Äta ägg med Trump

Jag har haft en mycket märklig dröm. Jag bodde på något slags rekreationshem/hälsohem för att gå ner i vikt och vila upp mig. En av de andra gästerna var Donald Trump. Just det, Trump. Jag hamnade vid hans bord tillsammans med några andra gäster, och förbryllades över att ingen annan än jag kände igen USA:s president. I varje fall fyllde jag min tallrik med nyttiga grönsaker och slog mig ner bredvid en blek Trump som satt och petade i ett pocherat ägg.

Pocherat ägg

Jag undrade om han inte skulle äta något mer än det ägget? Han svarade vänligt, med svag röst, att han sedan barndomen varje morgon ätit ett pocherat ägg och inte kände till något annat. Du får ju inte i dig alla näringsämnen, sa jag med skarp röst. Du lider ju av näringsbrist. Han nickade stumt. Sedan blev jag tillfrågad om jag ville bli minister i hans nya regering. Han var på jakt efter folk som inte tyckte som han, som kunde föra fram lite kritiska röster – även om det var han som i slutänden bestämde allt. Som att i framtiden skulle alla i USA, ja i hela världen äta ett pocherat ägg till frukost. Han hade nämligen köpt upp alla höns och ägg i västvärlden och skulle på så sätt få monopol på frukostätandet och samtidigt tjäna en massa pengar. Då vaknade jag. Jag upplevde det inte som en mardröm, utan mer som en knäpp dröm som på något underligt sätt skulle ha varit sann.

Man räknar fortfarande röster i USA:s val och nu har Hillary Clinton en miljon fler röster än Trump, vilket får mig att undra en del över USA:s mycket märkliga valsystem. Man vinner alltså inte presidentvalet trots att man har en miljon fler röster än sin motståndare. Det kan väl inte spegla ett demokratiskt val? Eller? Istället utser medborgarna 538 representanter, så kallade elektorer, som finns i varje delstat och som i sin tur röstar på sin presidentkandidat. Det är med andra ord inte ett direktval, utan ett indirekt val. Ett valsystem som funnits i USA:s konstitution sedan 1787. Amerikanska medborgare över 18 år får rösta – utom de som varit straffade. Då blir man av med sin rösträtt och i dagsläget är det över sex miljoner. Kanske blir det som i min dröm, att i nästa val får bara de som äter ett pocherat ägg till frukost gå till valurnorna.

mäta

När vi människor förlitar oss på den värdegrund vi står på, får vi inte glömma att vi använder oss själva som måttstock. Därför är det nyttigt att då och då kliva åt sidan och naket studera sig själv och omvärlden för att få nya impulser till vår moraliska kompass.

”Vi är våra egna demoner, vi driver själva oss ut ur vårt paradis”, skrev Goethe för flera hundra år sedan. Känns fortfarande aktuellt. Dels har vi muslimska extremister som IS som föra oss tillbaka till medeltiden, dels har vi västvärldens högerkrafter som rotar runt i 1930-talets skumma och rasistiska idéer. Vi lever i en tid då det kan gå riktigt åt helvete.

För övrigt kan man dölja sanningen genom att ge orden en annan innebörd. Som att lögnen är en ändamålsenlig överdrift. 

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.