Det är Norrlands tur.

Kom ni ihåg 80 och 90 talet. Arbetsförmedlingen betalade ut flyttbidrag så man kunde flytta söderut där jobben fanns. Nu har det vänt och det är fortsatt viktigt införa flyttbidreg, fast åt andra hållet. 

Det går väldigt bra nu för Norra Sverige med stora investeringar i alla kommuner, vi bygger ut hamnar, nya fabriker, och en massa infrastruktur. Elektrifiering i gruvor, laddstationer, bildande av ett batteriebälte och fantastiska satsningar på våra universitet med AI-forskning mm.

  • Det investeras massor av FÖRTROENDE för vår del av världen. Vi utvecklar attraktiva livsmiljöer och samhällen. Av många goda anledningar:
  • Vi har uppmätt den högsta tilliten i världen. Mkt goda nyheter för de som vill samskapa här, samarbete med oss. Effekten på samverkan blir hög!
  • Mest jämställda i världen. En investerad krona här är en investerad krona i jämställdhet.

Utmaningen är att ge hela länet samma goda förutsättningar och möjligheter. Återigen: nu har vi chansen att göra om och göra mer rätt den här gången.

Vi börjar få ihop ett nytt sätt att leva och verka. Liv 3.0 eller vad det nu ska kallas. När EU försöker mäta livskvalitet i ”social progress-index” hamnar vi redan i topp. Vi är nåt på spåren.

Historia av hållbarhet på vår landsbygd och i vildmark. Ursprungsbefolkning som vet hur man lever med naturen och inte bara av den – och samtidigt har vi här världsledande tech-forskning. Vi älskar hantverkstraditioner på samma gång som vi gillar ny design. Designhögskolan bäst i världen för femte året och vi har tre universitet i Västerbotten.

Men nu måste staten vara med och vända trenden av arbetskraft. Vi behöver 100 000 personer till om vi ska klara personalförsörjningen. Och klarar vi inte den så kommer det inte satsas mer i norr. Om man ser att vi är ca 280 000 i Västerbotten så förstår man att vi klarar inte av egen kraft att få 100 000 till. Utan vi måste få inflyttning.

Så staten måste införa flyttbidrag igen till de som flyttar norröver och får jobb här. Så omvänt 80-90 tal. Först då kommer vi lyckas.