Den obotliga människan

I gränslandet mellan hat, avsky och förakt – finns hämnd

I gränslandet mellan hat, avsky och förakt finns hämnden som förgör den enskilde med sitt gift.

Det var en vän till mig som sa: utsätts man för yttre tryck sluter man sig och det tror jag gäller både på individ, grupp och på samhällsniva. En individ, grupp eller nation som sluter sig blir mycket konservativt och dogmatiskt.  Hatet blir destruktivt och permanentas, ofta i generationer.

Vad betyder hat?

  • Hur definierars ordet hat?
  • Hur uppstår hat?
  • Hur förebygger vi hat?

Det är tre frågor som behöver svar. Här nedan ges några svar men inte alla

den som hatar 

hatar egenligen

sig själv 

följden blir att man hatar 

sin nästa

Dessa ord stod på VKs förstasdia någon månad efter att jag separerade. Det var ett reportage om Emrich Roth, överlevande från koncentrationsläger, som var i Umeå och föreläste. Eftersom jag inte hatade mig själv så bestämde jag mig för att inte hata mitt ex.

Det händer många otäcka saker i vår omvärld som gör att människor begår övergrepp mot sig själv och andra, i hatets namn. Vi är många som använder ordet hat idag,slentrianmässigt, utan att reflektera över ordets betydelse. Jag anser att när man använder ordet hat skiljer man inte på sak(handling) och person. Förebygger hat gör vi genom att skilja på sak och person, dvs vi lär oss argumentera för något istället mot något samt att vi aldrig går till personangrepp.

 

Avsky

 

Avsky ser jag som en känsla och reaktion på en sak eller handling annan människa gjort sig skyldig till,. Man ogillar själva handlingen och inte människan bakom handlingen.

 

Förakt

 

En människa kan göra 1000 bra gärningar per dålig gärning men det är den dåliga gärningen som ens karaktär bedöms på.  Förakt ser jag som en avsmak för en eller flera människor.

 

Hämnd

hämnd är för själen

vad saltvatten är för törsten                                     

                                           (raymond peredes ahlgren i tv programet Mosaik)

 

Hämnd uppfattas som vedergällning av en annan människas handling och riktar sig mot personen som utför en handling. Hämndkänslan förgiftar och förgör en själsligt, för den ser bara den som utför  en destruktiva handling, inte vad som ligger bakom handlingen.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.