer kan jag istället fundera om de allmänna driver en effektiv verksamhet. Men pengar som går till skatteparadis får inte ske och det har också regeringen satt stopp för.

          • JonasE

            Satt stopp är väl att ta i, stoppet är för det första väl sent påtänkt efter 7 år av Alliansvanstyre i detta, och för det andra är det mig veterligen inte i kraft ännu !!……..Allianstunnorna skramlar tomma som vanligt !!.

            Bara det faktum att privatiserade välfärdsbolag ”hittar” sina vinster i att ha färre anställda gör ju i sig att detta borde strida mot arbetslinjen, sen att man på detta tycks ha vanvård som affärsidé borde ju får normalt funtade människor att reagera !!.

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Jo jo du tycks mena att alla som driver vårdföretag driver dem för att det ska bli vanvård. Du vet inte vad du talar om. Det är lika stora avvikelser inom den offentligt drivna vården. Så se dej om i verkligheten och inte i retorikens tomma månvarv.

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            När blir kvalitén viktig för dej. För mig är kvalitén viktigare än vem som är utförare. Stoppet du menar är ju redan reell verklighet. Kolla regeringens hemsida men det vågar du väl inte.

  7. B-G Wikström

    En person har ett bra jobb, sköter sig perfekt, har en fin familj – då får han skattesänkningar. Plötsligt har han oturen att drabbas av en hjärtinfarkt som nästan tar livet av honom. Han förlorar 70% av sitt hjärtas funktion. Total chock drabbar både honom och hela familjen, livet har förändrats för alltid.
    Då, när ekonomin blir mycket sämre och familjen mår dåligt, då har man inte rätt till skattesänkningar för de gäller ju bara rika och friska. När han börjar återhämta sig lite, kan känna lite hopp om att ev i en framtid kunna jobba lite kommer nästa slag. Han blir utförsäkrad. Det är ju av någon obegriplig anledning otroligt viktigt för t ex KD att svårt sjuka ska klämmas åt till varje pris.
    Hur tror du att en sådan person/ familj mår ? Hur kan du säga att KD står upp för de svaga. Bevisligen är det ju precis tvärtom, eller hur ? Hitintills har jag inte träffat någon som tycker att det är bra och nyttigt för en svårt sjuk att utförsäkras.
    Jag har inte heller träffat någon som tycker att det är vettigt med skattesänkningar för den som t ex tjänar 40000/ mån medan en som är allvarligt sjuk och ska leva på 6000/ mån inte ska ha någon skattesänkning, men det är ju detta som KD tycker är att stå upp för de svaga.
    Jag tycker alltså att KD är det mest oärliga partiet. Man låtsas en sak men i sak och handling visar man på något helt annat. Det är beklämmande.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Känns som vi har pratat om detta flera ggr. Men du lyssnar ju inte. Det du belägger partiet för är oanständigt och lögnaktigt. Sen kan du tycka många saker och det är en helt annan sak. Vill bara säga att din socialdemokratiska syn på KD är beklämmande och helt felaktigt och mer tänker jag inte förklara denna gång för du har en förmåga att hela tiden slå dövörat till. Att KD vill slå på de som redan ligger är ju barrockt inte sant för då skulle vi inte slagits för många förslag som gynnar låginkomstagare, ensamståedde föräldrar etc etc så vidga din syn mot verkligheten.

      • JonasE

        Håll dig från att sprida fördommar innan du vet sanningen, och framför allt låt inte dina fördommar hindra dig från att se sanningen !!

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Har inte och har inga ambitioner och kommer inte att sprida fördomar utan jag kommer med fakta sen kommer du alltid att tycka nåt annat. Men ursäkta så skiter jag i det. Den sanning jag sprider står jag för och kommer inte förändra det för att du säger det.

          • JonasE

            Det är ändock märkligt att du är så tvärsäker på en massa som du inte sen kan stöda med fakta, bör inte en politiker veta vad han pratar om ??……eller är det åsikt utan insikt som gäller ??.

          • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

            Nu håller du på komma till en nivå som jag slutar svara. Ge dej på mina åsikter men inte på personern för då har du gett dej på fel person och kan få tillbaka i allt för stora portioner. Min insikt i den politiska världen baseras på ca 25 års arbetet allt ifrån kommunal, regional och på riksnivå. Så det jag talar om är inte mina egna tyckanden utan fakta från arbetet under dessa år. Sen får du kalla det åsikt utan insikt om du vill men det säger mer om dej. Utmanar dej faktiskt i politiks erfarenhet. Härmed sätter jag punkt för denna diskussion som jag tycker inte leder någonstans och är villig att diskutera med dej när du är på en resonabel nivå.

  8. JonasE

    Alltså -jag har redovisat klara och tydliga fakta om hur fusket kring sjukförsäkringen var grovt överdrivet från Allianshåll, som du sedan helt förkastar med politiska floskler och härskarteknik när du ”utmanar mig i politiks erfarenhet” -faktabiten missar du i vilket fall, och anser du det vara att angripa dig personligt så är fakta uppenbarligen ett personligt problem för dig !!.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Den fakta du har precenterat är ju dina tyckanden. Att det fuskats i sjukförsäkringen sa redan Göran Persson på sin tid och därför tillsatte han en utredning i frågan. Så det är ingen ny fråga och nåt man var överens om i alla partier. Sen hur stort fusket är kan ju ingen exakt göra. De som lagförs vet vi ju. Men det som vi inte kommer åt är ju fortsatt ett mörkertal. Det jag reagerade på att du kör med förlöjligandet med att säga att mina åsikter är helt utan insikter. Det är inte mitt problem utan ditt. Tycker fortsatt inte det tillhör gott debattklimat. Lovade sista inlägg i förra men har uppenbarligen svarat även på detta. Men detta är absolut det sista på denna tråd och kommer nog ta upp ämnet längre fram i en blogg. Då får du återkomma.

  9. B-G Wikström

    SCB: Andelen fattiga trefaldigad

    Andelen fattiga bland arbetslösa,
    sjuka och förtidspensionärer har tre-
    faldigats mellan 2004 och 2012, från
    10,3 proc till 30,2 proc. Det visar
    siffror från Statistiska centralbyrån.

    Denna grupp har en låg ekonomisk stan-
    dard, där hushållets disponibla in-
    komst är lägre än 60 procent av
    medianvärdet i befolkningen.

    -Det är nära på en direkt effekt av
    den politik som förts i Sverige under
    hela 2000-talet, då vi premierat dem
    som har jobb och misskrediterat dem
    som saknar arbete, säger professor
    Tapio Salonen vid Malmö Högskola.

    Ovanstående är från dagens text-tv. Och du hävdar fortfarande att regeringen/ KD står på de svaga och utsattas sida ? SCB ljuger väl, eller ? Ligger inte detta exakt i linje med vad jag hela tiden hävdat , eller hur ser du på dessa siffror och kommentarer från SCB ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.