Får vansinneslöseriet kosta hur mycket som helst?

 

På Riksdag & Departements hemsida kan man läsa hur regeringen tänker kring att sänka krogmomsen. Den beräkning som görs är att det ska generera 6000 nya jobb till en kostnad för staten på 600 000 kr per jobb och år. Det är regeringen kostnad för sänkt moms
Det man tror är att folk ska börja äta mycket mer ute än vad man gör idag om man sänker momsen från 25 till 12 procent. En lunch som idag kostar 76 kronor skulle då kosta 68 kr en skillnad på 8 kronor. En kopp kaffe som idag kostar 25 kronor skulle kosta 23 kronor en skillnad på 2 kronor.
Är dom dumma eller hur i fridens namn tänker dom. Inte sjutton kommer väl fler att äta ute för att priset sjunker 8 kronor. Inte kommer folk att springa på caféer och pimpla kaffe för att priset sjunkit 2 kronor. Jag tror inte ens att folk kommer att märka det.
Nåväl staten har räknat ut att förlaget med sänkt moms kostar 5.4 miljoner första året. Men när sysselsättningsökningen och minskade utbetalningar från a-kassan blir nettokostnaden 3-6 miljarder. Det förutsätter väl för det första att alla har a-kassa vilket jag inte tror är fallet.
Slutnotan blir som regeringen räknar alltså att varje jobb kommer att kosta 600 000 kr per år.
Skandal säger jag vore det inte bättre att satsa de pengarna på vården , skolan och omsorgen istället för att till varje pris komma med idiotiska idéer som förmodligen kommer att visa sig bli en flopp. Vi skulle få betydligt fler undersköterskor för den summan.
Jag missunnar absolut inte restaurangbranschen sänkt moms men sänk den till 6 procent då isåfall så att det verkligen blir en skillnad i priser som kan locka tillbaka gästerna. Priserna är nog tillräckligt höga oavsett om det är 25 eller 23 procent och människor har faktiskt en begränsad ekonomi och jag tror inte att krogbesök är det man prioriterar om man fått en krona över.
Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Leif Danielsson

  Men Susanne, vet du inte att tillväxt sker genom en allt mer stegrande konsumtion? Se bara på USA, rika som troll, (de som har turen att leva på solsidan), men tyvärr smällfeta.
  I god alliansanda måste man naturligtvis efterapa alla goda exempel från landet over there.
  Hela det ekonomiska tänkandet, tillväxt genom konsumtion är så vansinnigt som det kan bli…snabbaste vägen till civilisationens undergång, skulle jag vilja påstå. Mig berör det knappast, för jag är gammal, men mina barn coh framförallt barnbarn. Tänk så egoistiska och cyniska vi är. Vi pratar och pratar om att skydda barnen i alla sammanhang, samtidigt som vi fullständigt skiter i vad vi lämnar efter oss i fråga om en skövlad planet med troligtvis miljöproblem som den kommande generationen omöjligen kan bemästra. Är det att skydda barnen??

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Leif Danielsson (2011-06-03 20:40)
  Jens Assur som är fotograf har gjort en fantastisk utställning som jag har sett. Den handlar om överkonsumtionen av vår jord där han visar på vad som händer med det ”kretslopp” som vi skapat med att producera för att konsumera för slänga för att kunna producer mer osv. Och han har alldeles rätt. Sopbergen växer i världen, fattigdomen växer i världen och fortsätter den politik som styr nu så kommer våra efterkommande att få ett helvete att överleva på jorden i framtiden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.