AGERA NU, RÖDGRÖNA!

Jag har skrivit om det tidigare både på bloggen och tillsammans med partikollegor i tidningarnas debattartiklar. Men vilken slags arbetsgivare vill Region Västerbotten egentligen vara? Är de rödgröna i makten verkligen nöjda med den utveckling vi ser? Att gång på gång höra om anställda som säger upp sig, fler för varje år, borde väl vara tillräckligt för att agera?

Att en tredjedel av de anställda på förlossningen, BB och specialistmödravården på NUS – 17 av omkring 50 – har sagt upp sig sedan januari i år är oroväckande. Genast behöver vi reda ut vad det beror på och hur vi kan vända utvecklingen och skapa arbetsplatser där de anställda faktiskt trivs och utvecklas.

De anställda varnar om en ansträngd bemanningssituationen sedan en längre tid tillbaka, och att man därför helt enkelt inte orkar arbeta heltid. Stress, sömnlösa nätter och ”en klump i magen när man går till jobbet”. Och en känsla att man inte får betalt för sitt arbete värdigt de kompetenser man har.

Under många år har olika avdelningar inom Region Västerbotten haft det allt svårare att rekrytera och, desto viktigare, behålla personal. Behovet av hyrpersonal har ökat, så uppenbarligen tycker många att det är bättre att jobba åt en annan huvudman än regionen.

I regionplanen står det fastställt att Region Västerbotten ska vara en god arbetsgivare. Att sätta på pränt vilken slags arbetsgivare man vill vara är ett första steg, men det avgörande är de handlingar man sedan utför i praktiken.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.