Depressionens demon

Uppe i ottan. Hostat stora delar av natten, trots de starka antihostpillren jag fick av farbror doktorn. Seg i kroppen, sus på vinden, men glad över att hostan lagt sig i vila. Snart åker vi för att storhandla inför morgondagens middagsbjudning. Tänkte bjuda på lasagne – en klassiker som går hem hos de flesta. Glass till efterrätt. Ute verkar det vara blidväder.

skam

Så här års är det många som är deprimerade. Depressionen kan ibland likna kärlekens frånsida som lägger en dyster gråton över dagarna. Hjärnan blir inspärrad, allt medan man sitter i soffan som en grönsak, och räknar sekunderna. Varje sekund av ens liv är en plåga. Håller depressionen i sig en längre tid börjar man att förlora viktiga funktioner. Minnet blir sämre, motoriken försämras och all energi pyser ut via öronen. Världen  blir obegriplig då tankarna slutar fungera. Skillnaden på en ”vanlig” depression och depressivt skov i en bipolär sjukdom, är att den vanliga kan ta flera veckor på sig, i bland månader att sakta utvecklas, medan den bipolära depressionen kan slå till på några få timmar. Fallet blir då så mycket högre och smärtan, rädslan, paniken går inte att beskriva med ord. Risken för självmord är hög. Nu har det gått drygt fem år sedan jag hade ett skov, förmodligen för att livet fått struktur och att läkarna lyckats medicinera mig på ett bra sätt. Depressionens demon kan skrämma skiten ur den starkaste. Ansiktet blir upplöst i spegeln, mardrömmarna avlöser varandra. Att bli djupt deprimerad är som att förlora synen. Gradvis blir allt mörkare. Min rekommendation är att ta medicin och tjata till sig terapi. Men ibland är ens vänner och bekanta lika effektiva. Börja träffa någon av dem under en halvtimme, utöka sedan till en timme. Byt tankar med andra, det ger dig ord att förklara hur du känner dig. Försök att ta plats i en gemenskap. Isolering är det värsta en deprimerad kan utsätta sig för. De som hamnar utanför skocken blir tagen av vargen.

För övrigt använder vi oss allt för ofta av VERSALER, när vi i själva verket borde nöja oss med gemener.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.