Kultur… är det bra???

Är kultur hälsosamt? Numera kan läkare skriva ut recept på kultur istället för piller…Jag tror på att kultur är bra för hälsan.

Sitt i fikarummet på en arbetsplats där några har varit på en teaterföreställning så brukar det diskuteras och pratas och alla har olika aspekter på det man sett. Kanske beroende på att när man sitter i en salong och lyssnar på levande kultur så är det en här och nu upplevelse som varje person i salongen gör sin egen tolkning av.

Det här gäller inte bara levande kultur, det gäller även konst, litteratur och film också. Varje kulturupplevelse gör att vi använder vår hjärnas båda delar och vi mår bättre.

Utövande av kultur stärker också människan,en av de största folkrörelser vi har i Sverige är körsången som förenar människor över alla gränser.Jag är övertygad om att kultur kan bidra till att utveckla individer och samhällen.

Människor blir kreativa att att ta del av kultur. Titta på barn som får spela, dansa, sjunga eller spela teater, vilken otrolig kreativitet de finns där som barnen får utlopp för.

Kultur i vården är en annan del som stärker och stimulerar äldre människor. Visst är det härligt när seniorer sjunger med i musikstunder på äldreboenden, trots att närminnet sviker så kommer de ihåg alla gamla slagdängor som var populära när de var unga.

Kultur kan användas pedagogiskt för att spegla vår tid men även visa på vår historia. Jag är priviligerad som fått i snart 25 år med kultur och kulturarrangemang. Och visst mår du bra när du lyssnat på en bra konsert eller sett en stimulerande teaterföreställning. En dansföreställning som berör alla sinnen, eller en konstutställning.

Det är med sorg i hjärtat som jag minns Rikskonserter och alla de fantastiska konserter som vi fick njuta av från hela världen. Jag förstår inte moderaternas politik när det gäller kulturfrågor, för mig efter att ha lyssnat på Lena Adelsohn Liljeroth´ett par gånger, Det är så storstadsbetonat och Stockholmsfixerat, allt går ut på att alla konstnärer ska bli egna företagare.

Men vi behöver en levande kultur i hela Sverige och kultur måste få kosta. Skapande skola som regeringen satsar så mycket pengar på…når den verkligen ut till alla barn i hela Sverige ???

Kultur är viktigt i ett samhälle för att människor ska må bra, och den måste vara lättillgänlig så att människor kan ta del av den, då kan man inte sänka litteraturstöd, översättningsstöd m m …kulturen måste få kosta….

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. debattentusiasten

  Lena Liljeroths kultur är specialbeställd inkomstbringande, ensidig och nischad för att anpassas till näringslivet!
  Om alla frilans kulturarbetare ska bli egenföretagare,ska i jämlikhetens namn alla stadsteatrar,museum och operor bli självförsörjande.
  Dvs.skrytkulturen som är bra att ha vid statsbesök osv.ska även de bli privatiserade.
  Med andra ord skulle Sverige bli totalt kulturfritt,eftersom det skulle innebära katastrof för dessa institutioner.
  Likväl som fotbollsplaner och idrottsanläggningar ökar i Sverige bör också kulturen öka för ungdomar och barn.
  Idrott och kultur bör vara jämställt i Sverige.
  Ett plus för Juholt som förordar kultur lika mycket som vård, omsorg,näringsliv och idrott.
  Kultur som inte stärker aktiemarknaden är av ondo enligt alliansen.
  Sverige har blivit ett kapitalistiskt land där jagandet efter konsumtionsprylar är det enda som styr den ekonomiska krisen i världen.
  Att den ekonomiska världsmarknaden vad gäller arbetsmarknaden helt styrs av hur många saab,mobiltelefoner,lyxkläder,tv,möbler,skor,resor vi köper är skrämmande.
  När svåra tider nu väntar brukar det vara kulturen som tröstar.
  Det ska kulturministern tänka på,när kultur har blivit pappersexercis på skolorna, för att ansöka om de ynka bidragspengar som ska ge en promille kultur i skolorna.
  Kultur liksom idrott ska vara lagstadgat i skolorna,för att ge ungdomarna en fullvärdig uppväxt i detta extremt kapitalistiska samhälle vi är på väg mot!
  Glädjande så är det sossarna som är största parti även i aug-mätningen från United Minds.
  Oppositionen leder över alliansen så över hälften av invånarna i Sverige är tydligen trötta på alliansens kapitaliststyre!

 2. MaxL

  Under sommaren har jag vid ett par tillfällen pratat om kultur i Vilhelmina och de flesta är helt ointresserade…….dom kanske tror jag pratar om hur man gör långfil, å de är ju inte enkelt, då måste man oxå vara insatt i kultur.

 3. Aroon

  Allting numera kretsar kring pengar och börsen dag ut dag in. Folk lever nog ett gladare liv i andra länder som har det betydligt fattare materiellt men är glada inombords och kan ha skojigt bara av att klä sig lite färggrant, dansa runt och skoja och ha det trevligt. En uppsluppen stämning med andra ord. Hur har det blivit i (Väst)-världen? Håller vi på gräva vår egen grav?

 4. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till MaxL (2011-08-16 21:51)
  Desto större anledning att inse att man måste börja redan på dagis och i skolan med kultur. Kultur kan användas sida vid sida med läroplanen och användas som ytterligare ett intryck i skolan. Barn behöver både se och utöva så mycket kultur som möjligt under sin uppväxt för att våga ta del av den som vuxen. Samma sak gäller idrotten. Vi vinner på att få en frisk befolkning och jag tror att både kultur och idrott är två delar som är viktiga ur den aspekten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.