Tidens ursinne

Kliver upp 04,35 när klockan egentligen är är 05,35, vilket vår biologiska , inre klocka skiter i. Den följer solen. Men enligt ett EU-beslut ska manipulerandet med våra klockor avskaffas hösten 2021 (för de länder som vill det). Tidsomställningen höst och vår, har plågat oss sen 1980.

 

Visste ni att man försökte införa sommartid i Sverige redan 1916 för att spara elström. Men det var böndernas protester som ledde till att man redan efter 6 månader skrotade manipulerandet med tiden.

 

En undersökning från 2008 i New England Journal of Medicine konstaterade att risken för hjärtattacker – i varje fall i Sverige – ökar under dagarna omedelbart efter övergången till sommartid på våren. Vintertiden gör oss nedstämda, skapar sömnbesvär, ger oss ett ökat sug efter godis, samtidigt som vi känner oss trötta och orkeslöshet och att rörligheten minskar. Vår kemiska fabrik inne i skallen protesterar.
Skrota skiten! Är klockan 05.00 så är den det! Lita på den biologiska klockan, den lär ha tickat och gått i nån miljon år.

 

Men lik förbaskat så manipulerar vi med tiden, än åt vilket håll den förskjuts. I bondesamhället hade man väl nytta av sommartiden? Nä, inte ens då. När koen råma där i lagårn var hä möran. Dags att kliva upp.
Klockan mäter tidens ursinne och drivs av oron. (I varje fall mekaniska klockor …)
Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.