Vad är vitsen med det hela…

och jag förstår inte reglerna…

På arbetsförmedlingens hemsida finns ett faktablad kring FAS3 som beskriver vad det går ut på.
Så här skriver de kring den tredje fasen som den kallas:
 Genom sysselsättningen får den arbetssökande en möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och färska referenser. Varje sysselsättningsperiod får pågå i högst två år och den arbetssökande ska under denna tid fortsätta att söka arbete med stöd av oss på Arbetsförmedlingen.”
 
Så långt är jag med…
men så står det också:
 
Sysselsättning i fas tre kan bestå av arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda eller som höjer kvalitén i verksamheten.”
 
Alltså du får inte utföra nåt som egentligen skulle genomföras utan dig men samtidigt ska det kunna höja kvalitén på det företag du blir placerad hos….
 
Alltså vilket gör vilket får du bättre erfarenhet och bättre meriter av att:
 
·         Virka blommor utan garn
·         Dricka kaffe hela dagarna där arbetsgivaren den här gången Jobbfabriken totalt skiter i om de gör nåt överhuvudtaget, Jobbfabriken håvar ju in pengar i alla fall närmare bestämt 27 miljoner fick de av staten för sina FAS3
·         Hamna på arbetsplatser där arbetsgivaren inte tar ansvar likt Gävle kommun som lät en FAS3 person röja i skogen utan utbildning och ensam i skogen fick ett träd över sig och avled. Detta för att arbetsgivaren inte tyckte att pengarna räckte till en handledare under skogsarbetet.
·         Personer i FAS3 i Jönköping kan placeras hos Frälsningsarméns Kafé där ingår även böneläsning varje dag hur rimmar det med andra regler i samhället kring religionsfrihet. De säger visserligen att det är frivilligt men det torde vara svårt att säga nej på den arbetsplatsen
·         Sen har vi de andra flumjobben som vi alla läst om tidigare, med hypnos, flumkurser m m
 
 
”Det pågår en storrenovering av Hammar herrgård utanför Säffle. Planerna är att de nya ägarna ska driva stuteri, anlägga en park med skulpturutställning, öppna ett konstgalleri, ett café och en butik. Men grovarbetet görs av sex långtidsarbetslösa, som arbetsförmedlingen anvisat inom det som kallas för fas 3. (SVT)
 
Det innebär att godsägaren inte betalar för arbetskraften utan istället får 225 kronor per dag och person i ersättning från staten.”
 
Det innebär att godsägaren inte betalar för arbetskraften utan istället får betalt för den. Om man renoverar en herrgård ska man förbanne mig betala sina arbetare också och inte utnyttja systemet.
 
Det som gör mig mest förbannad är hur regeringen misshandlar en stor grupp människor på detta sätt. Titta bara på de regler som en FAS3 person ska förhålla sig till:
 
1. Man får inte delta i någon av Arbetsförmedlingens utbildningsprogram
2. Man får inte ansöka om starta-eget-bidrag
3. Man får inte ha en praktikplats där man utför ett arbete som kan leda till anställning
4. Man får inte påbörja en utbildning om man har för få dagar kvar i Fas2 och man inte hinner klart utbildningen innan man går in i Fas3
5. De som inte är med i A-kassan blir i Fas3 helt utan ersättning och får söka försörjningsstöd. Då grundas ansökan på hela familjens inkomst. Är man sambo och han/hon tjänar bra så får han/hon stå för försörjningen
6. Ett företag som vill ta in en praktikant för en förberedande anställning får inte ta någon i Fas3 (i fas1 och 2 går det däremot bra)
7. Man har begränsad tid till att söka jobb.
8. Man hindras från att kunna arbeta som timanställd, då man ofta blir inringd med kort varsel
 
Och som glasyren på kakan har det visat sig att de som hamnar i FAS3 inte får nåt jobb i alla fall men det kanske inte är så konstigt med de ”meriter” de ska visa upp från sina ”ickearbeten”
 
Drygt 47 000 människor är placerade i FAS3 och kostar 7 miljarder kronor… det borde väl gå att använda de pengarna till något vettigare. Varför får inte de som kommit till FAS3 utbilda sig, eller få en bra arbetspraktik med vettig lön? Eller varför inte stärka upp vården, skolan´,äldreomsorgen eller föreningslivet. Det finns många delar i samhället idag som idag haltar betänkligt på grund av alla skattesänkningar regeringen gjort.
 
Företagen tror ju inte heller på FAS3 och menar att det är inte är de människor som man kommer att anställa.
Nu tror inte ens Reinfeld på FAS3 och menar att de som har hamnat där själva måste hitta en arbetsgivare som ska anställa dem.

Varför i fridens namn tror han att de finns några sådana när de får arbetskraften gratis och till och med 5000 i månaden i fickpengar för dem…..varför ska de då anställa en människa som inte är fullt funktionsduglig, med ett handikapp eller en sjukdom i bakgrunden……varför ska dom det…?
 
 
Är det inte dax för regeringen och framför allt Reinfelt att krypa till korset och erkänna att man misslyckats kapitlat med reformen och försöka få till något mer humant för den grupp av människor det gäller…
Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Aroon

  Tidigare hette det att det var norrlänningar som mestadels försörjde sig på A-kassa. Nu verkar det problemet vara borta och istället verkar landets södra ända var det som består av arbetslösa och Fas3:are. Alltså det verkar mindre viktigt när människor går på bidrag i södra delen än när ett mindre antal här uppe hamnar i arbetslöshet. Jag förstår ingenting av regeringens sätt att tänka. Dessutom flyttar man allting till större städer när det skulle gå lika bra ha olika statliga myndigheter här uppe. Jag kan inte finna annat att det är ren och skär mobbning av ett helt folk man strategiskt utarmar. Det blev ju ett väldans ramaskri när nån statlig myndighet skulle flytta ett antal mil utanför huvudstan (Dalarna tror jag visst det var). Huganimej, hur skulle det gå, bryta upp med familj och allt. T o m ensamstående protesterade vilt mot flytten. Fy fasen så det luktar skunk, pest och dynga om våra befattningshavare. Jag tänker då protestera genom att min röst kan de etablerade pertierna glömma. Jag tycker man kan jämföra dem med kloakdjuren i rang.

 2. B-RW

  Jag beundrar ditt envetna angasgemang,Du skulle ju vara statsminister,håller fullständigt med dig.Va roligt att det finns folk med solidaritet.

 3. Grinig Gammal Gubbe

  Vitsen med den arbetsmarknadspolitik som infördes i början av 90-talet var att skaffa en arbetskraftsreserv som är billig och bered att ta vilket jobb som helst när som helst och som inte vågar ifrågasätta det eller vara medlem i någon fackförening.
  Om regeringen är röd eller blå kan gå på ett ut. Det finns ingen egentlig skillnad. Förutom hur direkta de är i sina uttalanden. Att Alliansen får så mycket kritik är att de är tydligare än sossarna när det gäller det övergripande målet med billig arbetskraft och privatisering. Allt för att gynna och stärka kapitalet som alla våra högavlönade politiker är en del av.
  Men ingen av politikerna berättar hur det kommer att se ut om 10 år. Det är de alla mycket noga med att inte avslöja. Medierna är flata och ointresserad liksom övriga befolkning för att genomskåda och engagera sig i vad som händer. Vissa säger att nästa generation bryr sig mer. Ja kanske.
  Det är dock en universell sanning att ju mer pengar du själv har desto mindre anser du att andras arbete är värt. Även sossarna vill ha billig städhjälp och sånt.
  Läs mer här http://fas3fenix.wordpress.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.