Skamligt är bara förnamnet…

En form av lönedumpning är väl det som Sommarcaféet i Umeå sysslar med. Istället för att teckna avtal med facket och de anställda så har ägaren inrättat ett ”solskensavtal”. Det betyder att de anställda bara ska jobba och få lön när solen skiner. Övriga dagar är det inget jobb och ingen lön. Samma ägare äger också caféet i MVG gallerian.

Det trista i allting är väl att detta ligger helt i linje med den politik som styr idag. Det är ingen skillnad på denna form av lönedumpning eller nån annan. Vore jag Umeåbo skulle jag bojkotta båda ställena.
Det finns en hel del vansinniga inlägg i det här ämnet som t ex Timbro som tror att om man dumpar löner så minskar man arbetslösheten och svartjobb. Dom vill ju också att specifika grupper ska ha lägre löner än andra. Om vi skulle prata om på det här sättet om människor i andra frågor skulle det direkt hamna under diskrimineringslagen men så är tydligen inte fallet nu.
När härvan med The Phone House där de slutade betala ut löner och trakasserade de ungdomar som jobbade där anklagade Liberala Studenter facket för att vara orsaken när det istället blev ordning med lönerna och annat tack vare att facket blev varse om problemet.
Tobias Billström, Migrationsminister tyckte att det var fackets ansvar att se till att de människor som lurats att köpa svenska arbetstillstånd och sen tvingades arbeta under slavliknande förhållanden. Där har tydligen varken regering, arbetsgivare eller myndigheterna något ansvar.
Svenskt Näringsliv vill avskaffa strejkrätten och kallar den omodern. Med det menar man att arbetare inte ska ha nån rätt att protestera mot orättvisor och vill ta ifrån oss det maktmedel vi har. Sen kan jag personligen tycka att den sista kommunalstrejken var bedrövlig och märktes knapp i samhället. Ska man strejka så måste det svida.
Idag kommer många märkliga förslag på hur arbetsmarknaden ska se ut i framtiden. Nu är det arbetsgivarna som styr helt. Som arbetstagare ska du ta vilket jobb som helst vart som helst i Sverige oavsett om du har din familj och hus förankrat på orten. Du är tvungen att ta även ta vikariat även om det visar sig att hela lönen går åt till att ta sig fram och tillbaka till jobbet varje dag.
Du är tvungen att betala a-kassa om du jobbat en månad oavsett om det bara rör sig om en timme. Är du då anställd t.ex. inom Hotell och restaurang och har en fackavgift på drygt femhundra kronor så har du betalat med råge för att jobba.
Vi har en stor del invandrare med specialkompetens som inte tas tillvara. Istället för att ta rätt på vilken utbildning invandrade människor har och stimulera dem till att snabbt lära sig vårt språk och ta in dem på praktikplatser så att de så småningom kan arbeta med vad de har utbildning till så sitter de som spärrvakter i tunnelbanan eller städar någonstans när Sverige skriker efter ex utbildade läkare.
För mig är det ett oerhört slöseri av kunskap som sker. Istället för att tjafsa med jobbcoacher och alla möjliga fjantkurser som arbetslösa ska gå så se till att arbetsmarknadsutbildningar kommer tillbaka istället och utbilda de arbetslösa till de arbeten som finns på arbetsmarknaden. Idag känns det som att hela arbetsmarknadspolitiken är ett spel för galleriet. Mycket prat och lite verksamhet…
 
 
Etiketter: , , , , , , ,

16 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Jag säger inget emot om vad du har skrivit här. Jag håller med att det är uppåt väggarna med svensk näringsliv mfl och arbets- å utbildnings-politiken. Det är inte enbart fackens ansvar kring utländsk arbetskraft som utnyttjas etc. Utan det är alla parter så ock för regering, arbetsgivare eller myndigheterna bär detta på rättskaffens sätt.

  Jag har enbart en snigel åt facken – det är när en företagare som faktiskt följer alla delar av lönekollektivet – avtals enlig lön, lagstadgad semester, anställnings försäkring – utan att ha teckna avtal med facken. Då ska det inte tvingas av företaget teckna sådan som ändå kan ha lite bättre förmånligare än lönebildningen.

  Dessutom finns det ingen facklig organisation egentligen för arbetslösa. Tänk bara alla dessa omständigheter som förekommer för att ansöka a-kassa. Olika tider som tar innan du får ersättningaroch rationell hantering är det inte heller. De vissa kraven är orimligt, även onödiga i vissa saker. Inget stöd finns heller jämtemot AF om det är där som strulas. Befintliga insatnser hjälper föga, av egen erfarenhet.

  Själv finner jag inte bara inom hela arbetsmarknadspolitiken är ett spel för galleriet, utan även i det övriga politiks områdena samt inom näringslivet med finansmarknaden. Det är i handling som det märks om du har gjort någonting. Mer pondus av agerande verksamhet hos alla än tjaffs om henna eller dittan i en allsång av köksbordsklagovisor.

 2. Ivar

  Bra skrivet i stort. Det finns även ”solskensavtal” inom kommunerna, där kallas det timanställning. Du blir oftast inringd på morgonen och nekar du så ringer de kanske inte något mer. Det fanns en del av arbetsgivaravgiften som gick speciellt till vuxenutbildning. Jag har för mig att den delen har blivit bort tagen.

  Till Krister K: Det är inte bara löner i ett kollektivavtal utan också försäkringar och pension. Jobbar du åt en arbetsgivare som inte har kollektivavtal eller hängavtal så förlorar du på det när du blir sjuk eller gammal.

 3. Markus Uvell

  Jag skulle uppskatta om du höll dig till sanningen när du skriver om oss. Vi har aldrig hävdat att det ska vara särskilda låglöner för vissa grupper.

  Antar att du syftar på den rapport vi släppte i slutet av maj om ingångslöner och arbetslöshet bland utlandsfödda. Den argumenterar för generellt lägre ingångslöner, inget annat. Du borde läsa på bättre innan du skriver.

  Markus Uvell,
  VD Timbro

 4. Markus Uvell

  Men snälla nån, läs innantill: vi förespråkar INTE sänkta ingångslöner för särskilda grupper – utan generellt.

  Kalla det gärna lönedumpning om du vill, men återge våra ståndpunkter korrekt.

  Markus

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Markus Uvell (2011-07-14 17:18)
  ja jag vill nog kalla även det för lönedumpning. Det vore intressant att veta vad Timbro anser vara en vettig generell ingångslön om ni nu förespråkar att alla ingångslöner ska sänkas …..till vad undrar jag?

 6. Krister Klermalm

  Till Ivar: När jag skrev om – avtals enlig lön, lagstadgad semester, anställnings försäkring – inräknade jag även (anställnings)försäkringar och pension.

  Det finns faktiska seriösa arbetsgivare som inte ställer sig i tvären att teckna sådana enligt kollektivet för sina anställda. Kan tycka vara sällsynt av dessa arbetsgivare av att facket går på dessa till att teckna kellekteumet. Inte alltid som kommer upp i media att dessa finns, mer åt konflikter emellan fack och företag. Synd.

 7. Krister Klermalm

  Det tummar jag för! När det lyfts fram goda förebilder och dessa seriösa. Sporrar det till andra att vara och bli det.
  Jag tror dessutom att det ökar kreativiteten till att vilja själv bli företagare. Alla har inte föräldrar eller en nära släkting som bidra till ens egna entrenörskap i framtiden.
  Då behövs dessa kornen till att våga satsa. Detta är en del av all saker att göra. Förtroenden till facken bland anställda och arbetsgivare lär stärka med detta. En vinn vinn möjlighet ser jag här.

 8. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Krister Klermalm (2011-07-14 21:00)
  och ännu bättre vore det om också företagare vågade sig på¨att ta emot prao och praktikanter utanför familjen och släkten. Alla har ju inte kopplingar till företagare men kanske i framtiden satsar på företagande om de fick chansen till bra praktikplatser under skoltiden.

 9. Krister Klermalm

  Det ena (med mitt) utesluter inte det andra (med ditt).
  Så jag håller med dig där. Det ska vara öppet för var å en att kunna komma in på arbetsmarknaden eller kunna bli företagare. Vi har förebilder även av de som har fukntionsnedsättning och ändå fixar jobbet som entrepeunör.

 10. Conny Forsström

  Blir fullkomligt rasande när jag läser om oseriösa företag som de du skriver om i blogginlägget. Om man måste blåsa de anställda på olika sätt tyder det på att företaget inte är lönsamt och ska försvinna. Antingen det, eller så får arbetsgivaren (kapitalisten) kavla upp ärmarna och jobba själv utan anställda!

 11. Conny Forsström

  Markus Uvell, vd på Timbro. Ni har er agenda, inom arbetarrörelsen kommer vi aldrig att dela den agendan. Upp till kamp mot en alltmer förråad kapitalism säger jag! När människor bor i en källare hos arbetsgivaren utan fackliga rättigheter eller när en människa jobbar heltid för 4500 kr/månad så är det säkert idealiskt för Timbro, men det kommer aldrig att bli något som arbetarrörelsen accepterar!

 12. RWR

  Man skulle kunna tro att du saknar total insikt i hur det är att driva företag! Men så oförskämd kan du väl ändå inte vara?

  Skulle nog inte skada om du kollar upp vad du skriver innan du trycker på knappen …

 13. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till RWR (2011-07-21 00:14)
  Tvärtom så har jag visst drivit ett företag men Conny Forsström, har man inte råd med anställda med rätt löner och rättigheter kanske man ska ifrågasätta om det är rätt företag man driver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.