Sagadal är ingen statlig angelägenhet…

säger infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd (M) och menar att det är kommunens och regionens angelägenhet. Ja snacka om att inte behöva ta ansvar för infrastrukturen utanför tullarna i Stockholm.

Nu mer än nånsin så är det så tydligt hur lite man bryr sig om Sverige utanför storstadesregionerna, Vi behöver lika väl som storstadsborna en infrastruktur som är upp regionen.

Att turismen är livsviktig för oss i fjällkommunerna är det väl ingen som tvivlar på, att det är lika viktigt att vi lockar europeer till våra kommuner kan väl ingen säga emot. För att göra det och kunna bygga upp en turism som kan locka människor från Europa att komma till oss behöver vi en flygplats där stora plan kan landa.

Eftersom skattepolitiken är som den är med alliansens poltik så minskar ju utrymmet för investera, de skattekronor som kommer in behövs för finansiera den löpande verksamheten som skola, äldrevård, omsorg osv

Att staten inte ska ta ett helhetsansvar över Sverige tycker jag är fel. 2/3 delar av Sverige är beroende av att det finns flyg som fungerar, vi kan inte bygga våra samhällen på att det ska ta dygn att transportera sig till ex Stockholm eller Europa.

Vi behöver kommunikationer som gör att Europa väljer att åka till oss istället för Tyskland , Schweiz eller Frankrike för att åka skidor.

Regeringen måste inse att Norrland faktiskt hör till Sverige. Med tanke på alla naturresurser som skövlats från vår landsända är väl fungerande och ändamålsenliga flygplatser en liten ersättning för det.

Och ännu viktigare är det nu när Rikstrafiken uppgår i Trafikverket och ska samsas om samma pengar till både väg, järnvägstrafik och sjöfart, då gäller det nog att vi slåss för våra rättigheter att ha en levande landsända även i norr.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Handikappad

  Jo men dä bry dem in´t sä om hur vi ske klara oss, dem ha ju sitt på de torra. Sköt dig själv å skit i andra…

  Storumans kommun har 2 flygplatser (-1). Dorotea och Åsele ingen så visst, det är inte alls obefogat med en större flyplats i V-mina. Tänk att sätta sig på ett plan och flyga direkt till Rom eller vice versa….servicen måste då även byggas upp så vi kan ta emot resenärerna…

 2. Handikappad

  …alla vägar bär till Rom. Det var inte direkt så jag menade. Jag tänkte närmast, besöka Italien och träffa Berlusconi samt då en massa vackra damer..ha, ha..

 3. Bellona

  Numera (åtminstone gällande Sagadal) verkar det handlar om att regionen ska visa sina prioriteringar och så går regeringen vidare med det som man beslutat om i regionen. Då handlar det om att regionen ska sluta ensidigt prioritera kusten. Vårt eget lilla kolonialstyre vid kusten. Kanske det finns något visst parti som känner att de har så pass mycket inflytande i regionfullmäktige att de kan visa att landet också ligger inåt?

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Bellona (2011-01-23 11:57)
  Ska regionen prioritera så skulle vi förmodligen vara en död fläck i länet alla inlandskommuner utom Lycksele. Vi har ju inte ens tidningar som bevakar det som händer längre. Kusten och framför allt Umeåregionen är det som prioriteras i det mesta..titta bara på hur vägar och infrastruktur ser ut längs kusten kontra inlandet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.