Det bidde en tumme…

 Nya skattesäkningar som aviserats kommer att försämra statsfinanserna med  92,2 miljarder kronor. Vilka som kommer att gynnas är naturligtvis först och främst de 10 % av befolkningen som är rikast. De kommer att kunna avnjuta drygt 35 000 kronor per person i kassatillskott.

De 10 % som är rikast får dela på lika mycket pengar som 80 % av resen av befolkningen. Samtidigt har ett överskott på 70 miljarder vänts till ett underskott på 70 miljarder av statsfinanserna.

Hur försvarar man det…..Jo Christina Husmark Pehrson tycker att det är svartsjuka som liiger bakom …ja egentligen behöver man inte säga något efter det.

Vi läser hela tiden i tidningarna om hur människor hamnar i kläm, hur kommuner och landsting går på knä.

Ovanpå allt detta meddelar Anders Borg att han drar in de extra utlovade 17 miljarderna från kommunerna. Han har uppenbarligen missat att när prognosen från Konjukturinsitutet förra veckan förutspådde en stark utveckling för kommunerna och en stigande kommunal sysselsättning så byggde KI:s prognos just på att kommunerna fick de 17 miljarderna.

Jag tycker att Anders Borg borde besöka de små kommunerna i ex Västerbottens inland som slåss för sin överlevnad med en stigande äldre befolkning och pga alliansens skattepolitik en minskad kommunal skatteintäkt så går de numera på knä.

Hur ska en sån kommun överleva, om vi inte kan hålla hög klass på skola, vård och omsorg, om vi inte kan erbjuda ett rikt kulturoch föreningsliv vill någon då etablera sig eller flytta hit.

Det pratas så mycket om företagandet men problemet som jag ser det är att det är oftast enmansföretag det handlar om och hela befolkningen kan ju inte starta företag för att överleva. Vi behöver också en offentlig sektor som fungerar och det är kanske ännu viktigare i de små kommunerna.

Nu pratas det om privatiseringar hit och privatiseringar dit. Men frågan jag ställer mig är att om det bara är så att de ska privatiseras för sakens skull så vad händer då när man monterar ner den offentliga sektorn och lägger ut all verksamhet på entrepenad och det blir enstaka företag som får verkamheten. Hur blir konkurrensen då, för min erfarenhet av den sortens "utförsäljning" av verksamheter har hittills endast resulterat i att det blivit dyrare för den enskilde medborgaren och betydligt mer otryggt.

Jag har absolut ingenting emot småföretagande och tycker absolut att alla som vill och kan ska starta företag om man tror sig kunna överleva på sin ide. Men att demontera den sociala välfärden är en helt annan sak…

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Andreas Westin

    Hej!
    Du skriver om skatten i samma veva som de demografiska problemen i V-botten. Anser Du då att dessa -de demografiska problemen- ska angripas med ett ett högre skattetryck för blomstrande regioner?
    Och är det verkligen så illa i Vilhelmina som Du vill påskina när det gäller vård och omsorg? Skolan känner vi alla till resultaten för så där finns ett utvecklingsområde, men där har vi ett privat alternativ som, minst sagt, visar mycket goda resultat och det är något att vara stolt över!

  2. Suzanne Lindberg Sellin

    Svar till Andreas Westin (2010-04-07 22:16)
    det behöver inte innebära ett högre skattetryck för låg och medelinkomsttagare men den del de 10 % av landets rikaste har fått som är den större delen av kakan kan nog omfördelas, dessutom fanns ett skatteutjämningssystem för landets kommuner för som gjorde det hela lite mer rättvist för oss utanför storstäderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.