Trygghetens avigsidor är minsta motståndets lag

För en månad sedan såg jag en intervju med en man runt 28 års åldern som blivit varslad och nu blivit av med jobbet på Volvo. Reportern frågade bekymrat "vad ska du göra nu ska du söka jobb eller starta eget?" – njae fram till och med november så klarar jag mig med avgångsvederlaget så då får jag ta tag i det!!  NU ska här införas Jobb coachar i parti och minut och det är väl gott och väl men man kan leda hästen till vattnet men man kan inte tvinga den att dricka!

Trygghetens avigsidor är att man lär sig att anpassa sig till ett bidragssystem som skulle användas i angelägna situationer men som har uppfostrat några generationer nu att inte ta tag i detta själva. Den egna självtilliten och kraften har dränerats av samhällets omfattande "omsorg" och storebrors övertro på sig sin egen förträfflighet och medborgarnas försumlighet både som förälder och arbetskraft.

Problemet är att så få svenskar har upptäckt att regelverket har ändrats lite nu och då under flera år. Min första kontakt med A kassan under ett helt arbetsliv gjordes under våren eftersom jag hade svårt att få kredit och debet att gå ihop med en halvtidslön som lärare. Jag hade kunnat jobba mer som lärare men kommunen har satt stopp för detta av för mig och facket ej förstodda anledningar. Jag har försökt klara mig under ett år på 50% men nu gick det inte längre och jag tar kontakt med A kassan som dragit in åtskilliga tusenlappar på mig sedan sextiotalet. I min enfaltd gick jag omkring och trodde att jag var arbetslös 50% men detta togs snabbt ur mig- Jag skickade i i god tro in s k kassakort till a-kassan och nu skulle beslutet "om jag hade rätt till akassa meddelas". En herr Larsson ringde upp mig och frågade om jag hade jobbat 50 % i mars förra året och på den frågan svarade jag givetvis JA. Jag kände inte att jag behövde springa till A kassan direkt jag tvingades arbeta 50% menade jag lite småstolt över detta. "Har du inte haft något annat jobb sedan dess? frågade herr Larsson ihärdigt.-."Nej det har jag inte och det är också anledningen till att jag hör av mig till A kassan. – "Så du har arbetat 50% under hela året fortsatte herr Larsson ihärdigt att fråga och jag kände mig rätt irriterad. " Vad är problemet sa jag, jag har hört av mig till er eftersom jag bara har en 50% tjänst och inte har lyckats få mer tid trots att jag sökt mer än 40 jobb. I det läget behöver jag nu utnyttja A kassan fram till att jag får ett heltidsjobb!" " -"Jag försöker bara hjälpa dig säger herr Larsson småsurt. Du hade alltså ett halvtidsjobb förra året i mars och du har nu också ett halvtidsjobb? " jag kan inte återge vad jag tänkte men helt klart hade karlen mycket begränsad fattningsförmåga. – " som vi ser det så har du med andra ord inte förlorat någon arbetstid och din normalarbetstid är 50% och då har du inte rätt till någon A kassa! Vi ser nämligen bara ett år bakåt! – A kassan är med andra ord bara djävulens bländverk och ni kan plötsligt  negligera ett helt arbetslivs inbetalningar. När jag behöver er hjälp så har ni ändrat spelplanen.- Det är din uppfattning menade herr Larsson, vi gör vår bedömning efter vår information.

Jag ska inte tynga era hjärtan men deviset "bra karl reder sig själv" gäller fortfarande så sitt inte och vänta på att en jobb coach ska hjälpa dig, sitt inte heller och inbilla dig att vårt trygghetssystem fungerar för det gör det inte. Jag vågar inte ens räkna ut hur mycket pengar jag betalat till Akassan sedan 1965. I dessa tider när bedrägerier på Internet florerar och företag och enskilda får bluttfakturor som de luras att betala. Vad är A kassans agerande i detta fall annat än ett stort vältrimmad snyggt förpackat bedrägeri där man suger ut folk på pengar och sedan hittar på olika sätt att inte betala tillbaka något. I Spanien betalar alla företagare sociala avgifter till sig själv och de återfår 90% om företaget går i konkurs för det är deras pengar. Med vilken rätt stjäl A kassan mina pengar?

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.