Fler kollegor i vård och omsorg!

Säkert är inte sista ordet sagt i förhandlingarna mellan de vårdanställda och Region Västerbotten, gällande de framflyttade semestrarna. Men i ett redan ansträngt läge behövs återhämtningen mer än förr, och även om många känner sig både manade och villiga att ställa upp och arbeta över sommaren så vet ingen när vi fått bukt på coronakrisen. KD driver som enda parti att personal inom vård och omsorg behöver få fler kollegor och det snabbt!

Semestrar i september är tillåtna enligt avtal. Men när världen är stängd och flygen står på backen, vilket mycket väl kan vara fallet även i september, så blir sommaren i Sverige än viktigare att få ta del av. Den alldeles för korta, ljusa och varma perioden på året.

De anställda i vården och omsorgen behöver i detta läge få veta att samhället står på deras sida, att vi ser hur de kämpar. Att skjuta semestrar framåt i tiden riskerar leda till att de aldrig blir av. Kritik har väckts från Vårdförbundet om att den uppskjutna semestern ska gälla all vårdpersonal, även de som inte jobbar med coronavård. Men istället kanske semestrarna i år mer än någonsin behövs delas upp i olika perioder så att alla får åtminstone några veckors ledighet – vi inte vet hur länge krisen kommer pågå.

Kristdemokraterna är det enda parti som kämpar för att se till att personalen inom vården och omsorgen ska ges fler kollegor, för att de ska få en hållbar arbetssituation och möjlighet till återhämtning. Belastningen på personalen är extremt hög på ett sätt som riskerar att bli ohållbart i såväl vården som omsorgen. Underbemanningen var ett problem redan innan corona, nu behövs åtgärder för att snabbt bemanna upp.

Kristdemokraterna föreslår:

  • Uppmana och be personer med rätt kompetens anmäla sig frivilligt att under en begränsad period återvända och arbeta inom vården.
  • Möjliggör temporär utlåning av vård- och omsorgsutbildad personal, eller som har rätt erfarenhet, genom att ersätta de ordinarie arbetsgivarna.
  • Ge socialstyrelsen i uppdrag att tillsammans med regionerna administrera anmälningar och matcha med där behoven är som störst.
  • Incitament till vård och omsorg som gör om timtidsanställning till fast anställning.
Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Håll dej till saklig debatt så fortsätter vi gärna samtala.

  1. Totd

    En undran bara. Om du är så mån om att det ska vara mer personal inom vård och omsorg inom Regionen, varför har då ditt parti i din egen hemkommun gått med på att minska personalen inom dessa områden. Stora besparingar görs och ni bara applåderar!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Du har aldrig och kommer aldrig få se mig applådera nerskärningar inom vården. Men lyssna med S, V och MP med ivrigt påhejande av M. Då borde du få ett svar. För din kännedom tillhör vi oppositionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.