Havsbaserad flytande vindkraft

Det planeras en jättevindkraft i västerhavet 4 mil utanför kusten. Det är flytande vindkraftsnurror och hur den tekniken fungerar vet jag inte. Det låter nästan som science fiction, men fungerar det så okej. Totalt med med vingspannet räknat kommer de bli ca: 300 m höga. Jag ser inget hinder bygga så långt ut i havet och ser vi till vad Norrland bidrar med – främst vattenkraften som har gjort stora ingrepp – borde både västkustbor, skåningar och befolkningen neråt landet tänka till lite när de samtidigt gnäller om strömbrist. Visst anser jag också det är bättre än både dyr och farlig kärnkraft samt utdragen nybyggnad.

Nu säger Vattenfall också de ska uppgradera redan befintliga vattenkraftverk, 4 i Lulelälv och 1 i Umeälven. Det är de redan stora vattenkraftverken i Norrbotten vi haft sedan början av 1900-talet (kanske inte alla) och som Norrlands befolkning tuktats att vara tysta över. Folket här beräknas vara nöjda och belåtna och det är inte som på södra Sverige där de gnäller över vindkraft ute i havet som de inte ser. Här i norr är myndigheter och även företag, i det här fallet Vattenfall och på senare tid även andra som Luleå Energi och Skellefteå kraft haft i princip fritt fram för att utveckla vattenkraften. Visst har Norrland blivit ett enda stort område för enorma vinster på folkets bekostnad. Har de inte passat, så flytta härifrån. Nå hur ser det ut, har utvecklingen av vattenkraften varit oss alla till gagn? Det är bedrövligt hur man kört över människor här, när vi nu hör alla protester från söder, inte minst från Moderaterna. Det tycker jag är svagt från alla som representerar Moderaterna. Det har länge gnällt över vindkraften, nu slår det plötsligt om när de själva sitter i regeringen. Får se om de nu håller ord?

Ebba Busch välkomnar utbyggnaden (uppgraderingen) av vattenkraften som beräknas ge 9 % ytterligare energitillskott eller 720 MV. Motsvarande 2 mindre kärnkraftverk eller ett halvt i nuvarande storlek. Går vi tillbaka i tiden och här i V-mina när de s k överledningen skulle byggas var det främst Kristdemokraterna som motsatte sig det och genom en folkomröstning blev det ingenting av. Det var för nästan nu 20 år sedan. Om det var bra eller dåligt har jag inga åsikter om, jag kan bara konstatera att nu verkar Kristdemokraterna ändrat uppfattning, i alla fall inom regeringen. Kappan verkar blåsa efter vinden.

Nu är det som det är med vattenkraften som även i Tidöavtalet (om jag rätt känner till) finns en klausul den skulle minska ner. Nu hurrar Ebba den. minst sagt konstigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.