När minnet sviktar

Trevlig hockeyunderhållning under gårdagen. TV-live från SHL-matchen mellan Skellefteå AIK och Växjö, skulle bli spel mot ett mål när AIK satte in turbon. När laget släpper på handbromsen, så blir de så där överlägsna som de ofta varit under de gångna åren. Men den typen av totalhockey har de ju alltid spelat, för det var likadant i början av 80-talet då jag bodde i Skellefteå och  såg mängder med drabbningar. Tempo, tempo, jaga, stressa och sedan driva allt närmre motståndarmålet – och pang! AIK torde bli svårstoppade även i år. Det finns väl bara ett lag som kan störa AIK och det är Luleå med sin ”tackla-sönder-motståndartaktiken”; skäggiga bjässar som gör frimärken de som kommer i vägen.

AIK

Dessutom blir det derby och då kan nerverna lätt komma utanpå kroppen. Kanske rent av ner i suspensoaren. Jag har alltid haft svårt att hänge mig åt dyrkande av olika lag, idrottsmän/kvinnor och för somliga kan sportfåneriet övergå i regelrätt avgudadyrkande som slår över i ett sektbeteende. Men när det gäller AIK så bubblar det inom mig, pulsen går upp en aning och jag sitter där med knutna nävar, lätt framåtlutad, och vrålar till (så där lagom högt) när det blir mål.

Nu över till nåt helt annat, till minnet och då i synnerhet det som kallas för arbetsminnet. Den del av minnet  som ger oss förmågan att upprätthålla och manipulera information under en kortare tidsperiod. Arbetsminnet är viktigt för att vi ska kunna genomföra en del mentala aktiviteter, som att skriva och läsa, att räkna och lösa problem. Medan arbetsminnet är förmågan att komma ihåg information under en kort stund, det vi gör och tänker i nuet, så är långtidsminnet det som knyter samman våra liv. Det kan förklara varför vi med ADHD brukar verka ”glömska”, eller disträ och frånvarande. Det dåliga arbetsminnet vid ADHD har biologiska orsaker och kan kopplas till att dopaminsystem fungerar illa, vilket ger konsekvenser som inlärningsproblem. Man blir också lättare distraherad, får sämre simultanförmåga, kommer inte ihåg vad man läst, och i förlängningen leder det till svårigheter i det sociala samspelet människor emellan.

Minne1

Själv fick jag rysligt svårt att lära mig att läsa och skriva, och siffror kunde jag rakt inte begripa mig på. Detta utspelade sig på 60-talet när man ännu inte kände till ADHD och istället för att få stöd och hjälp, så klassades jag som en odåga som ”skapats” genom en slapphänt och usel uppfostran. I ett huj så skuldbelade de mig och mina föräldrar. I dag är förutsättningarna annorlunda och barnen blir ofta upptäckta, sedda och får en diagnos.

Arbetsminnet är till stor del kopplat till vår förmåga att kontrollera vår koncentration. Eftersom en ADHD-person så lätt blir distraherad, så minskar även förmågan att hålla kvar informationen. Istället dyker upp andra saker i huvudet, ovidkommande information, huller och buller, och det blir både överfullt och tomt, vilket gör att man tappar fokus och glider in i glömskan. Att som barn inte kunna hänga med i undervisningen, att ha svårt att lära sig läsa och skriva, inte begripa sig på multiplikationstabellen, inte kunna minnas namnen på alla sina kompisar, och som vuxen ständigt glömma sin fyrsiffriga bankkod, att ha svårt att tolka en simpel IKEA-anvisning och att komma hem med fem citroner när frugan skickat dig att handla tre bananer, blir till ett berg av misslyckanden vilket naturligtvis tär på självkänslan. Man känner sig annorlunda, men känner sig dum, korkad, bakom flötet och misslyckad. Man börjar skämmas. Man tvingas söka efter strategier. Själv lade jag beslag på Roliga timmen. Jag valde att bli en pajas. Hellre vara en clown än att bli kallad för idiot.

minne2

En lösning kan var struktur och träning. Det finns gott om tekniska hjälpmedel och träningsmetoder för barn och vuxna som kan förbättra arbetsminnet med upp till 20 procent, och den träningen kan göras i skolan, enskilt eller i små grupper. Om man kan träna upp sitt arbetsminne, så förbättrar man förmågan att lösa problem i vardagen. Centralstimulerande mediciner som ges till barn och vuxna med ADHD och innehåller substansen metylfenidat har visat sig ha positiv effekt på arbetsminnet under några timmar.  Detta med att inte minnas, att ständigt tvingas hitta på andra strategier, ta långa omvägar, rent av fly, för att inte verka dum är psykiskt påfrestande och kräver en hel del energi. Det som borde utföras per automatik, det som andra gör på en minut kan ta en timme för oss med ADHD – och tröttar ut oss. Snart blir man rent av utmattad.

ADHD är en ständigt pågående stress och med tiden tål vi allt mindre av den. Med åren blir man riktigt trött och tar sig fram i knapp styrfart. Att ha ADHD är att leva livet i hundraåttio, där intrycken stormar mot en och som hjärnan inte hinner sortera, att ständigt uppleva konflikter som skapar ångest, som i sin tur leder till sömnproblem – för att ta några exempel. Stressen kan sätta sig kroppsligt som magkatarr, muskel- och huvudvärk, hjärtklappning, högt blodtryck, diabetes eller försämra din ADHD ännu mer, göra ditt arbetsminne riktigt uselt och i förlängningen leda till ett utmattningssyndrom och depression. Risken för missbruk ökar.

20160203_064750

Vi ska inte glömma de goda egenskaperna som följer med ADHD – för de finns verkligen. Utan alla oss med ADHD skulle världen ha förblivit grå och trist, många uppfinningar skulle aldrig ha sett dagens ljus, många berg skulle inte ha blivit bestigna och makthavarna skulle aldrig ha fått höra ett sanningens ord. Vi med ADHD är intensiva, energiska, spontana, rysligt idérika, kreativa som få, nyfikna. Det är inte ovanligt att vi har specialkunskaper och trots våra usla arbetsminnen kan rabbla upp mängder med märkliga fakta. Får en med ADHD korn på något intressant så kan all energi, och lite mer därtill, förflyttas in i ett projekt och vi kan jobba med det dygnet runt. Bland oss med ADHD kan du finna de riktigt originella tänkarna, de där djärva som går sina egna vägar. Personer med ADHD tycks, trots alla hinder, skapa kraft och energi som kan få omgivningen att häpna.

För övrigt kan ni beställa min självbiografi ”Spring Kent, spring!” som handlar om mitt liv med ADHD, bipolär sjukdom – och mycket mer …

Beställ bok

Omslag_Spring_Kent

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.