En ytlig sömn

En orolig natt. Ni vet en sådan där natt då man sover på ytan och aldrig riktigt förmår sig att sjunka ner i det djup där drömmarna bor, utan väcks av ljud från gatan, knäppande ljud i väggarna, av en kurrande mage och hjärtklappning. Bevisligen har jag legat i sängen i drygt sex timmar och ”sovit”, ändå känns det som om jag vakat hela natten. Jag har alltid varit usel på att vaka vilket jag var tvungen att göra under en rad år då jag jobbade som sjuksköterska. Nog för att jag alltid kunde hålla mig vaken, men problemen kom när jag släntrade hem på morgonen och skulle försöka sova några timmar inför nästa nattpass. Ofta gick jag 3-4 nattpass på raken och när jag bara sovit ett par-tre timmar dagtid, så var jag knappt närvarande under det sista nattpasset. Under det glada 80-talet var vi 3-5 grabbar som åkte till Norge och Arvidsjaur och tokjobbade som stafettsyrror och fick rysligt bra betalat. På två veckor kunde vi vi tjäna ihop en summa som motsvarade 3-4 månadslöner. Men då jobbade vi också dag och natt, vilket innebar att när vi återvände till Umeå var vi zombies i ett par veckor med totalt rubbade sömnvanor. Vid ett tillfälle jobbade jag 18 dubbelpass på raken, från 06.45 till 22.00. Men jag slapp i varje fall nattpassen som en av mina polare tog sig an med ”glädje”, eftersom han utan besvär kunde sova dagtid. Han la sig halv åtta på morgonen och vaknade strax före 21.00 då nattpasset började. Vid några tillfällen lyckades han faktiskt försova sig, vilket skapade en viss munterhet hos oss andra.

flickafrihet

Det är nog inte ofta som jag citerar Fredrik Reinfeldt (M), när jag tänker efter har jag nog aldrig gjort det. Däremot har jag med all säkerhet skrivit ett och annat elakt om honom och hans allians. Han fick ju hård kritik från de egna leden när han i valrörelsen 2014 bad svenskarna att öppna sina hjärtan. Det handlade om de flyktingar som var på väg eller som kommit till Sverige. I en ny bok fortsätter han argumentera för att invandring är bra för Sverige. ”De som är fientligt inställda till invandring anklagar mig för att inte berätta sanningen om kostnaderna. Till dem säger jag: varför berättar ni inte sanningen om intäkterna?” Slut citat. Ja, jag instämmer faktiskt – i det här fallet, med reservation för allt dumt som herr Reinfeldt sagt under årens lopp.

För övrigt ska jag strax före elva ta mig ner till Kafé Station för att träffa en journalist som vill intervjua mig.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.