Skördeglädje och ädelostrisotto

Av , , Bli först att kommentera 0

I helgen åt vi en lättlagad men festlig middag för att få ett gott avslut på min månad av semester. Nu är det sommarjobb på SLU på dagarna och examensarbete på kvällarna som gäller.

Middagen bestod av hemodlad zucchini stekt med vitlök och sambal oelek samt hemodlade minirödbetor med rödbetsstjälkarna och hemodlad bladspenat frästa i smör med salt och peppar.

Ädelostrisotton gjorde jag mycket enkel med buljong och blåmögelost från en gård i Jämtland. Fräscha rädisor och timjan från landet och tillsist väldigt köpta tomater ;).

Drycken för kvällen var Kullamust gjord på endast Ingrid Marie-äpplen. Ett mycket gott alkoholfritt alternativ.

 

Två favvisar

Av , , Bli först att kommentera 0

My New Roots är en vacker blogg som drivs av Sarah Britton. Hon kallar sig själv holistisk nutritionist och driver flera ekologiska restauranger i Danmark. Jag tycker om bloggen pga de inspirerande vegetariska (ofta raw food) recepten. 

Green Kitchen Stories. Ja vad kan man säga förutom att recepten är fantastiska, bilderna vackra och att det finns en hel del veganskt, glutenfritt och raw food.

 

Rabarberpaj med kokos, lime och ingefära

Av , , Bli först att kommentera 1

Ni kanske har blivit less på rabarber vid det här laget men jag har då ätit alldeles för lite av den varan känner jag.

Här är en smulpaj med vetemjöl, havregryn och kokos. Innuti gömmer sig rabarber, nektariner, limejuice och riven ingefära.

Jag serverade den med en vaniljfraiche till. Mycket gott och går inte att misslyckas med.

Vandraren

Av , , 1 kommentar 0

Ni får förlåta om det inte har blivit särskilt mycket matinspiration här på sistone. Matlagningen har nämligen bestått utav pulversoppor, ÖB pastasåser, röda linser, makrill i tomatsås och knäckebröd.

Allt smakar dock gott ute i naturen efter en ansträngande vandring genom skog, berg och dalar. Vi vandrade en led i Höga kusten och landskapet var därefter. Packningen skulle vara lätt och allt tillagades på trangiaköket. Mycket sol och bad. Mycket mygg och bräms.

Till dietiststudentens stora förtjusning fanns det dessutom mycket C-vitamin och antioxidanter att tillgå i form av blåbär och smultron. En lite tår i ögat fick jag däremot när vi mitt ute i ingenstanns hamnade i ett hav av hjortron. Alla omogna… Attans vad jag vill åt det där norrländska guldet!

Men jag fann lite tröst väl hemma i min lilla köksträdgård som har blvit övervuxen och redo att skördas. Nu ska jag sova i min sköna säng. Älskar hur fantastiskt tacksam man blir för de vardagliga bekvämligheterna så här efter en ordentlig naturupplevelse!

Svensk potatissallad med marinerade sommarprimörer och ärtpesto

Av , , 2 kommentarer 0

Halva jobbet för en kock är ju att komma på tjusiga namn på de rätter denne tillagar. Så istället för en "jag slängde i det jag hade hemma"-sallad så blev detta en svensk potatissallad med marinerade sommarprimörer och ärtpesto. Ja ni förstår tanken. Men detta är enkel matlagning när den är som bäst.

Jag använde faktiskt kryper till denna sallad. På svenska: det är gott med mandelpotatis också! Västerbottensodlad såklart!

Potatisallad, 4 port

ca 6-7 st kokta potatisar

3 dl gräddfil

salt och peppar


Marinerade sommarprimörer

2 små morötter

6-7 st rädisor

1/2 dl hackad gräslök

3 msk rapsolja

1 pressad citron

salt och peppar


 Ärtpesto

2 dl frysta gröna ärtor

1/2 dl riven parmesan

salt och peppar


1. Skiva de kokta potatisarna och blanda ihop med gräddfil. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

2. Skölj grönsakerna och skiva tunt. Blanda ner i en marinad av hackad gräslök, rapsolja, pressad citron, salt och peppar. Låt stå och dra ca en halvtimme.

3. Salta och häll över kokande vatten på de frysta ärtorna. Häll så att de täcks helt. Låt stå ca 5 min. Mixa ärtorna och riv ner parmesan. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg över de marinerade grönsakerna på potatisalladen och klicka ärtpesto på toppen.



 

Nytt i bloggen

Av , , Bli först att kommentera 0

Strävar ju alltid efter att försöka få den här bloggen lite bättre.

Så nu har jag fixat ett utökat register med kategorier. Särskilt för att det ska bli lättare att hitta specifika recept. Har ju ungefär 130 recept här så jag tänkte att det var dags att städa upp lite.

Försöker dela i in alla inlägg i dessa kategorier till vänster men det kommer givetvis ta sin lilla tid. När det sedan är färdigt kommer du kunna gå in under t ex Odling och trädgård, Raw food eller Veganskt och hitta just det som intresserar dig.

Mycket nöje!

Enkel sommarmat

Av , , Bli först att kommentera 0

Här hemma görs det inte många knop i timmen.

Har lyckats drabbas av värmeslag och förkylning på en och samma gång så det är bara att få i sig vätska så gått det går.

För någon dag sedan gjorde jag dock dessa goda lunchsmörgåsar.

Skivor av rustikt lantbröd som jag gnuggade in med vitlök. Sedan stekte jag dem i lite rapsolja i en stekpanna. Sedan på med mozzarella, halverade plommontomater, salt och peppar samt en massa färsk timjan. Nyplockade salladsblad och rädisor till det. Enkel sommarmat alltså.

I trädgården händer det en massa också. Första jordgubbarna, smultronen, zucchinin har provsmakats. Potatisen är strax färdig och vackra mangoldblad med skimrande stjälkar i rött och gult har dykt upp.

Spännande att varje dag gå ut och upptäcka nya saker i min odling på en liten uteplats i stan.

Västerbottensostpaj

Av , , 1 kommentar 0

Eller vb-paj som man också kan säg. Mycket gott med gräddfil och tångkaviar eller kallrökt lax. 

Vi har ju en del att vara stolt över här uppe i Västerbotten och västerbottensosten torde ju få vara med där. Jättegott att göra t ex paltmuffins med en massa vb-ost eller varför inte använda den till pizza och gratänger.

Men åter till pajen:

Västerbottensostpaj, 6 port

Pajdeg:

125 g Norrmejerier Smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

Fyllning:

150 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl Norrmejerier Vispgrädde

salt och svartpeppar

1. Mixa ihop smör och vetemjöl till pajdegen. Tillsätt vatten och mixa ytterligare.

2. Sätt på ugnen på 225 grader och tryck ut degen i en pajform (24 cm). Nagga botten och förgrädda skalet i ca 10 min.

3. Vispa ägg och grädde. Tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

4. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 min tills pajen har stelnat.

5. Låt svalna. Går bra att förbereda dagen före och servera kall.

Jordgubbar, färskpotatis och regntunga skyar

Av , , Bli först att kommentera 0

Sitter och lyssnar på Sommar i P1 med Västerbottens Torgny Lindgren medan jag kikar på bilderna från midsommar.

Ja visst vart det allt som en midsommar ska innehålla. Släkt och vänner, jordgubbar, sill, färskpotatis, regn och en stilla ljus natt som aldrig tycks ta slut. Vi vaknade upp i sommarstugan och tog en skogspromenad innan frukost. Sedan blev det midsommarlunch där ute i de ångermanländska skogarna. Bland annat en jordgubbstårta med lemon curdfyllning, veganska korvar och en midsommarsallad.

Till middagstid tog vi oss upp till Nordmaling och firade midsommaraftonen medan de tunga dimmorna rullade in från havet. Vi försökte få upp en röding för att lägga på grillen men det slutade med en fisketur i frysen efter en öring. Gott blev det dock. Västerbottenostpaj och currysill stog också på bordet. Till efterrätt en fantastiskt god marängtårta med hallon och chokladfyllning.

Jag har ju fått till vana att utropa:

Härliga sommar!