Statslotteriets vinnare blev….

Jobbfabriken. ….

31 miljoner kronor i bidrag och 225 000 kronor i aktieutdelning tillsammans med 3,4 miljoner till sitt eget pensionssparande. Det låter väl som ganska bra intäkter? Det är nämligen Fas-3 systemets största vinnare har fått av staten.

3,4 miljoner i pensionssparande hävdar han är en buffert om företaget måste läggas ner. Fantastiskt! Med tanke på att Daza för varje arbetslös Fas3 person får 5000 kr per månad så blir det en nätt summa för honom att kassera in.
Det hade väl varit bättre att använda statens pengar till annat än att stoppa dem i fickan på företag som utnyttjar människors utsatthet så här för egen vinning. De som ”arbetade” fick ju inte många kronor i fickan.
Från Jobbfabriken slängde arbetsförmedlingen  ut två Fas-3 deltagare för att de uttalade sig kritiskt mot företaget i tidningen ”Efter Arbetet”. De anmälde saken till JK som någon gång under hösten kommer att besluta om Arbetsförmedlingen handlat rätt eller inte. Men i vår tids arbetsmarknadspolitik så lär AF nog frias.
Lika förvånade är den undersökning som Arbetsförmedlingen gjort där man säger att åtta av tio personer aktiva i Fas3 är nöjda. Frågan är om de törs säga något annat. Sverige börjar likna ett öststatsland där medborgarna ska hålla käften och inte säga emot de som har makt och pengar.
Vi har fortfarande drygt 8 % arbetslöshet i Sverige och klyftan mellan de som har och inte har ökar hela tiden. Barnfattigdomen ökar. När föräldrar hamnar i det s.k. utanförskapet blir det barnen som får sitta emellan. Då handlar det inte om att ungarna ska ha mobiltelefoner eller lyx utan att de inte kan delta i skolans alla aktiviteter pga av att de kanske inte har kläder för utevistelse eller fickpeng till skolresan, eller en fikapåse till utflykten.
Det har bildats en ny företagsamhet som idag har sin lönsamhet i att utnyttja systemen och framför allt de utsatta. Istället för att skapa ”riktiga” jobb, utbilda människor till de yrken där behov av arbetskraft finns, omskola, höja utbildningsstatus, stärka resurser inom vård, skola, omsorg så är det alltså privata näringsidkare som tjänar storkovan på ett system som hittills inte minskat det berömda utanförskapet utan istället ökat det.
Arbetsmarknadsministern sa: ”Det är inte så att den som har en synpunkt eller ett klagomål på något sätt ska bestraffas, Tvärtom ska man ta tillvara på människors synpunkter”
Detta till trots så har alltså både de som kritiserat Jobbfabriken blivit utkastade och likaså blev en deltagare hos Personalstrategerna både polisanmäld och avstängd från arbetsförmedlingen när han kritiserade Personalstrategerna för att de som anordnare satte deltagarna till att renovera lokalerna vilket väl är att räknas som ett ”riktigt jobb” och alltså inte ska utföras av Fas3.
Utan i fas tre ska man sitta och virka utan garn, måla redan målade stolar och andra meningslösa arbetsuppgifter. Vem sjutton tror att en människa mår bra av att ges meningslösa arbetsuppgifter som ska ”utföras” som ett heltidsarbete till låg eller i det närmaste obefintlig lön…
 
Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

  1. Aroon

    Det är väl inget att hymla om. Man är ju 100-procent eniga inom regeringen att låglönejobben är ett måste för att tillgodose höginkomstagarnas behov. Sjuka, arbetslösa och pensionärer är en grupp i samhället som kostar samhället enorma summor. Skulle vi inte ha den gruppen skulle det vara möjligt höja lönen ytterligare för de mest belevade i samhället, så att det utmärker sig ännu mera vilka som är förtjänta av ett liv i lyx. Maud Olofsson är en av förespråkarna som lever som hon lär. Vad Reinfeldt och de övriga hade för uppfatting det visste vi innan. Men Maud den……centerpartiet…för de små….landsbygden….heja Centern….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.