Umeå södras kulturarv är viktigt

Jag blir tämligen bestört när jag nås av nyheten att Umeå södra FF kastat bort en del av sina gamla pokaler och priser då det inte rymts för förvaring. Jag hoppas verkligen inte att detta stämmer. Idrottsrörelsen är en av Sveriges största  folkrörelser som skolar medborgare i gemenskap och föreningsliv.

Umeå södra FF har varit en mycket viktig förening på damsidan i Umeå. Föreningen har sett till att det funnits en bredd som också varit till gagn och utvecklat spetsen på fotbollen. Genom åren har mängder med unga tjejer fått sin skolning i klubben. Självklart ska pokaler, priser och dokument sparas och arkiveras för framtida generationer i folkrörelsearkivet. Det är ju ur dessa bedrifter som framtidens spelare ska hämta kraft till nya stordåd och inspireras att det går att spela fotboll även i norra Sverige. Handlar detta om en ekonomisk fråga för föreningen så måste det självklart gå att lösa.

Anledningen att jag ägnar en blogg till detta är att Umeå södras historia är en del av Umeå. Frågan är större än den enskilda föreningens prispokaler. Det är nämligen också en del i berättelsen om vår generation och vårt gemensamma kulturarv.

Andreas Lundgren(s)

 

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Håller med och har som simaktiv sedan 1960-talet skrivit Umeå SS:s simhistoria 1927-77 och följer klubben fortfarande på nära håll. Och nu är det tänkt att USS ska flytta till ny anläggning mitt i Umeå centrum (olyckligt barnfarligt läge f ö). Men hur det planerat där för USS:s priser och pokaler från förr, vet jag inte.

    Men kanske ni politiker utifrån det olyckliga som skett för Umeå Södra kan initiera en politisk diskussion här, t ex skapa en fond för idrottskulturhistoria som föreningarna kan söka medel ur, till hyra, lokaler, mm för att rädda historiken här.

    Och även se att värdet av arenor, ute som inne, lyfts fram och inte rivs abrupt som känns nu för Umeå simhall, 1970 Sveriges, och en av Europas modernaste ”simhus”. Se min blogg i VK http://blogg.vk.se/umeas-basta/ den 18/4 om byggnadens bevarande, och för idrotten, t ex där en del kan vara sportmuseum.

    Besök simhallen idag och se den fina och ambitiösa utställningen personalen gjort och vi är flera som medverkat med material till. Att öppna Gammlia Idrottscentrum från Haga med ett modernt idrottsmuseum och sedan ta sig ut i dagsverklighetens sportområden och arenor intill + Västerbottens Museum som ”kronan på verket”, det bör en kulturhuvudstad verka för.

  2. Ulf Parde

    Om det inte går med något folkrörelsearkiv så hade de väl kunnat erbjuda att fördela ut dessa troféer till dem som var med när det begav sig. Då hade dessa saker ju i alla fall funnits kvar på något sätt till glädje för i vart fall några.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se