7,2 miljarder kostar det oss skattebetalare..

 

Dagens Nyheter:
”Rut och rottjänster ökar. Under första halvåret betalade Skatteverket ut 7.2 miljarder kronor i skattereduktion för rut och rot, jämfört med 6,6 miljarder samma period 2010. För hushållsnära tjänster ökade summan med hela 29 % ”
Visst var det så att både rut och rot var tänkta som stimulansåtgärder i en lågkonjuktur och har nu helt plötsligt blivit permanenta när vi går in i en högkonjuktur. Vilken prioritering regeringen gör. Samtidigt så behövs resurser inom vård, omsorg och skola men städning i hemmet prioriteras mer.
Eller om man ser till ett års kostnad för polisen så hamnar det nästa på likadan summa. Vilket behöver vi mer i samhället, städning i hemmet eller ett polisväsen som fungerar.
Samtidigt läser man att byggfirmor drivs i konkurs pga rot-avdraget. De får för mycket jobb och får därmed vänta för länge på att avdragen ska gå igenom, det gör att de får ligga ute med alla kostnader för löner och material i väntan på pengarna för rot-avdragen. I vissa fall har det blivit så mycket pengar så att företagen gått i konkurs.
Slutsatsen blir ju att rot-avdragen fungerar bara i lågkonjuktur. När rot-avdragen infördes var det för att få igång byggindustrin på 90-talets lågkonjuktur, när det sen blev högkonjuktur slopades bidragen eftersom det var orimligt att fortsätta subventionera altan- och badrumsbyggen när byggindustrin gick på högvarv och skrek efter folk.
Nu händer samma sak igen. Byggindustrin skriker igen efter folk, efterfrågan går på högvarv och staten fortsätter subventionera privatkonsumtion som till råga på allt tycks ödelägga byggfirmorna.
Är det verkligen en vettig satsning av regeringen.
Inte nog med den satsningen som vi får betala genom sänkt välfärd så rear regeringen ut statliga bolag. Ett exempel är rehabiliteringsföretaget Arbetslivsresurs som förra året drog in 56 miljoner till statskassan reades ut för 145 miljoner.
Pengarna används sen för att betala av statsskulden som 2010 uppgick till 1 151 miljarder kronor. Räntan låg på 2 % och det innebär att det är en ekonomiskt dålig ide att betala av en skuld med så låg ränta, eftersom det hade varit bättre att placera pengarna i ett annat ägande som med all sannolikhet gett mer än 2 % i avkastning.
Så våra skattepengar rinner iväg som ett skenande tåg utan lokförare i fören…
 
Etiketter: , , , , , ,

16 kommentarer

 1. Aroon

  Kan det annat bli då riksdagshuset tagit över vad Skansen har att erbjuda i djurparken. Jag menar, plötsligt hoppar en groda ut ur munnen på någon obetänksam. Geten fick ju lämna för en tid sedan och har istället ersatts av ett får. Papegojan sitter kvar på sin post sen många år och ropar ut skatterna. Några kossor som sprider dynga omkring sig har vi också. Några exotiska djur kan jag inte erinra mig förutom ormen som pratar om paradiset, ja jag menar utförsäljningen av alla statliga företag. Senaste tillskottet i djuruppsättningen var en ”sköld”-padda till skydd för statsministern.
  Glad sommar alla djurvänner!

 2. Göran Jonzon

  Du begår två allvarliga misstag.
  Det ena är att många av ROT-jobben hade inte tillkommit utan skattereduktionen.
  Således är det fel att betrakta dessa pengar som ”försvunna skattekronor”.
  Här begår du det (S)edvanliga misstaget att inte skilja på skatt och skatteunderlag.

  Det andra är att det trots högkonjunktur byggs alldeles för lite bostäder och lägenheter.
  I synnerhet visar sig detta i storstadsområdena och studentstäderna, där bostadsbristen på många håll är akut!

  Där fordras en grundlig orsaksanalys.
  För komplicerad byggbyråkrati och dålig effektivitet kombinerat med enormt materialslöseri är några uppslag att beakta.

  Det står var och en fritt att ställa sig vid sidan av vilken byggarbetsplats som helst och se eländet med egna ögon.
  Svaga byggföretagare och en överprioriterad fackförening, har gjort all internkritik omöjlig.
  Ovanpå detta har dina (S)amhällskamrater skapat ett berg av lagstiftning som lägger allt ansvar på byggherren, medan rättigheterna har transponerats för att tillfredsställa röstmaskineriet inom byggfacket.

  Byggfusk är ytterligare ett signum på dåligt balanserad ordergivningsrätt.
  Ve den byggherre som sparkar en slarvig byggare som vägrar ta till sig givna order!

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Göran Jonzon (2011-07-21 22:49)
  och därför ansaer du att vi ska subventionera byggföretagen och städbolagen i en högkonjuktur. Märklig inställning. Menar du också att byggfusket skulle stävjas och svaga byggföretag inte klara sig utan de subventioner som rot-avdraget innebär. Jag har all förståelse att man i en lågkonjuktur går in med stödsubentioner men att göra det i en högkonjuktur är väl ändå inte rätt. Om det är ett sånt enormt behov av bostäder, varför byggs det inte mer nu då i en högkonjuktur? Du kan väl ändå inte beskylla (S) för det, Alliansen har ju styrt i snart fem år….

 4. Aroon

  Jag undrar (kanske inte förstå?) var gick vinsterna för (hyres)-fastighetsägare när fastighetsskaten slopades? Blev det billigare hyror, renoverades det för mervinsten o s v? Byggfusket enl vad jag förstår beror till största delen på inhyrd arbetskraft som saknar kompetens och att byggherren är väl medveten om detta. Kunden/beställaren tittar ofta bara på kostnaden och i slutändan kan resultetet bli uselt. Dessutom under den här ”arbetarregeringen” har det aldrig dykt upp så mycket skojare på så kort tid. Varför? Jo starka röster inom Alliansen uppmanar till starta eget och eget företagande. Om det sedan är bluffföretag eller inte verkar inta ha så stor betydelse. Om det nu är så illa som det verkar undrar jag varför inte byggherrar och andra inte drar på sig blårocken och ställer sig i kö som arbetssökande?
  Häromdagen träffade jag två pensionärer som hade lejt in en städare. Det var fönsterputsning och lite andra diverse göromål under det s k Rut. Det tog väl ca: 1 tim. Notan gick på 2400 kr. Resan gick visst på 400:- trots att personen som utförde jobbet bor några kvarter bort. Kontentan av denna händelse visar att endast välbärgade och de med hög inkomst är de som har råd uttnyttja ROT/RUT.
  Vanligt folk hör inte till gruppen. Allra minst sjuka och gamla med låg pension som verkligen behöver hjälp är de som absolut inte kan uttnyttja dessa tjänster.

 5. Göran Jonzon

  Suzanne:
  Ja, jag anser att dessa skatteavdrag, du kallar subventioner, ger nya småföretag chansen att komma in bättre på en alldeles för stel och konserverande byggmarknad.
  Begränsningen med ett avdragstak om 50 kkr, gör att det främst blir många mindre renoveringar, om- och till-byggnader som kommer till stånd, vilka annars inte alls skulle genomförts.
  Och det blir en marknadsplats för småföretagare och fåmansbolag hellre än oligopolen som stora upphandlingar så gärna gynnar, liksom byråkratin som med sina regelverk drar upp kostnadsbildningen enormt.

  Du tycks mig fastnat i ett betraktelsemönster att staten äger våra privata ekonomiska medel, och att staten därmed ”sina” pengar.
  Men det är inte så.
  Skatten är och förblir en belastning för all produktiv verksamhet, och det gynnar vårt välståndsbyggande att skatteuttaget hålles så lågt som möjligt.
  Dock med bibehållen balans för att trygga den offentliga servicen.
  Här kommer kravet på effektiv hushållning in i bilden.
  En sparad skattekrona är normalt värd 4-5 ggr mer än en ökad skattebas, just därför att det bara är vinsten vi kan beskatta, och vinsten sällan överstigen 20-25% av omsättningen.

  Den nya regeringen känner uppenbarligen ett större ansvar att förvalta andras gemensamma ekonomi än (S) gjorde, vilket skapar större skattemoral, och på sikt ger större produktionsvilja.
  Vem vet, kanske du själv tar klivet över till företagarvärlden och börjar generera vinst, och därmed en utökad skattebas en vacker sommardag?

 6. Ivar

  Till Göran Jonzon:
  Jag undrar om Göran Jonzon vågar gå förbi en byggarbetsplats efter den här verbala käftsmällen på byggnadsarbetare. Det mesta av det här s.k. byggfusket skulle ha kunnat undvikits redan på ritbordet ofta beror det på bristfäligt material och sedan får vi inte glömma tidspressen som råder på byggen. Tid är pengar.
  Tittar man på tv-programmen om byggfusk så är det oftast små skuttfirmor med inhyrda arbetare ofta av utländsk härkomst bosatta i österled. Byggherren har lejt det billigaste företaget utan att ha tagit fram ordenliga ritningar och arbetsbeskrivningar över hur man vill ha det. Sedan klagar du G Jz på att det byggs förlite bostäder, har du inte tänkt på att det är den heliga marknaden som styr. Finns det inte de som kan betala för bostäderna så byggs det inget, det kallas marknadsekonomi. Sedan klagar du över spillet. Vill du ha ett hus hopspikat av brädstumpar eller menar du att fattigt folk ska bo i sånna hus som dom var tvingade till förr i tiden. Hus hopskikade av sockerlådor och bakabräder i bästa fall. Ta av dig skygglapparna och gå ut i verkliga världen och titta hur den ser ut.

 7. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Göran Jonzon (2011-07-22 08:33)
  Det sista alliansen föreslog var ju att restaurangmomsen skulle sänkas vilket inte alls skulle generera så mycket till småföretag som det gavs sken av, men stora multinationella företag som MacDonalds skulle tjäna multum på det…Men jag undrar om lönerna skulle öka eller om det blir som vanligt att vinsten åker ner i aktieägarnas fickor.

 8. Göran Jonzon

  Till ”Ivar” och alla andra som inte vill eller vågar stå upp identifierbara för sina åsikter, utan skriver under allehanda alias och pseudonymer.
  -Jag besvarar gärna din och andras kommentarer så fort du står för din åsikt på ett öppet och demokratiskt sätt.
  Under nciknames, alias eller pseudonym bortser jag från varje kommentar såsom saknande täckning i det du kallar ”verkliga världen” där jag anser mig själv existera i allra högsta grad.

 9. Göran Jonzon

  Nu var det inte restaurangmomsen jag åsyftade i mitt svar till dig, utan ROT-avdraget som du själv tog upp.

 10. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Göran Jonzon (2011-07-22 20:00)
  Förklara då varför du tycker att det är skäligt att suventionera en hel sektor under en högkonjuktur. Om inte ett företag klarar sig själv då så borde väl det företaget lägga ner eller tycker du verkligen att staten ska gå in och betala då?

 11. fd sosse

  ”samtidigt behövs insatser i vård, omsorg och skola” Men det är ju ett kommunalt ansvar, alltså upptill dig! Jag håller med dig att alla alliansens beslut är 100 % super bra. Men, allvar. Du måste skilja på statligt och kommunalt ansvar. Vill du och S skapa under era 4 pågående år den bästa kommunala vården, skolan och omsorg så gör det! Du kan inte hålla på och skylla på vad regeringen beslutar hela tiden. Ni har makten i V-ma, och m a o borde majoriteten i V-ma stödja att motsvarande jobb skatte avdragen, rut och rot avdragen läggs på kommunalskatten. Eller vågar du och ni inte. Om inte så är det mänskligt. Det säger jag inte ngt emot, men sluta skriva osanningnar, om vad som är kommmunalt och statligt ansvar. Alla vet ju.

 12. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till fd sosse (2011-07-22 22:34)
  Eftersom det också bor människor utanför storstadregionerna och små samhällen som Vilhelmina har många äldre och en hög arbetslöshet så blir vi drabbade av regeringens jobbskattepolitik. Vi ska sköta vård, skola och omsorg med minskade skatteintäkter. Men visst försöker vi skapa möjligheter i Vilhelmina också men regeringens politik att lägga ner försäkringskassa, arbetsförmedling osv drabbar oss hårt…

 13. Aroon

  Göran Jonzon m fl har ju suttit i maktställning i V-mina, så facit av det har vi ju. Sedan finns det inget regelverket för de som skriver insändare de skulle utgå med fullständigt namn.
  Nu har man viktigatre saker att engagera sig i än att munhuggas här. Det förfärliga som hänt i Norge är omskakande och man lider verkligen för anhöriga och de som drabbats.

 14. Anonym

  E inte (S) för och inte emot rotavdrag? Eller vet Sussie grejer som inte ledningen för (S) vet..hihi..

 15. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Anonym (2011-07-26 21:58)
  Jodå i en lågkonjuktur är Rot-avdraget ett utmärkt sätt att stimulera byggsektorn men S har aldrig förespråkat att Rot-avdraget ska bli permanent vilket nu verkar ha skett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.