Lever de kvar i 50-talet eller?

 

Har vi verkligen inte kommit längre… ju mer jag läser om moderata tankar och åsikter så blir jag mer och mer förundrad över hur det tycks ha stannat i utvecklingen och fortfarande lever kvar i nåt idealiserat samhälle där gapet ska öka mellan fattiga och rika, arbetare och arbetslösa osv.
Det senaste tillskottet i samlingen är när moderatstyrda Region Skåne inte vill medverka till att löneskillnaderna mellan sjuksköterskor och läkare minskar utan istället tycker att sjuksköterskornas löner ska jämställas med övriga kvinnodominerade yrken
Man baxnar och tror inte att det är sant att vi i dagens 2011 får uppleva att man hänvisar till kön och inte utbildning och arbetsuppgifter. Att hänvisa till att lönen ska knytas till kön är förbanne mig skamligt i vår tid.
Sjuksköterskorna har under flera år fått fler och fler arbetsuppgifter som tidigare läkare hade. De får idag göra viss receptförskrivning bla, de har idag betydligt större medicinskt ansvar än vad de hade för 10-15 år sedan och det borde också synas i lönekuvertet.
Det är inte rimligt med den löneskillnad som finns mellan läkare och sjuksköterskor. Man tycker ju att vi idag tar hänsyn till de faktorerna och inte till könen. Hur korkat är inte moderaternas förslag? Vilket årtionde tror de att de lever i … 50-talet?
Det måste väl i rimlighetens namn vara arbetsuppgifter, ansvar och andra arbetsrelaterade delar som styr lönerna och ingenting annat…
 
 
Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Aroon

  Jag håller med. Det är för jäkligt vilken människosyn som finns i vårt land.
  Olika yrkesbenämningar behöver i dagens samhälle inte betyda att det är könsrelaterat. På 50-talet var oftast en läkare en man, en sjuksköterska en kvinna o s v. På det viset har det blivit bättre. Vad säger det om de olika könen? Jo att kvinnor är lika rovgiriga som män.

  Sedan kanske alla inte vet hur det är att ligga på sjukhus. Är man svårt sjuk och behöver opereras är det ju läkarens uppgift göra bedömningen av sjukdomen och operatinen. Visst har läkaren ett stort övergripande ansvar det går inte att komma ifrån. Sedan efterföljande process då kommer sjuksköterskor/undersköterskor in i bilden och det är banne mig också en mycket viktig uppgift. Kontakten med patienten i form av skötsel och översyn är en jättefint arbete som sjuksköterskor och inte att förglömma undersköterskor utför. Man får inte glömma att det är helheten som gör att patienten förhoppningsvis ska tillfriskna. Jag tror att alla lika viktiga för att ge den bästa vården för den sjuke.
  Vad beträffar läkare är de väl de som fått bland de största skattesänkningarna.

 2. Aroon

  Jag måste korrigera lite. Om du menar yrken som traditionellt varit kvinnliga och som nu även manliga utövar att de skulle vara sämre avlönade, då har du rätt. Däremot traditionella manliga yrken som nu kvinnor utövar tror jag de har samma lön som män skulle haft. Där har det gått i rätt riktning. Överhuvet taget arbeten som inte anses som ”manliga” är generellt sett sämre betalda. Det har förmodligen att göra med religionen och bibelcitaten där kvinnan inte sällan kallas för ”hora” och ”sköka”, medan mannen anses ”renligare” hur han än beter sig. Tack å lov har väl det mesta av den synen försvunnit i vår kristna religion. I en del övriga religioner anses kvinnan fortfarande som mannens egendom.

 3. debattentusiasten

  Färska siffror från lönestatistik.se 2011!

  Sjuksköterskor kvinnor:
  23975 kr 35,5 år erfarenhet 7år

  Män:
  24380 kr 33,9 år erfarenhet 6,7 år

  Läkare kvinnor:
  45345 kr 40,9 år erfarenhet 10,2 år

  Män:
  49465 kr 41,5 år erfarenhet 11,3 år

  En färdig sjuksköterska år 2010 fick 22.000 kr,nu år 2011 hade hon höjt till 23.000 kr.
  Högst betald läkare fick 90.000 kr ,var 30 år och jobbade inom privat sektor.
  JAPP!
  Så här långt har vi kommit i jämställda Sverige!
  Det är ju fantastiskt.
  En 23-årig blivande mamma har blivit nekad jobb på cafe för att hon skulle bli småbarnsmamma.
  Och på debattsidorna på blåaste morgonstadstidningen(gissa vilken)tycker 95 % att det är helt rätt,och ojar sig för att företagarna inte har rätt att anställa vilka dem vill.
  Ärendet har anmälts till DO,men kommenterarna tycker inte småbarnsmammor ska anställas ,för de är borta så mycket.
  Måste in och kommentera och skriva att dem verkar vara idioter hela bunten!
  Helt sanslöst vilket Sverige vi börjar få!
  Men 30 % är sossar,likväl som 30% är Reinfeldtanhängare så det finns hopp om framtiden!
  Bara inte Mp sviker och gängar sig med egoistalliansen!

 4. Aroon

  Det verkar vara raka motsatsen. (Manliga)-läkare har för hög lön. Alla jobb där man dagarna i ända passar upp och kutar röven av sig är lägst betalda. Varför? Kanske har att göra med slaveriet som vi trodde vi hade avskaffat. Ett riktigt gammaldags klassamhälle är på nytt återinfört. 8 år med alliansen betyder 60 år bakåt i tiden. Vad blir kontentan av ytterligare 6 år? Ja jag tror en viss kategori av oss är förpassade till stenbrott och får bo i grottor. Heja alliansen för det nya grottfolket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.