Kolla källan

För varje gång det är något som går fel i massmedia, frodas myterna om de oseriösa journalisterna.

När nu medier lurats av falska mejl, är journalistföraktet åter på tapeten. Det finns en rad föreställningar som poppar upp, eller som ständigt finns, kring journalister. De (vi) mörkar, ljuger, hänger ut/håller tyst, är politiskt färgade, etc. Läs valfritt kommentarsforum till mejlaffären.

Bloggen Mediemänniskan tog ett rejält grepp om ämnet, läs mer här: Dags att bekämpa myter om hur journalister jobbar. Även kommentarsfältet är läsvärt – där kommer just de många negativa föreställningarna fram igen, och får svar av journalisten och bloggaren Nick Näslund.

En variant på temat skrev jag om här: Ljög sig in i medierna.

De falska mejlen till massmedier ställer till med problem. Samtidigt är de en nyttig påminnelse om grunderna för god journalistik: kolla alltid källan ordentligt. Viktigare än någonsin när publicering digitalt går på sekunder.

Tidningen Medievärlden summerar senaste tidens falska mejl till nyhetsredaktioner.

Medan jag skriver detta noterar jag att Gotlands-tidningarna har drabbats senast – en nyhet om ny prismodell för Gotlandsbåten (icke folkbokförda resenärer skulle åka gratis till och från Gotland). Nyheten var falsk men fick spridning tills Gotlandsbåten AB gick ut med en dementi.

En kommentar

  1. Mediemänniskan

    En viktig påminnelse om att kontrollera källan, helt klart. Om inte annat: att fråga sig själv som journalist – är detta rimligt? Samtidigt är det viktigt att tänka på att journaliser är av kött och blod – och att sätten att luras blir mer och mer förfinade. Källkritik och en allmän, ifrågasättande hållning hos gemene man, det vill säga publiken, är också mycket viktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.