Företagarpriset

Så är vi igång med kommunfullmäktige i Vännäs Kommun. Vi har en dagordning som innehåller 28 punkter.

Vi startade innan lunch med att vi skulle besluta om ett företagarpris i vår kommun. Och man blir ganska matt när man ser och hör hur en del av ledamöterna resonerar. Bara för att vi ska inrätta ett företagarpris så har vi nån timmes debatt i fullmäktige och åsikter allt ifrån avslagsyrkanden till bifall till kommunstyrelsens förslag och massa yrkanden däremellan.

Det är för majoriteten i vår kommun att man liksom ser allfaran när man talar om företag och företagare. I kommunstyrelsen förslag fanns ett antal kriterier och redan där så tyckte jag att man gör det svårt för sig med många kriterier. Sen kom det till massa andra förslag att lägga till de redan tidigare många kriterierna.

Så kom företagsfientliga inlägg i mängd. Några hade förstås också i likhet med KD företagsvänliga inlägg i debatten. Majoriteten vill lägga till ett kriterium för att man ska få priset så måste man ha kollektivavtal. Självklart är kollektivavtal viktiga och en seriös förtagare har ju det redan.

Min och Kristdemokraternas invändning mot att lägga till detta som ett krav i kriterierna är att åter komma med pekpinnar och styrande direktiv. Det är som jag skrev även en självklarhet att man har kollektivavtal och behöver inte skrivas på näsan. Tänk om politiken visste sina gränser och inte pekar med alla pekpinnar som finns.

I förslaget från kommunstyrelsen låg att prissumman ska bli 8000 kr. Det motsades av V och sen anslöt C till det och följden blev att man inte ska ha nån prissumma utan äran och diplom är priset. Förslaget som jag tycker var relevant är att om man som företag vinner har man möjlighet att premiera sin personal med något extra. Men det förslaget föll.

Så av en fjäder blir det oftast en höna. Nu har vi ett företagarpris där man först pekar med stora politiska pekpinnar och att det inte är någon prissumma så man kan prioritera personalbefrämjande åtgärder.

Behöver jag säga att kristdemokraterna reserverad mig mot sånt dravel. När ska vi fullt ut lita på företagen och företagarna. Reserverade sig gjorde förutom KD också FP och M men bara drygt hälften av ledamöterna för C.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.