Att leva under hot

En blygrå gryning. Tyst i huset, tyst från gatan utanför. Alla sover här på Pig Hill, utom jag. Men så är klockan bara några minuter över fem. Har skrivit några rader i romanen, men tänker mest på boksläppet och hur jag ska lägga upp presentationen av boken – och mig själv. Det känns knepigt. Men jag tror mig ha funnit en lösning på hur jag ska inleda det hela. Det känns skönt att Biggan från förlaget är på plats. Dessutom är det ju mest känt folk på plats, då femtio av de vänner och bekanta jag bjudit in tackat ja.

Nu ska jag gå och koka mig en stor balja lut. Detta kräver starkt, svart kaffe.

Terrorattacken i Bryssel fyller mig med avsky. Attackerna slår skoningslöst mot oskyldiga, mot människor av kött och blod. Allt för att göra oss osäkra och rädda, för det verkar kunna smälla varsomhelst, när som helst. Historiskt är det ännu ingen terrororganisation som överlevt eller fått igenom sina mål genom att spränga bomber. När det gäller det fundamentalistiska IS så är knepigare, eftersom de har celler över hela världen och knäcker man en eller två av dessa så finns det tio kvar, eller hundra, eller tusen.

Terror2

Tyvärr kommer det att spilla över på den majoritet av muslimer som tar avstånd från terrorn och som vill leva i fred. Det ger även vatten på kvarn för de högerextrema krafterna som vuxit fram i Europa och är vi inte vakna vad gäller de krafterna, så kan det vara starten på något mycket obehagligt. Såg igår en dokumentär om andra världskriget. När Hitler började ana att kriget kunde förloras, sa han följande: ”Om vi förlorar så kommer bolsjevikerna att döda varenda tysk. Och det är judarnas fel!” Det sa han när han sett till att döda 6 miljoner judar – eftersom de var orsaken till allt ont på jorden. Och då skulle de stackarna som överlevt vara orsaken till den tyska krigsförlusten. Nog är väl det ett exempel på vad hat och rädsla kan ställa till med. Jag tycker mig höra liknande tongångar – men nu är det muslimernas fel att saker och ting går snett.

Men när det gäller IS så måste vi ta upp kampen. I vår egen respekt för liv så måste vi stå upp mot ondskan – just för att försvara andras liv. Nej, det handlar inte om att slåss i vår Guds namn, det handlar om vår plikt att stoppa våldet. En lögn som inte bemöts blir lätt till en sanning. Det handlar inte heller om ett regelrätt krig, utan i första hand om att EU:s alla medlemsstater går samman och utbyter information, så att hemliga polisen kan komma åt de celler som finns – kanske mitt i bland oss. Spränger man oskyldiga i luften för att vi ”tycker fel”, så ska de minsann få känna sig jagade.

Breivik har stämt norska staten för att han inte får surfa på nätet, se på alla tevekanaler eller ta emot besök. Han inledde domstolsförhandlingarna med att göra nazihälsningen. Mannen som mördade 77 personer, som fått en ”trerummare” på fängelset, anser sig vara behandlad på ett ”omänskligt” sätt. Någon ånger lär han inte känna, eftersom det handlat om att ”ta bort” människor som tänkt fel. Nu vill han kunna kommunicera och träffa andra nazister i Europa och kanske lägga upp strategin för fler dåd och hur vi en dag ska återupprätta drömmen om det tredje riket. Som sagt – hoten kommer inte enbart från stollarna i IS. Det finns även andra sorts stollar att hålla koll på.

För övrigt är dagens plan att delta i dagens vattengympa uppe på NUS. Har fått ont i min artroshöft och då är varmt vatten ett bra sätt att mjuka upp sig på. Måste jobba mer på min fysiska hälsa, då jag gått upp en del i vikt efter stroken förra hösten.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.