Den obotliga människan

Dialektikens kraft – en våldspreventiv metod

Sokrates (född cirka 469 f.kr, död 399 f.kr) lär ha sagt att retoriken är de lögnaktigas verktyg och förespråkade dialektiken men Sokrates formulerade inte dialektiken utan det gjorde Herakleitos som levde ca 100 år före Sokrates. Herakleitos utvecklade en lära om motsatsernas kamp och enhet. Dialektiken är aldrig ensidig

Dialektiken har genom århundraden kommit o gått, flera filosofer och politiker (Kant,Hegel, Mandela mfl) har anammat idén om dialogen och samtalets kraft. Likt en pendel som rör sig, antingen lite nätt lågmält eller storstilat med kraft, befinner sig dialogen, samtalet, alltid i en process och är därmed utvecklande. Att vara konstruktiv i sin argumentering men också lyssna på andras argument är av stor vikt för att kunna komma fram en enande ståndpunkt.

Det finns många bra kommunikationsmetoder men de flesta tar inte hänsyn till att det finns olika personligheter. Att anpassa sitt språk till personlighet/yrke/ålder/funktion är av största vikt för att kunna nå fram till en en annan människa  Låt människor erövra kommunikationsverktygen redan från barnsben och förskolan (dagis) då kommer troligen människor i nära relationer förbättra sin kommunikativa förmåga vilket minskar våld i nära relationer.

Att kommunicera är viktigt inte bara för den närmsta omgivningen utan är också ett sätt att ta ansvar, sätta gränser och ta ställning för det man tror på.

Män för jämställdhet har initierat kampanjen aktiv åskådare vars syfte är att få människor tänka till och ta ställning i vardagssituationer. Kampanjen pågår egentligen 25 november-10 december, även känd som 16 days of activism och beror på att 25 november är FN-dagen för avskaffande av våld mot kvinnor och 10 december är FN- dagen för mänskliga rättigheter. Jag tycker att dessa ställningstaganden är så viktiga att de inte enbart ska uppmärksammas under kampanjtiden utan användas under hela året.

Läs mer om kampanjen på: http://www.mfj.se/kampanj-25nov-10dec/aktivaskadare/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.