Regeringen ger inga pengar.

I dag har vi kommunstyrelse i Vännäs kommun. Och som i många kommuner sitter vi och funderar på hur vi ska klara ekonomin.

Och det är ju som vi hela tiden hör att regeringen inte tillåter kommunerna få slantar så man orkar driva verksamhet. Man prioriterar skattesänkningar mot att få en möjlighet att driva välfärd i hela landet. Är detta sant?

Ja så låter det i alla fall från majoriteten i vår kommun. När de går bra så slår man sig för bröstet men när man inte orkar driva kommunen utifrån den kostym man har så skyller man på riksdag och regering. Att den retoriken ljuder i allt högre grad i samhället är inte synonymt med att det behöver vara sant.

Jag anser fortfarande att den tomma retoriken kommer fabricerad från sossarnas högborg Sveavägen 68. För nu rätt länge sedan skrev jag i denna blogg om motsatsen sedan jag gick förbi finansen och fick faktiska siffror när jag var i Stockholm.

Tittar man i reella tal så har Vännäs kommun sedan 2007 erhållit drygt 60 miljoner mer i skatteintäkter och generella utjämningsbidrag. Och i dessa siffror är inflationen borträknad. Sedan tillkommer ytterligare intäkter för kommunen i form av avgifter etc. på ett antal sköna slantar.

Men det är att annat problem när man utökar kostnadsmassan i allt större utsträckning. Alltså man måste anpassa kostymen till rätt storlek. I undersökningar har man visat att Vännäs har bra möjligheter. Vi är en liten kommun till storleken och vi har närheten till en större kommun som växer. Till och med någon som visade på att Vännäs har de bästa förutsättningarna i hela Norrland.  

Och det är det vi ska jobba utifrån och se hur vi kan göra samma sak på ett smartare sätt. Har all respekt för lärarna som gör ett hästjobb i våra skolsalar och sköterskorna inom vården av de gamla som outtröttligt tar hand om våra gamla på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Det leder inte framåt att klaga på andra utan man måste ta tag i sin egen ekonomi. Därför har vi i budgetberedningen föreslagit att vi får en extern genomlysning av vår ekonomi. Tror att det kan hjälpa oss att få upp ögonen och effektivisera på rätt sätt.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. John

    Du tillhör ett parti som är under 4% och har ändå lösningen på allt , KOMISKT . Jag tror Herr Judas borde analysera sin egen politik innan han klankar på andra partier , eller är Självgodheten för stor?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo mycket blir man kallad för att man säger sanningen. Har inte analyserat nåt parti utan talar bara om hur det faktiskt ligger till i kr o ören. Och tycker du verkligheten är komisk så får det stå för dej, eller…. Och då funderar jag vem som sitter på störst självgodhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.