Kärnkraftverk mitt i sta´n?

Dagens samhälle kräver stora mängder energi och ”värre” är det tänkt bli. ”Bara” internet är en relativ stor energislukare och med de serverhallar som finns för att binda ihop hela nätet. Sverige anses som ett bra land för det ändamålet, det är ändå relativt svalt här och även i S-holmsområdet och/eller i den södra delen av landet. Luleå har sedan tidigare en stor mängd av servar i sina serverhallar.

Nu vill vill internetföretaget Bahnhof bygga ett mindre kärnkraftverk mitt i centrala S-holm. Vad säger man om det, smart eller förkastligt?

Jag tycker ändå det låter vettigt placera energitillförsel så nära förbrukarna som möjligt. Att transportera strömmen långa vägar kan inte vara den bästa idén. Bara ledningsnäten måste vara kostsamma. Vi ser här nätavgifterna vi måste betala. Sedan att städerna utvecklas på andras bekostnad om vi så säger, kanske de också måste börja inse det går inte fortsätta utvecklas och expandera om alla råvaror (vilket ström också är) ska hämtas någon annanstans och kan vara långt utanför själva de stora förbrukarna.

Vilka är beredda ta riskerna om man utmålar kärnkraften till det? Javisst så är det med allting, det finns risker med allting. Skulle vi leva helst riskfritt skulle inte mycket utvecklas här i världen om det är det vi strävar efter – utveckling. Ser vi bara till Sveriges utveckling under förra seklet och dess utveckling var städerna betydligt smutsigare då. Kanske fram till 1920 eller 30-tal. Hästen var ingen trevlig varelse ha i staden när inte bilen, spårvagnen eller andra fortskaffningsmedel fanns. Hästskiten kunde vara ett stort problem och bidrog till osanitära förhållanden. När bilen och de nya fortskaffningsmedlen kom blev staden betydligt renare. Nu har bilen och trafiken blivit det stora problemet. Men hur vill man egentligen ha det när man samtidigt vill behålla den bekvämlighet som egentligen staden skulle erbjuda? De enorma köpcentren som vuxit upp lite varstans i Sverige hur bra är dessa? Ett lands ekonomi är oftast uppbyggda just på det sättet, genom förbrukning och även då tillverkning. Börjar vi nå en typ av stopp här?

Det dödliga våldet, är inte det en stor risk idag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.