Toa till alla fram till 2030

Det är lika allvarligt som allt annat vi bekymras över och som de fattiga länderna saknar. FN:s mål är att alla ska ha fungerande toaletter fram till 2030. Vi de moderna länderna behöver också tänka om beträffande toaletter och dess nu nuvarande funktion. Det fanns tidigare idéer på återvinning i samband med toaletter. Men p g a att allting gått ut på koldioxiden att minska den har andra frågor som kan vara minst lika viktiga fallit i skymundan.

Jag råkade titta hur i Frankrike det pågår ett projekt med detta, toaletter med rening och återvinning. De fungerar med hjälp av detta utan någon tillförsel av vatten. Urinen renas, restprodukter genomgår en process – som jag inte kan förklara – genom en typ av elektrolys eller ström renas och avskiljs de produkter som inte går att återanvända för toalettbruket. Urinen då i första hand som blir till spolvatten, ”bajset” kan bli till gödningsprodukter av det som inte bryts ner till annat som går att återanvända. Indien verkar ha det svåraste problemen med toaletter, att det saknas på många ställen. När det saknas för inomhusbehov kanske en kvinna/flicka måste gå utomhus på natten någonstans med risk för att bli överfallen, våldtagen och mördad. Detta är också ett stort problem i Indien genom deras kastsystem där den lägsta kasten saknar värde och de är dessa också som har till uppgift tömma alla latrinerna, så skulle det varit under alla tider. Förfärligt. Nu jobbar man intensivt för att försöka förbättra detta och som jag tidigare sade är FN inkopplat för att försöka få toaletter till alla senast 2030.

I vissa länder, Afrika att nämna finns redan försök med ett totalt recykelsystem i detta. Det fungerar nästan som en mindre fabrik där allting återvinns och här får man också fram gödning och även biobränsle kan vi tänka oss. Urinen när den är renad skulle vara så ren så den går att dricka, som rent färskt vatten alltså. Jag tror mycket på det här med återvinning av mycket som vi nu bara slänger eller exempelvis spolar ner i toaletten. Tänk bara vad omständiga både våra vattensystem och inte minst avloppssystemen kan vara. Mycket i detta borde gå att förbättras. Vatten är en bristvara redan på många ställen och varför inte mera gödsel, biobränsle/biogas av det som vi äter och sedan måste ut igen.

Det finns också pågående försök bryta ner med hjälp av bakterier på samma sätt som pågår i våra magar. Det finns hopp om nya och bra metoder ta vara på vår avföring och urin och inte bara släppa ut det i naturen där det görs på det viset fortfarande i många länder.

Det här är minst ett lika stort problem som vi istället glömmer bort, ägnar massor med ti på annat som kan vara minde viktigt, eller rent av oviktigt. Det är tvärtom en skitviktig fråga.

Se länk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.