Demokrati 2.0

I lördagens VK skriver den politiske chefredaktören Ola Nordebo att demokratin måste skyddas mot totalitära tendenser genom att makten måste spridas. Nordebo menar att totalitära krafter som försöker kringå demokratins principer måste saktas ned innan makten ”samlas i en enda stark näve”.

Jag tror att Nordebo har en poäng. Nordebo har identifierat en viktig lärdom efter den utveckling vi sett i Ungern, Polen, Ryssland och även USA. Hotet mot vårt demokratiska styrelseskick kommer inte bara utifrån utan kan också komma inifrån. Medan vi lägger miljarder på att försvara mot yttre hot så står demokratin sårbar mot inre hot.

Genom åren har den amerikanska demokratin förfärat och förbluffat med sina trögflytande ”checks and balances”. Men när väl utmaningen kom så visade sig även den modellen ha svårt att begränsa en president som försökte kringå demokratins principer. Pressen på enskilda ämbeten och tjänstemän blir mycket stor i en sådan situation att ge efter för maktspråk. Att hitta system som ger dessa ”råg i ryggen” att stå fast vid konstitution och demokratiska principer är av stor vikt.

Det finns alltså all anledning att se över hur demokratin kan försvara sig själv mot inre hot. Ett intressant sådant exempel var Miljöpartiets motion om att grundlagsskydda public service. Den här motionen vann inte gehör då det konservativa blocket vägrade stödja den, men förslaget var riktigt. Det behövs fler liknande initiativ för att trygga samhället mot kuppförsök.

Vi behöver en diskussion om en demokrati 2.0. Och den diskussionen ska inte bara föras bland politiska partier och jurister, utan även i folkrörelserna.

3 kommentarer

  1. Brorson

    Det märks att du inte var med på Olof Palmes tid, inte känner till mot, oc, ocjiven till de beslut som tog då, och varför det blev som det blev, att socialdemokratin konsekvent har motarbetats av det som lögnaktigt kallas ”public service” (i allmänhetens tjänst) och varför SD är på väg att ta kontroll över public service. Du kan naturligtvis inte veta att jag tog initiativet till nystarten av Stockholms-Tidningen.

    Jag hade ju ingen framträdande ställning i partiet och kunde inte hejda parti-höjdarnas elefantdans i porslinsbutiken. 1976 fick S 15 mandat i kommunfullmäktige där jag då bodde och jag hade plats 16 på valsedeln. Med nya Stockholms-Tidningen gick det precis som jag trodde. . Konkurs efter drygt fem år. S har aldrig varit bra på att driva företag, och förstod inte att man måste ha betalande läsare. I stället satsade man på en dyr produkt, som få traditionella s-väljare (arbetare) hade råd med, och försökte slå DN med en socialdemokratiskt dominerad Debatt-sida.

    Jag ska bespara dig smärtan att läsa om hur det gick för de befintliga S-tidningarna i landsorten. De förstördes av dåliga företagsledningar och en sosse-fientlig och extremt vänstervriden journalistkår. Och lades ner, eller köptes upp av borgerliga konkurrenter (som i flera fall lade ner s-tidningarna efter några år). Och nu anpassar sig public service redan efter det ökande inflytande som SD kommer att få vid tillsättandet av chefer inom publiv service efter valet 2022 – ,oavsett hur det går för SD i det valet.

    Under Palmes tid fanns inga tekniska möjligheter att hindra, personer som inte betalat TV-avgiften, att titta ändå. Valet stod mellan reklamfinansierad TV, med risk att annonsörerna bestämde innehållet och skattefinansierad TV – en modell som då bara tillämpades i diktaturstater, men numera även i Sverige. Palme valde ett tredje alternativ: avgiftsfinansierad TV med straff för ”licensskolkare”.

    Palme hade en märklig övertro på statliga myndigheters ofelbarhet, och att en ”fri” TV, som var en maskerad myndighet, bara skulle säga sanningen. Palme sa rent ut att ”Sanningen gynnar oss”. Han förstod inte att det inte finns någon objektiv sanning och att man kan ha delade meningar om vad som är sant.

    Hur public service, speciellt i början av pandemin, lånade sig som propaganda-instrument för Anders Tegnell är en publicistisk skandal. liknande de statliga myndigheternas grepp över media i Ryssland, Polen och Ungern, med idag över 12.000 döda som följd. Inte ett verkligt ifrågasättande ens av de orealistiska löftena om flockimmunitet redan i mitten av maj.

    Om du verkligen tror att SD är den bästa garanten för demokratins överlevnad, så förstår jag att du inte vill röra konstruktionen av public service, som väl närmast kan liknas vid ordspråket ”Den som gräver en grop åta andra …).Om det finns en objektiv sanning, så säger den att alla s-politiker är så rädda för ”affärer”, så att deI NTE VÅGAR misshaga media och journalister, som aldrig missar ett tillfälle att sätta tänderna i socialdemokratin.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Jag vet inte vart jag skrivit att SD är den bästa garanten för demokratins överlevnad? Tvärtom så har de uttryckt sitt stöd för Trump som i sin tur försökte störta demokratin. Vad Miljöpartiet, Socialdemokraterna mfl försökt göra är ju att grundlagsskydda public service oberoende från krafter som vill slå sönder den.

  2. Brorson

    Det jag menar med min förra kommentar är att den linje, som Olof Palme drev, var riktig och rimlig med beaktande av den tidens tekniska möjligheter och den tidens förhållanden i övrigt. Men den är inte riktig nu. Vad mer som finns att säga om Palme är att han – som alla andra människor – hade både brister och förtjänster. Samt att hans förtjänster på det utrikespolitiska planet möjligen (jag skrever inte säkerligen) har överskattats. Samt att hans förtjänster på det inrikespolitiska planet säkerligen är kraftigt underskattade. Din kritik mot Martin Ådahl, c, i förre inlägget är riktig.

    Dagens socialdemokrater bör försvara arvet efter Palme bättre än de gör. Det gäller både arbetsrätten och omvandlingen av det svenska kärnvapenprogrammet till civil kärnkraft, samt Palmes försvar av kärnkraften mot demagogen Torbjörn Fälldin, c. Hans mediapolitik kan däremot inte försvaras som en evig sanning, men kanske som en nödvändig anpassning till tidsläget..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se