Potatis och äppelcurry

Av , , Bli först att kommentera 0

Indiskt igen haha. Man skulle ju kunna tro att det är höst med tanke på alla mustiga currys som äts. Fast med en temperatur på ungefär 15 grader ute och mulet/regn så är det kanske inte så konstigt att man blir sugen på det. Sen så är det ju så gott!

I det här receptet skulle säkert sötpotatis och kyckling passat in men jag körde på en vegetarisk variant med något mycket säsongsanpassat. Färskpotatis!

Krydda gärna mer än det står i receptet. Smaka av och våga sätta smak ordentligt.


Potatis och äppelcurry, minst 4 port

2 stora gula lökar

1 äpple

6 st färskpotatisar

1,5 dl röda linser

2 tsk currypulver

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

1 tsk koriander

rapsolja

2 burkar krossade tomater à 400g

4-6 dl vatten

2 tärning grönsaksbuljong

kokta kikärter ca 400 g

ev ketchup/tomatpuré

ev balsamico

salt och peppar

 färsk koriander

1. Skala och skiva löken tunt. Kärna ur och klyfta äpplet tunt.

2. Skölj potatisen noga men lämna skalet kvar. Skär i klyftor.

3. Fräs lök, äpple, potatis och linser i rapsolja tillsammans med kryddorna några minuter.

4. Häll över krossade tomater och vatten. Tillsätt buljong och låt småkoka under lock i ca 15-20 min.

5. Tillsätt kikärter och smaka av med ketchup/tomatpuré, balsamico, salt och peppar.

6. Garnera med färsk koriander

 

Hemmakväll

Av , , Bli först att kommentera 0

Apelsinscones med rostade hasselnötter och fikon

Caritas trippel chocolate chip cookies

Bänkade framför TV:n

En mulen onsdagskväll kan det vara riktig mysigt att sjunka ner i soffan framför TV:n och Leila bakar i Frankrike.

Förstå hur fint hon kan ha det!

Att hon sedan åker på superfina loppisar i Frankrike och fyndar gör det ju nästan smärtsamt att titta på. Hur som helst är det kul att se på i goda vänners lag och självklar med något gott att äta och en kopp te. Dessa scones var helt underbara och vi åt dem med lite rårörda björnbär.

Apelsinscones med rostade hasselnötter och fikon, 6 st

1 dl finskurna fikon

6 1/4 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

175 g smör

1 1/2 dl socker

skal från 1 apelsin

1 1/2 dl hasselnötter

2 dl fil

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg fikonen i blöt ca 10 min.

3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.

4. Blanda smöret skuret i bitar med socker och apelsinskal. Blanda apelsinsmöret med mjölblandningen.

5. Rosta grovt hackade hasselnötter i en stekpanna. Blanda sedan ner hasselnötterna, fikonen och filen.

6. Rör om ordentligt och klicka ut smeten i 6 klickar på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda i ugnen ca 20 min. Prova med en sticka för ett se när de är klara. Servera nybakta.


 

 

Midsommarsallad

Av , , Bli först att kommentera 0

Lite nicoiseinspirerat men i verkligheten baserat på det jag hade hemma. Detta är en vegetarisk sallad men självklart kunde jag ha lagt till lite sill också.

Prova gärna att tillsätta kronärtskockor på burk!

Vegetarisk midsommarsallad, 4 port

6-7 st kokta färskpotatisar

1 citron

olivolja

salt och peppar

100 g salladsblad av valfri sort (använde även maskrosblad)

2 kokta ägg

5 färska champinjoner

50 g fetaost

10 st oliver

gräslök

1. Dela de kokta potatisarna och lägg dem i en skål.

2. Riv över citronskal och pressa sedan över citronsaften.

3. Häll rikligt med olivolja över samt salt och peppar.

4. Blanda ner salladsbladen och oliver.

5. Skiva champinjoner och fräs i lite olja. Smula fetaost över.

6. Lägg champinjonbladningen över potatissalladen.

7. Dela äggen och lägg överst. Klipp gräslök på toppen.

 

Little shop of horrors

Av , , 3 kommentarer 0

Har ni sett den filmen? Little shop of horrors är en musikal som handlar om en männsikoätande planta som växer väldigt snabbt och dessutom sjunger.

Ja den handlar om lite mer också men jag kommer alltid att tänka på den filmen när jag går ut till mina zucchiniplantor.

De växer ju kusligt snabbt!

Alltså, ännu ett odlingstips till nybörjaren. Bara de får en massa gödsel och vatten så är de nöjda. Ska bli kul att provsmaka den första skörden!

Indiskt II

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag har ju en sådan otur att jag var tvungen att äta fantastisk god indisk mat igår igen. Värdinnan Carita hade gjort egen indisk färskost, alltså paneer, vilket tydligen är jättelätt. Måste prova själv någon dag.

Paneeren serverades i en tomatsås med massa indiska kryddor, kikärter och koriander. Till det serverades naanbröd och vegetariska samosas (små filodegsknyten) samt raita och mangochutney. Efterrätten var så vacker och god med rispudding smaksatt med rosvatten, nötter, savoiardikex, mango och körsbär.

Vi åt så vi storknade haha! Carita har dessutom så himla fint hemma hos sig så jag var tvungen att ta lite bilder 😉

Hirslimpa

Av , , Bli först att kommentera 0

Slängde ihop en jättelimpa igår och efter mina organiseringsförsök i skafferiet så hade jag lite ingredienser att bli av med. Så det blev en improviserad hirslimpa med linfrö och solrosfrön. Med mycket gott resultat dessutom.

Hirsflingorna som jag använde gör brödet saftigt men ger det också en speciell smak. Hirs är ett glutenfritt sädesslag som är mycket rikt på mineraler. Perfekt att använda i bröd, gröt och i vegetariska biffar. Hirs tros vara bland det första sädesslaget vi började odla och har odlats länge även här i Europa.

Ska definitivt prova att baka det här brödet med surdeg.

Hirslimpa, 1 stor limpa

25 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

1 msk eko rapsolja

1 msk salt

2 msk brödsirap

2,5 dl hirsflingor

1 dl eko krossade linfrön

7-9 dl eko vetemjöl

ägg + solrosfrön till gräddning

1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten.

2. Tillsätt olja, salt, sirap, hirs och linfrö.

3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, tills du fått en smidig deg.

4. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Baka ut degen och forma en stor limpa på en bakplåtspappersklädd plåt.

6. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

7. Grädda i 225 grader i ca 20-30 min. Brödet är klart när det hörs ett ihåligt ljud när du knackar på limpans undersida.

8. Låt svalna ordentligt under bakduk på galler innan du skär upp det.

Indiskt och vegetariskt

Av , , Bli först att kommentera 0

Varför inte testa vegetariskt nästa gång du går ut och äter? Spännande, ofta utsökt och fräscht men du gör dessutom en god insats för miljö och hälsa.

Här i Umeå har vi ju ett rikt utbud av restauranger som erbjuder vegetariskt men det är ju för att en efterfrågan finns. Sätt press på dem där hemma också!

I Indien är man fantastiskt duktiga på vegetarisk mat och det är därför ett nöje att äta på ett indiskt ställe. Vi gästade Gandhi här i stan och det finns en massa veg att välja på. Veganskt är jag däremot mer osäker på… Vi valde dock deras paneer (se ovan) vilket är en indiskt färskost som serverades i tomatsås. Vi åt paneer med nybakade naanbröd till. Riktigt fantastiskt gott och dessutom mysiga lokaler!

Sommarfrukost och folsyra

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag äter allt som oftast frukt och bär till frukost.

Tillsammans med gröten eller i lag med någon macka och fil. Gillar det fräscha och söta helt enkelt.

Men snacka om lyx att få äta en stor skål med endast jordgubbar! Långsamt få äta sin frukost med en bok, på uteplatsen, i solen. Så får verkligen en sommarfrukost se ut för mig.

Full av nyttigheter är de också de där gubbarna! Antioxidanter av flera olika slag och särskilt mycket C-vitamin. Dessutom är den rik på folat vilket är jättebra att ha ett rikt intag av som fertil kvinna.

Livsmedelsverket rekommenderar att alla kvinnor som kan komma att bli gravida äter folsyratillskott. Folsyra är en konstgjord form av vitaminet folat och det tas lättare upp i kroppen.

Andledningen till denna rekommendation är att barnet löper ökad risk att få ett ryggmärgsbråck om du har för låga nivåer av folat i blodet.

Med tanke på att alla graviditeter inte planerade så rekommenderas alltså alla kvinnor att ta folsyratillskott då det är ett ämne som många kvinnor får i sig för lite av.

Vill du få i dig folat från kosten så satsa på en varierad kost full av:

  • baljväxter (alltså bönor, kikärter, linser osv)
  • frukt
  • bär
  • grönsaker av alla de slag

Kupa potatisarna

Av , , Bli först att kommentera 0

Här ska det börja kupas.

Ja alltså ska jag dra upp jord kring potatisplantorna för att minska risken för gröna potatisar och dessutom får plantorna utrymme för att bilda mer knölar. Jag var ju lite sent ut med sättningen så jag får nog inga hemodlade pärer till midsommar men man kan ju ändå njuta av svensk färskpotatis.

Plocksallat och gräslök har jag dock gott om i trädgården så idag fick de åka ner i en potatissallad. Enkelt, somrigt och mycket gott.

Potatissallad med sill, 4 port

1 kg färskpotatis

3 dl gräddfil

6 bitar sill

1 stort knippe gräslök

handfull salladsblad

salt och peppar

1. Koka potatisen. Häll bort vattnet och låt svalna något.

2. Skiva potatisen och blanda ihop med gräddfil.

3. Skär sillen i mindre bitar och klipp gräslöken. Blanda ner i potatisen tillsammans med salladsblad.

4. Smaka av med salt och peppar.