Den obotliga människan

Förintelsens minnesdag – 27 januari

Tack Sovjetarmén

För Ni marscherade in i koncentrationslägret Auschwitz 27 januari 1945, idag 70 år sen, och befriade fångarna. Det är anledningen till att FN instiftat 27 januari till förintelsens minnesdag, men först 2005.

Allt för många tror det bara är judar som är offer för förintelselägren men det var många fler: intellektuella, konstnärer, politiska motståndare(kommunister, socialdemokrater, liberaler mfl), homosexuella, romer, slaviska folkgrupper och funktionsnedsatta mfl.

Simon Wiesenthal nämnde år 1960 siffran 21 miljoner människor som dödsoffer i lägren. Enligt den forskning som finns pratar man om mellan 11-14 miljoner människor som gasades och ca 7 miljoner som dog utanför gaskamrarna, i koncentrationslägren. Det troliga antalet var mångdubbelt fler.

Jag är anhörig till person som suttit i 3-4 olika koncentrationsläger och brukar få frågan om jag är jude. Nej det är jag inte. Det är tröttsamt att ständigt få frågan, tycker folk borde ha kunskap om att det inte bara var judar som satt i koncentrationslägren. Jag besökte Auschwitz i somras och blev mycket berörd. Hoppas fler åker dit eller till andra koncentrationsläger, som blivit museer.

Jag brukar vara med i stadskyrkan i Umeå på minnesceremonin 27 januari. Tidigare år har judar och kristna svenskar närvarat men jag hoppas att i år när det är 70 år sen befrielsen att även Romer och homosexuella närvarar.

Världsfreden börjar i hemmet – Våld har en social ärftlighet som förs vidare i generation efter generation. Enda sättet att bryta denna ärftlighet är genom att bli medveten om dess mekanismer och utveckla pedagogiska metoder för att skapa delaktighet i samhället. Med tanke på det allt hårdare samhällsklimatet blir det ännu viktigare att skapa olika forum för delaktighet

Hoppas denna dag, 27 januari, kan bli en dag där vi manifesterar för mångfald, tolerans och alla människors lika värde.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.