Valfrihet och tillgänlighet in absurdum?

 Är tillgänlighet och valfrihet alltid det bästa ?

Svenska Dagbladet har i samma tidning två helt motsatta artiklar idag. På den ena som är ledarsidan argumenteras för att Sverige ska avskaffa alkoholmonopolet. Argumenten är som vanligt att framtidens melodi är makten över sina egna beslut. Att vi ska själva avgöra var vi vill köpa vår alkohol.
I ledaren står bl a att:
”Inget blir bättre av att lappa och laga på Systembolaget. Det är dags att ta alkoholpolitiken in i den samtid där medborgaren är betrodd med makt över sin egen vardag.
Folkpartisten och tillika Folkpartiets finanspolitiske talesperson uppmanade för ett par dagar sedan att systembolaget ska börja med hemleveranser av alkohol från systembolaget. Alltså som ett komplement till ivrande för gårdsförsäljning.
Vilka idiotiska förslag. I samma SvD idag kan man också läsa om alkoholens baksida i länder där inte har monopol. Tidningen skriver under rubriken
”tillgängligheten har haft ett högt pris”
”Storbritannien är ett exempel på hur konsumtionen förändrats efter politiska beslut. Nya Labour öppnade upp marknaden genom att öka tillgången i butikerna och öka krogarnas öppettider (…) I stället för att dricka ale på krogen under socialt ordnade former konsumeras nu alkoholen allt oftare hemma. Störst är hotet från billiga lättdruckna starka drycker, som ökar risken för beroende.
Är det dit vi vill komma i Sverige till priser för att folk ska få sin valfrihet att bestämma själva? Är tillgängligheten viktigare än människors hälsa?
En enig forskarkår är av motsatt åsikt. Centrum för socialvetenskaplig alkohol och drogforskning konstaterar att ett avskaffande av monopolet i Sverige skulle leda till 2 000 extra dödsfall, 20 000 fler misshandlade och 11 miljoner fler sjukdagar varje år.
Är det värt det för att få tillgänlighet ? Nej jag tycker att det är helt vansinnigt att ens diskutera ett avskaffande av monopolet. Jag tycker också att t.ex. ha öppettider till både kl tre och fem på morgonen på krogar är helt förkastligt. Stäng krogarna senast kl två längre behöver folk inte konsumera alkohol. Det leder bara till mer bekymmer och brottslighet som våldtäkter, misshandel osv.
Vi borde istället vara glada över att vi har ett Systembolag som värnar om kvaliteten i sitt sortiment och nog sjutton orkar vi gå dit för att handla likaväl som man orkar gå till Konsum eller Ica och handla. Skam vore väl annars…
Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Aroon

  Det värsta oavsett om spriten säljs under monopol eller inte är att vissa personer lider av missbruk och oavsett vad spriten kostar eller hur/var den säljs måste individen ha den till varje pris. Att höja priset är snarare av ondo för missbrukaren. Istället kan Rödsprit eller nån annan skit konsumeras som är billigare. För personer som inte lider av beroende kvittar det om en butelj kostar 200 eller 500 kr. Han dricker sin grogg eller smuttar lite sen är det bra. För en beronde person räcker inte en butelj, utan det kan bli många flera under flera dgr. Slutsumman för det kalaset hamnar på flera tusen kronor. Vad jag vill komma fram till är att det spelar ingen roll om vi har monopolet kvar, det är lika förkastligt hur som haver och skulle det gå beställa hem då kanske minderåriga har någon i sin bekantsskapskrets som uppfyller villkoren och står vid dörren och tar emot spriten. Den olagliga langningen på gatan flyttas inomhus och kan därmed inte kontrolleras.
  Se bara hur unga dricker sig fulla och blir intagna medvetslösa på sjukhus. Är det den kulturen vi strävar efter när vi tror vi är världsbäst med vårt monopol?

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Aroon (2011-07-19 14:34)
  Jag tror och hoppas i alla fall att med vår åldersgräns och vårt monopol så hindrar vi en hel del supande som annars skulle öka om tillgänligheten vore att lättsamt kunna handla på Statoil eller ICA. jag skulle gärna se lördagsstängt och söndagsstängt både på affärer och systembolag också. Vi behöver inte ha all service tillgänglig dygnet runt och bara kring knuten…

 3. Aroon

  Problemet ligger i om vi exempelvis skulle särskilja oss från övriga länder med ytterst restrektiva regler, vad säger befolkningen som då besöker oss, turister m m?Monopolet är direkt kopplat till profitjägarna och de som går med bindel för ögonen och inte vill se verkligheten. Min personliga åsikt och det som gör att många unga hamnar i klister är de här festivalerna (Hultsfred etc). Man hamnar i en sorts trans och med sprit i kroppen blir det en ond spiral som oftast blir destruktiv. Åsså den ”djävulsmusik” de som oftast spelas, kan det annat bli? Jag gillar det inte. Om man säljer sprit på systemet eller i affär har spriten samma verkan. Det (politikerna) får oss lätt tro det skulle vara mildare ha försäljningen monopolbelagd samt öka priset ideligen. Jag tycker hela skvadronen av politiker är en massa mesar som fortfarande tillåter monopolet bara för att döva sitt eget samvete.

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Aroon (2011-07-19 16:18)
  Att bädda för ett ökat supande med allt vad det innebär med ökad tillgänlighet tror jag inte på. Vi har inte den kulturen utan jag tror att det skulle bli på bekostnad av en mängd tragedier till en stor kostnad för samhället. Alkoholrelaterade kostnader i samhället är tillräckligt stora redan idag och behöver inte späs på ytterligare.

 5. Aroon

  Kan så vara, men att nu de som står för festligheterna själva får bekosta polisskyddet är bra. Ett steg i rätt riktning.
  Beträffande spriten och supandet kan för en del(familjer)vara ett rent hlvte under sommarn och semetern. Vist är det tragiskt vad spriten ställer till med för den som inte kan hantera den. Hur problemet ska tacklas har de lärde tvistat om under alla år och sosseregeringar liksom denna kör i gamla vanliga fotspår. Vill man vara riktigt säker är det bästa av avstå, men hur många kan, vill eller gör så?

 6. Sune

  Man måste bejaka horisonterna beroende från var man ser dom. En del har bara sett spritens baksida och en del har aldrig haft problem med dito. Antar att det ser likadant ut över hela världen. Själv tror jag att det börjar bli moget med hemkört. Men! Man bör införa nåon typ av ”storbeställarkontroll” Vill inte ha storlangarna runt husknuten…

 7. Aroon

  Det som inte är bra med den här regeringen är att unga ska sättas i fängelse för olika brott. Vad hjälper det exempelvis en 15-åring i resten av livet om man blir fängelsekund så tidigt? Den här regeringen tycker man ska straffa bort oönskade personer, dit hör även missbrukare av olika slag. Exempelvis skulle det vara enkelt bota alla sjukdomar då, eftersom det enligt deras åsikter problemet ligger på individen, inte på sjukdomen. Ett gammeldags samhälle där bara toppen/överklassen anses rättrådiga, spelar ingen roll hur de uppför sig. I USA tillämpas samma metoder. Fattiga och de som verkligen skulle behöva hjälp behandlas speciellt illa av polis och myndigheter. Och hur är det med brottsligheten där trots dödsstraff? Inga mord, inga rån, ingen fylla och slagsmål etc?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.