Kommer Moderaterna få igenom sin skattesänkning?

Den 20 juni ska kommunfullmäktige fastställa budgeten för 2023. Det är ingen vild gissning att allianspartierna kommer att göra som tidigare, att gå ihop och lägga en gemensam valbudget.

Moderaterna har de senaste åren varje år lagt förslag om sänkt skattesats med 10 öre. Det långsiktiga målet är att sänka skatten med en krona vilket motsvarar drygt 330 miljoner kronor.

Den här moderata skattesänkarpolitiken har övriga borgerliga partier inte gått in i under mandatperioden. Snarare har de stått emot Moderaterna och inte ansett det funnits utrymme för skattesänkningar i sina respektive budgetförslag.

Det är naturligtvis en helt riktig analys som Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gjort. När andelen i arbetsför ålder sjunker medan det blir fler äldre och barn så minskar skatteunderlaget de kommande åren. Vill vi behålla nivån på välfärden så kommer inte Umeå ha råd med sänkt skatt.

Dilemmat dessa partier nu står för är att skattesänkningar är Moderaternas viktigaste valfråga. Det är ingen vild gissning att Anders Ågren och Moderaterna kommer ställa ultimatum att övriga partier ska gå med på att sänka skatten. Precis som tidigare val. Det är så att säga hela grundförutsättningen för att en alliansbudget ska bli av.

Jag har bloggat om detta borgerliga dilemma tidigare. Kommer Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna den 20 juni agera mot bättre vetande för att bevara husfriden till Moderaterna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se