Var finns personalen?

Skriver i Norran tillsammans med gruppledarna för Allians i Västerbotten.

När Region Västerbotten gör bokslut kan vi konstatera att vi har många verksamheter att vara stolta över. Samtidigt ser vi att finansieringen av sjukvården bekostas av framtida skattebetalare. Dagens personal kommer inte att kunna ersättas i den omfattning vi är vana vid. Vården som ges idag kommer inte att kunna garanteras framöver.

 

Under lång tid har den rödgröna majoriteten skjutit tuffa beslut framför sig. Det leder till att regionen står dåligt rustad att möta en lågkonjunktur, hög inflation och en orolig omvärld. Vi måste inse att vi inte kommer att ha råd med allt och vårdens kärnuppdrag måste värnas. Den regionala utvecklingen måste fokusera på att skapa en god livsmiljö och förutsättningar för tillväxt i hela länet.Trots att majoriteten presenterat åtgärdsprogram för att minska antalet anställda som inte jobbar vårdnära, ser vi att så inte blivit fallet. Antalet anställda har sedan 2018 ökat med 357 individer. Av dessa är 235 administratörer, men bara 37 sjuksköterskor. Det sätter fingret på bristande förmåga till politisk styrning.

Redan innan pandemin var vårdköerna i Västerbotten bland de längsta i landet. Nu när andra regioner börjat korta köerna, blir köerna längre i Västerbotten.  En orsak är dålig personalpolitik som gör att man tvingas stänga vårdplatser och skjuta upp operationer. En ny personalpolitik som flyttar beslut ned i organisationen krävs. Personalen behöver tydliga karriärvägar och fungerande löneutveckling. Arbetsmiljön måste förbättras så att regionen kan bli en attraktiv arbetsgivare.

Kurvorna pekar åt fel håll och problemen skjuts på framtiden. Majoriteten har lagt förslag om att minska administrativ överbyggnad. Men när ingen ska bli arbetslös frågar vi hur det ska spara pengar. Alliansen vill gå tuffare fram för att vända utvecklingen. Vi väljer att vara tydliga och ta ansvar över regionens utmaningar och prioritera vårdpersonalen.

Den politiska oförmågan att leda regionen är påtaglig och behovet av en ny ledning har aldrig varit tydligare. Vi ser hur ett växande län både skapar nya möjligheter och nya krav på regionen. Denna utveckling vill vi ta vara på. De utmaningar som regionen står inför går att lösa. Utifrån tuffa men nödvändiga prioriteringar går det att vända utvecklingen.

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Hej!

  ”Allt således väl i vårt av (S) nytta präglade landsdel”

  Ja, vi vet att det inte stämmer – och därefter?

  Ni förlorade valet – än en gång. Kanske kan eftertanke
  i sak och situation bidra till en mer funktionell strategi
  i en framtid!

  Nya kostymer, kvastar eller borstar kombinerade med
  en målbild som innehåller verkliga instrument till makt
  vore önskvärt. Att likt dåren fortsätta upprepa sak och
  situation ger naturligtvis ingen nytta.

  Att fortsätta med de metoder som bevisligen inte ses
  fungera, är endast löjeväckande.

  M v h / Jan

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Nu är det ju S som har makten och som misslyckas med uppdraget. En förändring behövs och det har också dom insett. Men handlar om de vågar göra den. Det kan ju kosta väljare nästa gång. Och så väljer man att inte göra den. Skrämmande inställning som drabbar våra barn och barnbarn. Partiet är viktigare än samhället som man ska sköta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.