Varför hålla på tjafsa – sänk körkortsåldern till 16 år

Varför hålla på att tjafsa att man får köra bil vid 15 som går bara 30. Det är ändå många som inte håller hastigheten utan trimmar upp sina bilar. Javars, kanske de flesta ändå är laglydiga. Men vänta ett år ytterligare tills man får ta ett riktigt körkort måste vara bättre än sitta och kuttra i 30? I andra länder har man det, i det stora landet Amerika är ett.

Finland har jag för mig har någon typ av skyltning på bilen som säger att att körkortstagaren är ”grön”. Det kunde vi ha även i Sverige. Redan nu har vi en prövotid på 5 år för nyblivna körkortstagare. Det kunde man ha även vid 16 och skylta bilen med någon typ av märkning att körkortsinnehavaren är ungdom och under prövotid.

Sverige och många andra länder för den skull ställer redan stora krav på medborgarna. Hela samhällen förändras och vi ska ta ansvar i alla möjliga frågor där även ungdomar ingår. Ta bara för 50 år sedan i jämförelse med nutid hur mycket mer en ungdom vet idag.

Vi kunde även låta ungdomar börja rösta vid 16. Det är ändå dessa som blir framtiden, varför inte låta dessa också ta ansvar redan nu.

Man kunde tänka sig en mindre och mer diskret skylt där det står ”Förare under 18”. Det kan inte vara något värre än köra med en stor triangel därbak.

2 kommentarer

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Sköj du läser vad jag skriver 🙂
      Tar man körkort vid 16 kan man gärna öka den till 4 eller 5.
      Alla gör vi våra misstag och jag medger jag ”trodde” definitivt det var 5 år. Men tiden går snabbt och på ”min tid” fanns inga såna restriktioner vad jag kan minnas.

      Visst är det värre när ditt parti gick ut med upptill 10 kr/L i sänkt bränsle och lurade en hel väljarkår. Om det håller du tyst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.