Tillsätt expertgrupp att granska krisen – redan nu

Kristdemokraterna vill se en oberoende expertgrupp som redan nu ska börja arbetet med att granska krisen och hitta lärdomar för framtiden – både för kriser och normalläge. Att bara fortsätta som förr efter pandemin är inte ett alternativ. Sverige måste betala den vårdskuld som byggts upp, och vårdköerna slog ju rekord redan innan pandemin bröt ut.

Mycket pekar nu på att människor avstår från att söka vård, av rädsla för smitta, och att köerna på sikt därför kommer växa sig längre. Vid senaste arbetsutskottet här i regionen begärde vi att få uppgifter kring regionens vårdskuld. Krisen är inte över, men vi måste redan nu planera för tiden efter pandemin.

En oberoende expertgrupp behöver titta närmare på hur vårdskulden som byggts upp ska hanteras. Sveriges sjukvård hade stora problem redan innan pandemin ­– nya körekord hade slagits tio månader i sträck, trots att samhället då i övrigt fungerande. Det mänskliga lidandet kommer öka, ifall fler skjuter upp sina vårdbehov eller fler operationer behövs skjutas på framtiden. Vi ser tecken på att människor avstått från att söka vård även för mer akuta tillstånd som stroke eller hjärtproblem, vilket kommer ge allvarliga konsekvenser längre fram.

Löfven vill tillsätta en kommission för att gå igenom krishanteringen av covid-19, men den vill han se på plats först efter det att krisen är över. Då riskerar vi gå miste om många lärdomar längs vägen. Systemfelen i Sveriges vårdsystem har synliggjorts senaste veckorna. Utan statlig styrning hade inte regionerna och kommunerna kommit långt i sina insatser att hantera krisen. Enbart staten kan samordna 21 regioners arbete, men det gäller även under normaltid. På bara några veckors tid har stora omställningar gjorts inom vården, t.ex. har onödig administration bortprioriterats vilket visar att en omställning av vården är möjlig. Den insikten ska användas för att skapa ett nytt, bättre vårdsystem efter krisen.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. anders

    Man tillsätter ju utredningar för att begrava brister och felaktiga beslut. är ju även väldigt praktiskt att kunna hänvisa till att utredning pågår. man ska ju gärna dra ut några år så att det hela är glömt när man ska presentera resultatet. så tror ingen har nått att invända på ditt förslag
    väntar med stor spänning med vilka som väljs ut som experter

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jag tänker inte kanske mest för att begrava bristerna utan för att få bristerna upp i ljuset bedömda av andra så vi vet vad vi ska göra bättre nästa gång.

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Känns nästan uträknat, finns ingen anledning att just coronautredningen ska ta längre tid än tsunamiutredningen. Nog är det så att regeringen önskar slippa undan den kritiska granskningen.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja ber om ursäkt att jag missat svara på din kommentar. Bättre sent än aldrig 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.