Bärplockarna

Varje år är det samma visa. Bärplockare fryser, får för lite betalt och kan inte ta sig hem, går med förlust att komma hit… och vem ska betala kalaset? Jo, vi. Skattebetalarna.

Det är inte länge sedan som Storumans kommun hyste in en hel drös med människor i gymnastiksalen och bistod med mat, varför? Jo, för att det inte gick att plocka bären, det var för jobbigt. det är den bistra sanningen. Ja, det ÄR jobbigt att plocka bär flera timmar om dagen flera veckor i sträck, det vet väl alla människor. Kanske då inte dom som reser från Thailand men det känns som att det är företagen som anordnar detta återkommande spektakel som faktiskt inte informerar dom människor som kommer hit. Det ska informeras i förväg vad lönen är, hur mycket man måste jobba för att få den lönen, hur mycket bär man ska plocka osv. Det funkar inte att det ska hittas nödlösningar varje år.

Jag kan förstå att det blir ett svart hål i den enskildes ekonomi, att det blir en brakförlust utan dess like att komma hit för att plocka bär och tjäna storkovan för att sedan mötas av besvikelse. Jag tycker inte att vi ska stänga portarna för bärplockare, men att det ska ges ut bättre information.

Och nu är kommunal indragna i det här årets härva. Bärplockarna som nu befinner sig i Umeå är välkomna tillbaka dit dom har tak över huvudet i Hällnäs, men icke. Vars var kommunal i Lyckseles härva runt det nya avtalet som sätter sig över svensk grundlag?

Att dom anställda ska kunna gå minus på grund av vård av barn eller sjukdom. Det finns ju inte på världskartan liksom, men så har det ju varit. Nu är det en stor härva när det här ska börja redas upp och nystas i. Vad händer med dom som har gått plus? Jag tror faktiskt att dom som nu sitter och ska räkna om kommer att dra ner en himla massa plustimmar för dessa stackare så att dom hamnar plus minus noll, och helt ärligt så tror jag inte att dom som räknar på det vet hur dom ska göra riktigt. Dom som hamnar på för mycket minus lär väl åka på en snordyr återbetalning till Lycksele kommun.

Snacka om det sovande folket som bara tar emot skit, bugar och tackar, betalar och suckar med tanken ”det blir bättre sen”. När kommer detta sen? Kanske nästa år.. god natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.