Grädden flyter alltid ovanpå

Så är det nog i samhället också, de som redan ligger bäst till klarar sig alltid. Blir det tal om indragningar och besparingar är de inte dessa som måste skära ner. Så är det väl lite varstans men ändå har vi väl än så länge ett relativt rimligt system både i Sverige och inom Europa. Visst har vi länder inom EU som fortfarande inte kommit ikapp, eller hur vi ska uttrycka, har det som oss, eller de länder som alltid varit de stora ekonomierna och drivit på. Krigets år kanske vi borde räkna bort och en tid efter som direkt i motsats gynnade Sverige långt efter. Nu har de flesta länder utav dessa som led i krigen kommit ikapp och gått förbi oss. Vi kan nämna både Norge, Damnark och Finland som de närmaste.

Coronastödet på 7600 000 000 000 kr eller 750-miljarder euro som vi nu alla ska dela på låter givetvis mycket, men enligt en av Sveriges främsta nationalekonomer är detta ingen katastrof. Skulle vi slå slå ut det på Sveriges alla invånare skulle det bli 20 000 kr. På hela Europas 400 kr. Han säger också vi ligger bättre till än Amerika som gett ut 16000-miljarder i stöd till sina medborgare kan detta vara sämre om de börjar köpa saker och handla upp pengarna för snabbt. Han säger också att en gång vi lånar upp och delar ut pengar har ingen nämnvärd betydelse om det inte blir en vana, det är då det finns stora risker det blir sämre för oss alla. Givetvis kommer grädden ändå flyta. Så är det ju alltid.

Ser vi det långsiktigt kan vi naturligtvis bli fastlåsta vid EU för lång tid framöver. Det kommer bli svåre gå ur om man ville det. Det är i vilket fall inget som vi kommer märka av under låt säga 10-15 år. Det är en typ av speciallån som inte fungerar som ett vanligt lån, pengar trycks formligen upp på något konstigt vis som jag inte kan förklara.

Det är enormt sorgligt vi fortfarande har diktatur i världen lite varstans. Det mest sorgliga exemplet är nu Myanmar (Burma) där militären tagit över. De skjuter ner människor utan anledning. Det är en minst sagt hemsk utveckling som vi bara kan se på hur diktaturen stärks med den militärjunta som nu helt tagit över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.