Facebookdepression

midsommar

 

Ja, en riktigt glad midsommar till er alla. Dansa flitigt och ofta Små grodorna, ät gott, drick måttligt – vad anbelangar det senare så gäller det särskilt er som har barn omkring er. Tänk på att deras spegelneuroner ”suger åt sig” ert vuxna beteende som omvandlas till en erfarenhet om hur man ska vara som vuxen: full vid middags tid, vinglande fram mot midsommarstången och med en bit gravad lax hängande ur mungipan och trassla in ben när Små grodorna ska dansas.

Vi åker dagen till ära västerut, först mot Lycksele och gamla mor Gunhild, sedan till Arvträsk (Näset) för att hälsa på syrran Agneta och hennes följeslagare Curt. Näset där de byggt sitt drömhus, ligger på en hög ås som sluttar ner mot sjön – en skyddad, rogivande plats på jorden. Hoppas i varje fall på uppehållsväder.

fbdepression

Läste att ”Facebook-depression” har blivit ett begrepp. Inte nog att vi kan bli beroende av att få många ”gilla” och bli förbannade när folk inte ”Gillar” det man skrivit, så kan denna digitala form av social gemenskap alltså leda till en depression. Vi får kickar av att någon klickar på ”Gilla”, vilket beror på att vi då får en dopamindusch i hjärnan som triggar igång vårt belöningscentrum – på samma sätt som när vi äter godis, tar en pris snus eller en sup. Det har även visat sig att om vår sociala kommunikation till huvuddel sker på Fb, så kan det leda till att vi blir sämre på att kommunicera på ”riktigt”. I den digitala världen är det svårt att förstå den känslomässiga signalerna, då vi inte kan se mimiken och kroppshållningen på den vi kommunicerar med. Dessutom kan vi ju ha flera hundra vänner på Facebook. Det leder också till att vi tror oss bli ”modigare” när vi skriver våra meddelande ut iden digitala rymden. Vi skriver mer elakt, förolämpande och mer utelämnande än vi skulle våga i den verkliga världen.

bokföring

Det är i det direkta mötet, i den verkliga världen, tillsammans med andra verkliga människor som vi lär oss att utveckla vår empati. Medkännande är inget som är oss givet. Vi måste träna på det. Istället lånar vi ut våra minnen till datorns hårddisk eller mobilens appar, vilket gör att vårt riktiga minne blir sämre. Till slut blir man deprimerad. Läste även om en undersökning vad gäller barn och ungdomar (tror det var i USA) som visar att de sitter framför olika skärmar mellan 6-8 timmar per dag. Då ska vi veta att hjärnan inte har växt färdigt förrän i 25-års åldern och att en ungdomshjärna har en ännu större önskan av att uppnå snabba kickar och är benägen att ta fler risker än den mogna hjärnan. Dessutom, frontalloben växer ut sist i hjärnan och det är där som bland annat förnuftet huserar, där vi fattar kloka beslut, planerar och där vår personlighet växer fram.Vi behöver känslor för att kunna fatta kloka beslut – vi lever inte ett dataspel, inte heller ska vi tro att det verkliga livet finns på facebook. Skriver en som själv tillbringar många timmar i denna virtuella värld.

EU

Redan innan alla valdistrikt räknats har flera stora Engelska medier gått ut med att nej-sidan har vunnit. Storbritannien är alltså på väg att lämna EU – vilket är en smärre katastrof. Säga vad man vill om EU:s byråkrati, så har en stor del av lagstiftningen kommit till för att medlemsländerna ska kunna lösa de frågor/problem som skiter i nationsgränserna: Vårt gemensamma hot från miljöförstöring, klimatfrågan, hanteringen av de stora flyktingströmmarna. Ett starkt EU torde även vara en bra garant för att förhindra ett nytt storkrig i Europa. Sådant går inte skydda sig mot bakom en nationsgräns, inte ens som man följer Ungerns exempel och bygger en mur bestående av taggtråd runt hela landet. Genom EU har vi fått en frihandel som underlättar export och import – vilket kommer tvinga britterna att omförhandla dessa avtal, vilket torde skicka ett stort antal småföretag i konkurs. Värst är den nationalistiska anda som åter svävar som ett svart spöke över Europa, där alla ska krypa in till sitt genuina i hopp om att allt ska bli som förr, som på den gamla goda tiden och då naturligtvis hålla borta alla på flykt. Det är precis sådant som gynnar de högerextrema krafterna. Nej, EU är inte perfekt, men vad är alternativet? På något sätt måste vi gå samman och lösa de stora problemen.

För övrigt hoppas jag på en skön dag – men jag vägrar dansa Små grodorna …

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.