Vad innebär ett maktskifte i Umeå?

Ola Nordebo frågar sig i dagens VK vad ett maktskifte i Umeå skulle innebära. Tja det enklaste sättet är väl att inte gissa, utan istället fråga de fyra allianspartierna själva vad de vill.

För vi vet mycket väl från gemensamma budgetyrkanden och tidigare samarbeten vad dessa fyra borgerliga partier tänkt göra om de får chansen. Och det ligger ganska långt från den vision som Nordebo själv brukar förespråka om samarbete över blockgränsen. Snarare är det som skymtar en privatiseringsagenda där välfungerande kommunal verksamhet ska avvecklas då föreställningen från partierna är att marknaden är överlägsen.

I budgeten för 2022 så hade Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet 19 gemensamma uppdrag. Dessa uppdrag ger en bra bild av vad man vill med Umeå:

 

KRAFTIGA PRIVATISERINGAR
Allianspartierna är överens om en kraftig avveckling av kommunal drift, den kraftigaste avvecklingen vi sett av borgerliga partier runt om i Sverige. Istället ska privata utförare ta över de kommunala jobben och anlitas av kommunen. Man skriver:

 • För- och grundskolenämnden ska ”stimulera” etablering av externa aktörer inom förskolan.
 • Kommunalt driven särskilt boende, funktionshinderomsorg och daglig verksamhet ska öppnas upp för privata utförare
 • Badanläggningarna ska inte längre få drivas kommunalt.
 • Delar av städverksamheten och IT-verksamheten i kommunen ska avvecklas och tas över av privata utförare.
 • Man vill införa ett obligatoriskt skolval och ett nytt skolpengssystem.
 • Dessutom ska så kallad ”utmaninggsrätt” införas i kommunen. Det innebär att privata företag när som helst kan lägga bud på att ta över lönsamma kommunala verksamheter, så kommunen står kvar med driften av ”olönsamma” enheter.

SÄLJ UT DELAR AV AB BOSTADEN
De borgerliga partierna kräver att delar av AB Bostadens lägenheter säljs ut.

MINDRE PENGAR TILL VÄLFÄRDEN
Sänkt skatt står högst på Moderaternas agenda, målet är att sänka med åtminstone 1 krona dvs 300 miljoner mindre i skatteuttag i ett första steg. Det här är sett till de senaste årens budgetar något som övriga borgerliga partier förkastat som orealistiskt. Och det här var inte ett gemensamt uppdrag i budgeten för 2022, men vi vet från de senaste valen att Moderaterna får med sig övriga partier på detta inför varje gemensamt valmanifest i valrörelserna. Anledningen är att detta är Moderaternas viktigaste fråga och deras ingångsvärde i förhandlingarna.

ANALYS
Man kan säga att mycket av det som binder ihop de fyra allianspartierna i Umeå handlar om att avveckla kommunal drift till förmån för privata alternativ.  Allianspartierna är i övrigt inte överens om så mycket, man har olika syn på skattesats, om budgeten ska gå med överskott eller ej för att finansiera investeringar samt övergripande mål.

Sett till uppdragen så är det i konkurrensutsättningar och utförsäljningar vi ser tonvikten i politiken och det är detta vi också kommer se vid ett maktskifte. Samtidigt kommer det väcka motreaktioner så konfliktlinjerna i Umeåpolitiken kommer skärpas mellan blocken.

 

4 kommentarer

 1. Mikael

  Vilket ansvar har du i Umeås hiskeligt dåliga företagsranking? Min bild är att du inte bryr dig nämnvärt om företagen i Umeå tyvärr. Konkurrens med kommunens verksamheter är Umeå bland de absolut lägst rankade kommunerna i Sverige, och du raljerar kring konkreta förslag kring detta. Vad är dina förslag mer än att förbjuda företag?

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det finns olika rankingar och min bild är inte att Umeå har ett dåligt företagsklimat.

  • Pensionärn

   Håller med Andreas ifrågan. Men Om nu företagsklimatet är så dåligt i umeå som du säger är det ju konstigt att dom är kvar. Men du Mikael tillhör väl dom som vill privatisera precis allt, i så fall förstår jag din hållning men säg det då rätt ut rakryggat och raljera inte.

 2. Pingback: Deja vu i fullmäktige, återigen står inte KD, C och L emot Moderaterna | ANDREAS LUNDGREN(S), ordförande Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se