Fuck cancer!

Jag läste på Ung Cancers facebook för ett bra tag sedan om en tjej som ville bjuda in dom till sin skola för att föreläsa. Men, det tog stopp då rektorn på den aktuella skolan tyckte att cancer var ett alldeles för känsligt ämne.

Jag håller med. Fast jag tycker inte att det är ett giltligt skäl till att stoppa en föreläsning, för att det kan vara känsligt. I skolan läser man om könsdrifter, abort, alkohol och droger. Vissa elever tycker säkert att något av dom ämnena är fruktansvärt pinsamma, eller känsliga. Kanske har någon vuxit upp i en missbrukarfamilj och vill egentligen inte alls vara närvarande när man ganska teoretiskt på skolan går igenom drogens effekt.

Men, skitsamma, till saken: Cancer. En tung sjukdom att bära, både som sjuk och som anhörig. Dom flesta av oss som lever idag vet någon som har eller har haft cancer. Dom flesta av oss kommer att möta cancer på nära håll, antingen genom att själva bli sjuka eller genom en anhörig som drabbas av sjukdomen. Så, vad är inte lämpligt att föreläsa om på ett högstadie om inte cancer? Ett tungt ämne, många tankar kan sättas igång. Men, cancer drabbar så många, på olika vis, det är inte mer än rätt att dom som kämpar varje dag får berätta om det, och att dom ”på sidan av” får en inblick i vad det innebär att ha cancer.

Dom gånger vi hör om cancer i media är periodvis, ofta runt cancergalan såklart, Eller när försökringskassan kräver ett datum när patienten senast ska vara död, eller när försäkringskassan utförsäkrar någon som aldrig mer kommer att komma tillbaka till arbetet för att hon eller han kommer att dö i sin sjukdom.

Ibland hör vi ju solskenshistorier. Men vi hör sällan deras kamp, det där som var före. Jag kan i och för sig förstå, man vill gömma bort och helst kanske glömma det där fula, jobbiga, svarta, klumpen i magen, dom existensiella frågorna som dyker upp, grubblerierna, smärtan, illamåendet, oron, ångesten.

Kristian Gidlund är en av dom som jag beundrar. Han finns inte längre med oss men hans blogg och hans bok lever kvar. Har du inte läst boken så läs den. Den är tung men otroligt vacker på samma gång. Kristian vågar skriva ut sina känslor. Kristian har skrivit en bok som kan ge alla en inblick i hur det kan vara att ha cancer.

http://ikroppenmin.blogspot.se/

http://www.bokus.com/bok/9789137140520/i-kroppen-min-resan-mot-livets-slut-och-alltings-borjan/

http://www.bokus.com/bok/9789137142630/i-kroppen-min-vagsjal/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.