Hur försvarar regeringen sin politik när det gäller barnen?

 

Idag har jag varit ute mest hela dan, först till mellandottern för tårtkalas där jag också fick umgås med barnbarnet. Sen tog jag och Selma en tur på min eu-moppe till svägerskan som bor 8 km utanför tätorten.
När jag ser hur fort ”sommaren” har kommit i växtlighet , dock inte i värme än …där har sörlänningarna betydligt bättre väder än oss…så kommer jag ihåg en solskenshistoria från när mina barn var små.
Min mamma var på besök och sonen då 5 år var ute och lekte när han kom inrusande , drog mamma i klänningen och ropade ”mormor, mormor du måste följa med och titta” . Vi försökte få reda på vad det var hon skulle titta på men han gav sig inte utan hon skulle följa med ut.
Hon följde med honom och jag stod i fönstret och tittade när han släpade henne uppför en slänt, böjde sig ner och pekade………på två stycken tussilago som blommade….och utbrast…..”mormor…titta …två somrar”.
Nu går vi mot en tid när de barn som idag befinner sig i fattigdom verkligen får känna sig utanför. När kompisarna och deras familjer åker på semester och deras egna familjer inte har råd med mer än att hålla huvudet över vattenytan.
Hur kunde det bli så här? Enligt Rädda barnen lever 220 000 barn i fattiga hem idag, Det är mer än vart tionde barn. Då handlar det inte om att barnen ska ha en ny mobil eller märkesjeans utan barn som stängs ute från fritidsaktiviteter som fotbollsträning för att skorna är för dyra eller att de inte kan följa med på skolresan eller inte ens äta sig mätta.
Hur kunde det bli så i framgångslandet Sverige?  Barnfattigdomen har ökat med Alliansens politik, självklart har den det. De utförsäkrade, de arbetslösa, de som inte får jobba heltid, de som har socialbidrag ….de har också barn som ska försörjas.
Jag ställer frågan , Sverige var ett av de första länderna som ställde sig bakom och förband sig att följa FN:s barnkonvention. Det har gått över 20 år sen dess. En av de viktigaste principerna i barnkonventionen är att alla barn har samma rättigheter och värde och att inget barn får diskrimineras.
Konventionen säger också att barnets bästa alltid ska komma först i alla beslut som tas och att alla barn har rätt att överleva, leva och utvecklas.
Som land har Sverige förbundit sig att följa konventionens alla principer.
Hur kan man försvara att man gör det idag med 220 000 barn som enligt detta lever i barnfattigdom?
Hur kan man försvara en politik som medvetet sätter barn i fattigdom genom att skapa ett utanförskap som vi aldrig någonsin har sett tidigare?
Idag larmar alla organisationer som hjälper utsatta familjer att överleva dagen som Rädda Barnen, Första maj blommans kommitté, kyrkan m fl att barn faktiskt inte får äta sig mätta i dagens Sverige.
Jag tycker att det är skamligt av regeringen att blunda för de problem som de skapat med sin poltik. Jag bara undrar ….hur kan som se sig själv i spegeln varje dag och vara medveten om vad deras beslut leder till
Men dom kanske är som gåsen och vatten ….det rinner bara av dom…