Stolliga konspirationsteorier

Vaknar omgiven av vintermörker. Gårdagen gick i återhämtningens tecken, något som min hjärna behövde efter fem 1,5 timmes framträdanden på fyra dagar, på olika håll i länet. Men jag fixade det. Ibland måste man utmana sig själv, stålsätta sig, för klara lite mer å lite mer. Det tycks vara så att jag klarar mer när jag står på en scen och håller låda, än då jag kliver in på Coop för att handla. Blir fort hjärntrött av allt surr, av trängseln vid grönsaksavdelningen, för att inte tala om den långsamma, långtråkiga kön vid kassan. Det vid sådana tillfällen jag vet att jag lider av ADHD.

Adhd forsk

Då och då när jag skriver om ADHD brukar det dimpa ner några mejl från personer som på fullt allvar menar att ADHD (och även andra psykiska åkommor), är påhittat och inte finns. Det är åsikter som bottnar i olika konspirationsteorier, ofta i att läkarkåren och läkemedelsindustrin konstruerat ADHD för att tjäna pengar. Det finns nog inget annat område inom psykiatrin som är så genomlyst av forskningsstudier som ADHD och om man nu tror på evidensbaserade forskningsstudier så är ADHD bevisad sedan 30-40 år. Även om ADHD rör sig över en glidande skala, så finns en gemensam symtombild – precis som för andra sjukdomar. Det är även mätbart att vi som har fötts med ADHD lider brist på dopamin, vilket gör att våra hjärnor titt som tätt ”somnar”, vilket gör att vi får svårt att koncentrera och fokusera oss. Motoriska störningar är också vanliga. Med hjälp av mediciner sätter man fart på dopaminet, vilket minskar symtomen från ADHD. Jag har under åren träffat ett femtiotal personer som lider av detta neuropsykiatriska funktionshinder – som obehandlat kan ställa till det i livet, inte minst vad gäller missbruk av olika former. Jo, ADHD finns och vi som lider av det finns också. Att påstå något annat är inte bara stolligt, utan även ett fult sätt att skuldbelägga de barn (och deras föräldrar) som bevisligen har ADHD.

En av dagens uppgifter blir att besöka apoteket, för att bland annat hämta ute lite ADHD-medicin. Möjligen en fika på stan med Johansson. Vi får se.

För övrigt meddelar Försäkringskassan att den vanligaste diagnosen vid sjukskrivning är psykisk ohälsa. Om nu inte det också är ett påhitt … Däremot är inte Donald Trump påhittad, utan är helt på riktigt – trots att hela hans uppenbarelse påminner om en ond mardröm. Vad händer i vår värld?

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.