Kostbloggen

Grova grönsaker

Den vanliga vardagssalladen beståendes av isberg, gurka och tomat ger oss bukfylla och en del vitaminer, men framförallt mycket vatten. Fokusera därför på mer näringstäta grönsaker, vilket även gör att du inte behöver äta samma mängd som med de med mindre näring i sig. Rotfrukter, blomkål, rädisor, paprika, vitkål, spenat, lök och broccoli bör istället fylla vårt kylskåp och frys. Och dessa grönsaker har dessutom oftast längre hållbarhet.
Här kommer ett recept på en gammal hederlig sallad som håller en hel vecka i kylskåp:
Veckosallad
1 kg morötter
½ vitkålshuvud
2 paprikor
1 purjolök
Lag:
0,75 dl olja
1 dl vinäger
½ dl socker, gärna råsocker
·         Riv vitkål och morötter på en grov rivskiva
·         Strimla paprika och purjolök
·         Blanda lagen i en kastrull
·         Koka upp
·         Häll den heta lagen över grönsakerna och täck över
·         Ställ i kylen över natten
 
Genom olika tillbehör kan salladen varieras dag för dag, t.ex:
          riven morot
          grovrivet äpple
          lingonsylt
          ättiksgurka
          ananaskross
          isbergssallad
 
 
/Lina
Leg dietist, lic personlig tränare
 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.